Demo boer Gijs Lohmanpark
Zaterdag 1 juni 2024. Vandaag zijn we weer te gast bij de zorgboerderij De Riederwaarde van Boer Gijs in het Lohmanpark te Ridderkerk-West.
Ter voorbereiding hadden ondergetekende en Bas Bouman op woensdag 29 mei alvast de benodigde spullen klaar gelegd in de container aan de Rijnsingel, zodat we op de dag zelf alleen maar de zeilkar hoefden te laden.
Na de kar, die dit keer getrokken werd door Roald de Graaf, zaterdagmorgen geladen te hebben, waren we rond 09.15 uur in het park, waar al een aantal leden op ons stonden te wachten.
Na met enige moeite de kar op zijn plek te hebben gemanoeuvreerd, waarbij onder het stuurwiel wel een plaat moest worden gelegd tegen wegzakken in de grond, konden de tafels ook een plekje krijgen, zodanig dat het publiek ook goed zicht had op het varen. Het stuk waar wij stonden was wel wat drassig, zeker de grote molshopen zorgden voor vuile schoenen, maar dat mocht verder de pret niet drukken.
Nadat Jan van Alebeek met een bezem van boer Gijs de steiger, die bij de vorige demo gemaakt was door Erik en Thomas Kelderhuis, had
schoongemaakt, konden de eerste boten te water.
De vijver lag er prachtig bij, het water was schoon dus er was god te varen. Er gingen gelijk wat zeilboten te water, maar dat was af en toe dobberen, daar er soms weinig wind was, zo tussen de bomen. De motorschepen hadden daar natuurlijk geen last van.
Bas had ondertussen zijn best gedaan om de koffie voor ons te verzorgen, wat hem ook gelukt is. Later die dag kwamen er jongens, die boer Gijs hielpen op deze dag, regelmatig langs met verse koffie.
Rond 11.15 uur kwam ook Jan Klinge aan. Hij had zijn oude zeilboot (Saudade) van stal gehaald en vaarbaar gemaakt. Leuk om deze bouwdoos uit de jaren ‘80 weer eens te zien varen.
De drie aanwezige jeugdige leden waren ook deze dag weer druk in de weer. Er moesten nog wat dingen gerepareerd worden en ook het laden van de accu’s vergde de nodige tijd.
We hadden stroom dus dat was verder geen probleem. ‘s middags werd het ponton, dat speciaal voor dit doel was meegenomen uit de container, weer vol gedaan met allerhande papier en bekertjes, wat daarna in brand werd gestoken om hierna op het water, gesleept door een van hun boten, geblust moest worden door de boot van Thomas.
Corné Buijs had een model van een binnenvaartschip, gebouwd door zijn oom, bij zich, wat hele fraaie vaareigenschappen had.
Ondanks het feit dat het de gehele dag bewolkt is gebleven, is het droog gebleven en was de temperatuur aan de vijver goed uit te houden.
De publieke belangstelling over de hele dag viel wat tegen. Niet alleen voor ons, maar ook op de rest van de opendag. Dit mocht echter de pret onderling niet drukken. Het was een bijzonder gezellige dag, die zeker voor herhaling vatbaar is.
Tegen 16.00 uur was het weer tijd om op te gaan ruimen, dus eerst de modellen weg en daarna de tafels, enz. weer op en in de zeilkar. Waarna de kaar weer gekoppeld werd aan de auto van Ronald.
Bij het wegrijden had hij wel even een handje nodig, daar de ondergrond er drassig was en zijn wielen aardig doorslipten. Met de hulp kwam hij zonder problemen weg en kon op weg naar de container om de spullen uit te laden en verder weekend te vieren.
We kunnen ook nu weer terug kijken op een leuke dag, waarbij we dit keer ook lekker gezeild hebben.
Henk van Hattem
Demo pinkstermarkt 2024
Zaterdag 18 mei 2024.
Vandaag was het weer zover. Na vorig jaar alleen een kraam te hebben gehad, stonden we er vandaag weer me ons bassin.
En wel op een heel fraaie plek, nl. op het Koningsplein tussen de terrassen van Burgerzaken en Brussels Lof. Toen ik aankwam bij het plein, waren Adrie Boele en Wim Driessen al druk doende met het opzetten van het bassin. Dus ben ik ook snel gaan helpen.
Het opbouwen verliep van een leien dakje. De brandweer was ook keurig op tijd en konden het bassin ook gaan vullen. Ondertussen ook mijn auto uitgeladen en op de parkeerplaats gebracht. Hier was bij gratis parkeren gelukkig nog plek genoeg. Om 09.00 uur was alles klaar en stonden we klaar om te starten.
Maar eerst nog even de boot, de “Nieuw Amsterdam” van Henk van der Leer opgehaald bij Burgerzaken, waar Wim Driessen en ik hem de avond ervoor al konden stallen. Ondertussen waren er al leden, die aan het varen waren, waaronder ons nieuwe bestuurslid (Ronald de Graaf) die, net als ik, een Micro Magic zeilbootje had gekocht.
Jan Klinge was gelukkig ook weer aanwezig na in het ziekenhuis te hebben gelegen vanwege een acute longontsteking. Het ging weer een stuk beter met hem.
In het voortraject naar deze demo hebben we verschillende keren contact gehad met de organisator van de SER, Albert Boersma, maar Arie in ’t Veld en ik wisten niet wie hij was, dus was het vandaag ook tijd om samen eens nader kennis te gaan maken met hem.
Ondertussen was de zon ook vandaag weer heerlijk gaan schijnen, dus net als in Numansdorp konden we het qua weer niet beter treffen.
Adrie Boele en Wim Driessen waren nog even druk in de weer met de boot van Henk van der Leer. Zij wisten het probleem op te lossen, dus kon Henk weer varen in het bassin. Iets wat Jan Klinge ook kon, maar zijn boot stopte er na enkele minuten mee, dus konden Adrie en Wim ook hier even aan de slag. Maar ook deze storing wisten zij te verhelpen.
Toen ikzelf met mijn EnAvant27 te water ging, voer hij ook niet echt lekker, dus maar even naar de kant gehaald. Hier bleek dat mijn schroef van de as gelopen was. Gelukkig heb ik dat samen met Ronald de Graaf en extra gereedschap van andere leden kunnen repareren en kon ik weer met mijn model varen.
Rond 11.00 gingen voor het eerst weer de kinderbootjes te water, hetgeen ook deze keer weer een groot succes was. De animo was groot.
De hele dag hebben we lekker kunnen varen met onze zeilbootjes en motorboten. Ook hebben we veel bezoek gehad bij ons bassin, waaronder ook leden en ex-leden. Het was dan ook weer erg gezellig rond het bassin.
Rond kwart voor vier hebben we de 2 dompel-pompen in het bassin gezet om alvast te starten met het leegpompen. Een schot eruit halen was dit keer door de omringende terrassen geen optie. Helaas liep de put midden op het plein niet zo goed door als gehoopt, maar de aanwezige kin deren op het plein vonden het prachtig. Menig kind is dan ook kletsnat naar huis gemoeten. Maar ja, het was mooi weer en het water was lekker warm.
Ook nu dus weer een geslaagde demo en hopelijk volgend jaar weer. Nadat alles ingeladen was konden een ieder huiswaarts.
Henk van Hattem
Demo Numansdorp 2024
Zaterdag 11 mei 2024.
Deze ochtend ben ik om 07.00 uur van huis vertrokken. Bij aankomst rond half acht waren een aantal reeds aanwezige leden al bezig om het bassin op te bouwen. Dit ging verder heel goed, zeker op de vlakke bijna waterpas zijnde havenkade.
Dus het wachten was op de brandweer. We hoorden ze al vrij snel aankomen, de sirenes stonden nl. aan. Wel vreemd, maar het bleek ook niet voor ons te zijn, er was echt brand in Numansdorp.
Gelukkig boden onze eigen dompelpompen uitkomst, de haven was maar 2 meter van het bassin. Dus pompen erin, slangen in de bak en vullen maar. Na een uur was het bassin vol en kon er gevaren worden.
Tijdens het vullen nog even met de materiaalcommissie naar de demokar gekeken. Deze moet gerepareerd worden aan 1 van de zijkleppen. Het hout, waar een van de gasveren aan vast zit, is verrot en moet vervangen worden.
Ondertussen werd er ook al gevaren, Cor Gonlag met zijn in aanbouw zijnde model van de Banckert en Jurrien Drint met een van zijn zeilboten.
Jan van Alebeek was schijnbaar aan het solliciteren voor de materiaalcommissie, want hij was spontaan de defecte zijde van de demokar aan het schoonmaken met spons en water. Helaas heeft hij het dak niet gedaan, was hij te klein??
Van de brandweer hebben wij niets meer vernomen, ook niet nadat de brand geblust was.
Om 11.00 uur was het tijd voor de eerste sessie met de kinderbootjes, waarvoor ze al in de rij stonden. Wim Driessen en Cor Gonlag hebben zich uitstekend van hun taak gekweten. Het was dan ook dit keer weer een groot succes.
De zon had inmiddels ook meer kracht gekregen, dus jassen uit en soms zelfs ook nog omkleden, korte broek aan.
Tijdens het varen was het voor mij ook een uitgelezen kans om mijn nieuwe zeiltoot (gekocht in Goes), een Micro Magic, uit te testen. Hij deed het perfect, dus voor mij een aanwinst tijdens het varen in het bassin bij demonstraties.
Jammer genoeg moesten we ook constateren dat het zeil van het bassin blijkbaar lekt, want er kwam water onder het bassin vandaan. Bij het afbreken hebben we drie gaatjes kunnen ontdekken, die bij de volgende demo gedicht zullen worden.
Op de achtergrond was bij de feesttent een dj begonnen met het draaien van plaatjes, dus werden wij ’s middags getrakteerd op Hollandse meezingers.
Tegen 16.00 uur zat onze demonstratie er op en was het weer tijd om op te ruimen. Dus modellen en andere persoonlijke dingen weer in de auto, waarna ook het bassin weer in de demokar geladen kon worden, Natuurlijk nadat hij helemaal leeg was.
Met de 14 enthousiaste aanwezige leden hebben we samen een leuke en gezellige dag gehad, bedankt allen. De principe uitnodiging voor volgend jaar hebben we ook weer op zak. Dus weer tot volgend jaar.
Ik wil ook zeker Wim Driessen en Arie in ’t Veld bedanken voor het trekken van onze demokar.
Henk van Hattem
Opendag 2024
Zaterdag 13 april 2024.
Op vrijdagavond 12 april is gestart met het opbouwen van onze Opendag in het Trefcentrum-Oost aan de Genestetstraat 2 in Ridderkerk-Oost. Bij mijn aankomst bij de zaal om de deuren te openen, ik had ’s middags de sleutel gehaald, was Adrie Boele reeds aanwezig met de zeilaanhanger, waarin alle benodigde spullen voor de opendag lagen, zoals de kleden voor op de tafels, extra tafels (van de visvereniging en van uit de container aan de Rijnsingel had hij meegebracht op het dak van de zeilkar. Dus zijn we alvast begonnen met uitladen van de kar, zodat de meeste spullen al binnen lagen toen de andere opbouwers om 19.00 uur kwamen opdagen. Onder leiding van Jan van Alebeek werden alle tafels al snel op de juiste plek neergezet en voorzien van de groene en blauwe kleden. Ondertussen had Wim Driessen met de hulp van zijn vrouw de boot van Henk van de Leer, Nieuw Amsterdam van ruim 2 meter, opgehaald.
Hij werd bij de ingang geplaatst en was een mooie blikvanger. Om 20.15 uur was alles gereed voor de volgende dag en konden we naar huis.
De volgende ochtend was ik weer voor 08.00uur aanwezig om de deur te openen.
De demokar was er al en werd er al druk uitgeladen voor het opbouwen van ons bassin. Om de eventuele hondenpoep te omzeilen had Wim Driessen plastic meegebracht om onder het zeil van het bassin te leggen. Het opbouwen ging verder van z’n leien dakje, we waren dan ook ruim op tijd klaar voordat de bandweer er was. Onder leiding van Wijnand Punt werd het bassin door de brandweer gevuld. Toen zij klaar waren konden de havens er in en ook de afzetting, enz. gemaakt worden.
Ondertussen waren er ook al andere leden gearriveerd, die hun modellen binnen gingen zetten op de vooraf aangegeven plaatsen.
Om 10.00 uur was alles klaar en kon de opendag van start gaan. Er werd al snel gevaren, het was tenslotte erg mooi weer, en ook binnen stonden de modellen er mooi bij. De beschikbare ruimte stond lekker vol met modellen, wat weer een fraai gezicht was.
De komst van de bezoekers kwam langzaam opgang, maar bleef de gehele dag aan de lage kant, ondanks de promotie via verschillende media. De vele mensen die er waren kwamen allemaal wel met een grote belangstelling voor de modellen en ook met veel vragen over hoe je zulke modellen maakt.
Ondertussen liep het varen buiten ook gesmeerd. Er werd veel gevaren. Ook ikzelf kon mijn pas bij de beurs in Goes gekochte MicroMagic zeilboot lekker testen. Hij deed het perfect, dus bij andere gelegenheden fijn zeilen in het bassin naast natuurlijk het varen met de motorschepen.
Het varen door de kinderen was ook nu weer een bijzonder groot succes (ze stonden echt in de rij) en ook nu weer onder de bezielende leiding van Cor Gonlag, hij is hier de gehele dag mee doende geweest samen met Wim Driessen, die ook nog diploma’s tot “stuurman 1e klas” gemaakt had voor de deelnemers, welke zij trots aan hun ouders lieten zien.
Tijdens lunchtijd was het wel weer rustig, maar daarna werd het ook, net als ’s morgens gezellig druk. Ook kwam de vliegende reporter van RTV-Ridderkerk nog langs voor een interview. Ik had het de zaterdag daarvoor gedaan, dus nu een mooie gelegenheid voor Jan van Alebeek om het e.e.a. te vertellen over onze opendag.
Naast onze leden zijn er ook nog verschillende oudleden langs geweest, erg gezellig allemaal. Rond 15.30 uur zijn we alvast gestart met het leegpompen van het bassin, terwijl er ondertussen gewoon doorgevaren kon worden.
Om 16.00 uur kon gestart worden met het afbreken van de opendag, dus modellen eerst naar de auto’s en daarna de spullen weer inpakken en de tafel van het trefpunt weer op hun plek terug zetten.
Buiten werd ondertussen ook het bassin verder afgebroken en in de demokaar geladen. Rond 17.30 uur was alles weer in de beide karren geladen en de zaalopgeruimd, dus op naar huis.
Wij kunnen met z’n allen weer terugkijken op een geslaagde en gezellige opendag, met veel dank aan het adres van alle helpers, die zeker bijgedragen hebben aan deze succesvolle dag en aan Jan van Alebeek voor de organisatie hiervan.
Henk van Hattem
Oefenzeilen op 6 april
Zoals op de clubavond en op de club-app was aangekondigd zou op 6 april het zeilseizoen geopend worden.
Niet op onze traditionele locatie aan ‘t Waaltje, maar even voorbij het restaurant Ross Lovell.
Even voorbij het restaurant is een royale parkeerplaats en 100 meter verder had Wim al de zeilaanhanger gestationeerd vlakbij de actieve Rijsoordse Molen.
Enkele zeilers lieten al ter hoogte van de par keerplaats hun boot in ’t Waaltje zakken en zeilden naar de locatie rondom de zeilaanhanger, anderen installeerden zich eerst bij de aanhanger en ging de boot op deze plek te water laten.
Het weer was ronduit prachtig: Een flinke wind, wolken, wel of niet veroorzaak door de woestijnstof, af en toe kwam de zon door, maar de temperatuur was hoog voor de tijd van het jaar. In het begin 15 graden en op het einde zo’n 22 graden.
De windmolen draaide op volle kracht en dat hielp ons natuurlijk ook de wind in de zeilen te houden of …zit dat anders in elkaar?
Onze zeilboten waren flink in beweging, maar ook rondom was er ook reuring. Wandelaars, wielrenners en fietsers die soms stopten om naar het zeilen te kijken. Op het water roeiers, motorbootvaarders, meerkoeten en wilde eenden. Meer drukte dan op onze traditionele locatie, maar dat kan ook aan het mooie weer gelegen hebben.
Er waren 10 zeilers en 9 zeilboten in het water.
Vanwege de ruwe ongelijke oever bleef de J-klasse boot in de auto. De zeilboot van Thomas moest helaas voortijdig uit het water in verband met een mastprobleem. Secondelijm had geholpen maar was helaas niet aanwezig.
Voor de schoener “Johanna Maria” van Jurrien moest de motorboot uitvaren om sleephulp te bieden. Zij had duidelijk averij door lege batterijen en na een nieuwe batterij set ging de schoener weer er als een speer vandoor.
Het was een prachtige oefenzeildag op een bijzondere locatie. Ondanks de vroege start van 10:00 uur gingen we over twaalven voldaan naar huis.
Jan van Alebeek
Goes 2024
Zaterdag 24 februari 2024. Ook voor dit jaar stond de modelbouwbeurs in de Zeelandhallen in Goes weer op de planning. Dus de activiteitencommissie, middels Bas Bouman, heeft ons voleniging. Helaas kregen wij half december te horen dat wij niet ingeloot waren voor deze 2-daagse beurs. Jammer. Na de clubavond van 16 januari heeft Bas toch nog bericht ontvangen van Arie Penning van de organisatie, dat wij alsnog wel kunnen deelnemen aan de beurs.
De leden konden zich hiervoor opgeven bij de activiteitencommissie. Het wordt allemaal wel kort dag, maar toch is besloten om mee te doen. Binnen korte tijd hadden zich 15 leden aangemeld en dus liep onze deelname geen gevaar.
Op zaterdag 24 februari togen wij dan ook naar Goes om deel te nemen aan de beurs, waar wij dit jaar voor de 19e keer aan meedoen.
Om al de spullen van de vereniging, welke nodig zijn voor het opbouwen van onze stand, te kunnen vervoeren, heeft Adrie Boele ook dit jaar wederom de vraag gesteld aan Arie Alderliesten of wij een bus van hem konden lenen. Gelukkig was dat het geval, waar wij de firma Alderliesten ook nu weer erg hartelijk voor bedanken.
De Heinenoordtunnel was dit weekend richting het zuiden weer dicht, dus moesten we helaas weer om rijden. Achteraf niet zo’n ramp, omdat de afrit naar de Zeelandhallen, welke wij normaal nemen, ook het hele weekend afgesloten was i.v.m. asfalteringswerkzaamheden.
Maar rond 08.00 uur waren er al voldoende leden aan wezig om onze stand, welke wij moesten delen met Enterprice Hulst, weer naar onze maatstaven op te bouwen.
De organisatie van de beurs had dit jaar voor de deelnemers een apart stuk van de parkeerplaats afgezet, alwaar wij konden parkeren en ook onze uitrijkaart uitgereikt kregen voor die dag.
Toen de stand klaar was had Leen Stok inmiddels de koffie klaar, welke prima smaakte, zeker met de gevulde koek erbij, die Wim Driessen meegebracht had.
Ook had ondertussen Thomas Kelderhuis zijn 3D-printer opgesteld en was al gestart met het printen van kleine sleepbootjes, welke voor € 2,00 te koop waren bij hem. Ook had hij in de kleuren groen en wit sleutelhanger geprint en daarop een QR-code, waarmee direct naar onze facebook-pagina gaat. Deze werden gegeven aan belangstellende bezoekers van onze stand.
In de loop van de ochtend begon het al lekker druk te worden, wat zich nog verder in de middag uitbreidde.
Door de asielzoekers, welke in de derde hal ondergebracht waren, Was nu bijna de helft van de Westerscheldehal, waar wij ook stonden, ingeruimd voor de Lego. Hierdoor was er van alles iets minder, maar in de praktijk bleek dat toch wel mee te vallen. Er was nog steeds een ruim gevarieerd aanbod van modelbouwzaken.
Net als vorig jaar stonden in onze hal alle stands welke gevuld waren met scheepsmodellen. Hierbij stonden in 1 stand, van Vaargroep M@illine, wel heel grote modellen. Eén model ging te water in het bassin, maar moest er wel met 8 man in gezet worden.
Ook waren dit keer de militaire voertuigen bij ons ondergebracht, evenals, zoals eerder gezegd, alle stands met Lego.
Zoals gebruikelijk kwam ik toch wel weer bekenden tegen, waaronder De oud-organisator Jan in ’t Veen. Het ging nog steeds goed met hem, maar moet wel rustig aan doen.
Het bassin stond ook weer bij ons in de hal opgesteld, waar Thomas, Walter Stam en Wim Driessen goed gebruik van maakten en dus druk doende waren met hun modellen op het water.
Ik kan niet anders zeggen dan dat er ook dit jaar weer veel mooie modellen opgesteld stonden.
Het niveau van de scheepsmodellen wordt volgens mij almaar beter.
De sfeer zat er deze dag goed in, dus voor we het wisten was het alweer 17.00 uur en mochten we weer naar huis, waarbij de meesten de volgende dag weer aanwezig waren.
Op de tweede dag, zondag de 25e februari, waren een aantal leden van zaterdag er niet, maar waren er wel weer andere leden, die zaterdag niet konden, zoals Lieuwe van der Net en Thijs Volker. Lieuwe was op zaterdag naar de crematie van Jan Jansen geweest, waar hij ook de vereniging vertegenwoordigde, samen met Jan van Alebeek.De stand was dus enigszins anders ingericht, waarbij ikzelf ook nog een extra model had meegenomen.
Het parkeren ging deze dag weer helzelfde als de dag ervoor, dus prima geregeld.
Deze 2e dag heb ik mij ook laten verleiden tot de aanschaf van een gebouwd model, nl. een zeer fraaie zeilboot, een MicroMagic, om tijdens demonstraties ook in ons bassin te kunnen zeilen.
De beurs werd ook deze dag weer goed bezocht het was een gezellige drukte. Ook onze stand kon zich, net als gisteren, verheugen op veel belangstelling.
Naast een aantal leden van onze vereniging, die de beurs een dag kwamen bezoeken en natuurlijk ook bij onze stand langs kwamen, kwam ook Martin Roobol, die vroeger een modelbouwzaak had in Bolnes, nog even langs. Het was erg leuk om hem weer eens te spreken. Ook heb ik nog even gesproken met onze donateur, Nico Hagendijk.
Ook een aantal oud-leden, die nu lid zijn van de Modelbouwgroep Devel, kwamen nog even langs. Ook dat was weer gezellig.
In zijn totaliteit kunnen wij weer terug kijken op een gezellig en geslaagd evenement. Het was leuk met alle belangstellende bezoekers, maar in de stand zelf was de sfeer ook prima te noemen. Dus op naar een volgende keer.
Henk van Hattem
Nieuwjaarsreceptie 2024
Goede avond op deze eerste clubavond van het nieuwe jaar, zo opent de voorzitter deze Nieuwjaarsreceptie, en voor iedereen de beste wensen en veel gezondheid. We hebben elkaar bij binnenkomst natuurlijk ook persoonlijk een gelukkig en gezond Nieuwjaar gewenst.
Guus van Pouderoyen, die de bar-honneurs zou waarnemen, is helaas onverwacht verhinderd en was Karin Driessen zo aardig deze waar te nemen. Ook Barbara Boele kwam langs om aanwezigen te voorzien van lekkere hapjes. Linda Kelderhuis ken en de andere hapjes gemaakt.
Zij helpt ook met de catering. Walter Stam had nog heerlijke Indische balletjes meegenomen. Allen hartelijk dank hiervoor!
De voorzitter vervolgt met een aantal mededelingen:
• Allereerst is het fijn dat Leen Stok weer in ons midden is;
• Op 30 december is afscheid genomen van Wim van den Doel. Enkele mensen van onze vereniging waren hierbij aanwezig;
• De voorzitter vraagt een moment stilte voor Wim en de andere leden die afgelopen jaar overleden zijn;
• Voor de Modelbouwshow te Goes zijn wij helaas uitgeloot. (noot van de redactie: wij hebben inmiddels bericht gehad dat wij toch uitgenodigd zijn om WEL deel te nemen)
We hopen onze eerste evenement op zaterdag 13 april te houden. Dit wordt een S.M.V.R. open dag bij het Trefcentrum Oost aan de Genestetstraat hier in Ridderkerk;
• Straks worden de winnaars van het motorbootvaren seizoen 2023 door havenmeester Lieuwe van der Net en de winnaars van de zeilwedstrijden seizoen
• 2023 op verzoek van havenmeester Leen Stok door de voorzitter bekend gemaakt;
• Alle consumpties zijn vanavond gratis.
• Vanavond wordt voor het eerst een PubQuiz gehouden. Gepresenteerd en gemaakt door Wim Driessen. Er zijn 25 meerkeuze vragen. Voor elke vraag worden 4 antwoorden gegeven, waarvan er 1 juist is.
Ieder team moet zijn naam op het formulier zetten en vervolgens bij iedere vraag het juiste antwoord aankruisen. Wim laat nog zien welke prijzen te winnen zijn. De volgende teams maakte zich op: “team zonder naam”; “gehaktballenboot”; “wie schrijft die blijft”; “havenmeester(s)”; “ouwe snurkers|”; “beste stuurlui”” en “Henk’s knechten”. Na 5 vragen werd een consumptiepauze ingelast en gingen we door naar de volgende vragen. Na 20 vragen werden de formulieren opge-haald en beoordeeld. Eén team haalde 19 fouten, twee teams 15 fouten en 3 teams 14 fouten. Ge-volg was een 2e ronde voor de 3 teams die het “hoogst” scoorden. Er waren 8 vragen nodig voor-dat het winnend team boven water kwam. “beste stuurlui” stonden niet aan de wal, maar zaten aan tafel en mochten ieder een prijs uitzoeken. Wim liet de overgebleven vragen met antwoorden zien en daarna nog de gestelde vragen met de juiste antwoorden.
Een leuke, geslaagde en weer eens iets andere activiteit.
Prijsuitreiking motorbootvaren door havenmeester Lieuwe van der Net:
Er hebben dit seizoen 6 leden meegedaan, waarvan 4 alle keren hebben gevaren.
3e plaats met 17 punten Henk van Hattem en Guus van Pouderoyen (helaas afwezig)
2e plaats met 8 punten Lieuwe van der Net
1e plaats met 3,6 punten Wim Driessen. Wim heeft deze 1e plaats ook in 2019 en 2022 gewonnen.
Zeilwedstrijden door “vervangende havenmeester” Henk van Hattem.
In tegenstelling tot motorbootvaren hoe meer punten hoe hoger aan de scorelijst. De punten waren even niet voorhanden, maar worden in het komende clubblad vermeld.
3e prijs Arie in ’t Veld (helaas afwezig)
2e prijs Wim Driessen
1e prijs Ronald de Graaf (helaas afwezig).
Het was een geslaagde Nieuwjaarreceptie en hopen we komend jaar met veel plezier de clubavonden te vullen en mooie evenementen mee te maken.
Jan van Alebeek
Demo Lohmanpark
Zaterdag 7 oktober 2023. Vandaag was het dan zover, we staan eindelijk een keer in het Lohmanpark bij de Zorgboerderij de Riederwaarde van Boer Gijs. Hij organiseerde op deze dag een soort van natuurmarkt met o.a. allerhande verse producten uit eigen tuin. Ook waren er andere kramen met oude gebruiksvoor-werpen en handarbeid spullen.
Voorafgaand aan deze demo hadden Thomas Kelderhuis, werkzaam als stagiaire bij de Zorgboerderij, samen met zijn vader Erik een zeer fraaie en stevige steiger gebouwd, zodat het te water laten van de modellen op een verantwoorde manier kon gebeuren. Deze steiger blijft definitief liggen voor eventuele andere demo’s van ons aldaar.
Voor de tafels had Wim Driessen een goede oplossing, Onze eigen tafels werden m.b.v. de spanbanden van ons bassin op het dak van de zeilkar vast gemaakt en zo meegenomen. Dit werkte perfect.
Om 08.00 uur waren Wim Driessen en ik bij de container om de nodige spullen op te halen en mee te nemen naar het Lohmanpark. Bij aankomst daar konden we met de auto het park in om onze spullen en modellen uit te laden.
Na het opbouwen van alle zaken was het tijd om de modellen op de tafels te zetten.
Zoals ik al op een eerder tijdstip gezien had, zag het vaarwater er prachtig uit. Er lagen in de hele vijver geen waterplanten of ander obstakels, die problemen zouden kunnen bezorgen tijdens het varen.
Toen we dat gedaan hadden was het wachten op de andere deelnemers. Nou die kwamen al snel en ook gelukkig in grote getale. Er waren uiteindelijk 16 leden met één of meer model(len) en ook nog een aantal leden die kwamen kijken. Het was dan ook een gezellig boel rond onze ‘stand’.
Er waren ook een stuk of 5 zeilboten. In het begin ging het te water laten van deze modellen niet lekker, Water was toch te ondiep ter plekke en er stond onder water nog een rijtje oude paaltjes van een oude beschoeiing.
Gelukkig waren deze probleempjes er niet aan de linkerkant van de steiger, dus kon er verder goed gezeild worden. Ook de twee speedboten van Daan Kievit en Arie in ’t Veld hadden de ruimte, wat wel te zien was aan de snelheid waarmee ze over het water gingen.
Qua koffie werden we goed verzorgd, er werden gedurende de hele dag thermoskannen met koffie gebracht.
Het weer was ons deze dag gelukkig ook weer goed gezind, De zon scheen en de temperatuur was aangenaam.
In de vorige eeuw hebben we ook een aantal keren in deze vijver gevaren, dus voor de leden die toen al lid waren, was het tijd om oude verhalen op te halen. Het was vandaag dus niet alleen een mooie plek voor een demo, maar ook een plek met de nodige nostalgie.
Rond het middag uur gingen Arie in ’t Veld en Ronald ge Graaf ons verlaten, zij hadden zich, toen deze demo nog niet bekend was, opgegeven bij de organisatie van open zeilwedstrijden in Woubrugge.
Het was een leuke vaardag waarbij Lieuwe van der Net ons verraste met een niet model, n.l. een heel mooi opduwertje.
Thomas Kelderhuis en Walter Stam waren ’s middags nog druk in de weer met een duwbak uit de contai-ner met daar in papier, karton en bladeren. De bak werd getrokken door Walter en Thomas kon dan de bak met brandende mix blussen.
We hebben deze dag een leuke demo gehad, die zeker voor herhaling vatbaar is. Ik kan geen redenen bedenken om daar niet meer te varen.
Henk van Hattem
Ver(p)licht varen
Dinsdag 3 oktober 2023. Zoals elk jaar komt er ook dit jaar weer een einde aan vaarseizoen. En dit slui-ten we dan traditiegetrouw af met het verlichtvaren,
hoewel we as. Zaterdag nog een demo hebben in het Lohmanpark te Ridderkerk.
Het is altijd weer even afwachten hoeveel leden deze avond meedoen, maar de weersverwachtingen waren voor de avond prima dus hopelijk ook een goede opkomst.
Deze hoop werd gelukkig ook beantwoord. Er waren deze avond 18 leden aanwezig, met en zonder model. Op de opgestelde tafels stonden 12 modellen klaar om mee te gaan varen.
We zouden om 19.00 uur beginnen en toen waren ook de meeste leden ook al aanwezig. Gelukkig waren er ook enkele dames mee gekomen met de leden, wat wel zo gezellig is.
De meeste boten waren opgesierd met pavoiseerlijnen van ledverlichting, een enkele voer met de echte scheepsverlichting, zoals de boten van Leen Stok en Han van Geijn. Arie in ’t Veld
had iets nieuws bedacht, hij had een sleep achter zijn boot met daarop een heuse schemerlamp. Een erg origineel idee. Misschien een leuk idee voor volgend jaar om zoiets met meer boten te doen.
Thomas Kelderhuis had zijn 3D-geprinte hovercraft bij zich, waarbij de witte romp van binnenuit verlicht werd.
Door de goede opkomst, misschien mede door de ledenapp, was het een gezellig avond, waarbij we ook bekijks kregen van verschillende voorbijgangers. Rond half negen gingen we opruimen en naar huis.
Dus een traditie welke we zeker in stand zullen houden. Alle aanwezige leden bedankt en tot de volgende keer. Ik hoop dan nog meer leden aan de waterkant te zien.
Henk van Hattem
Pinkstermarkt 2023
We moesten er even op wachten, maar zaterdag 27 mei was het dan zo ver.
Na veel vragen over mogelijke deelname en locatie konden we toch, dankzij de firma Koolen & Koolen een kraam krijgen.
Wij op zaterdag morgen om acht uur vertrokken om de kraam (nr. 40) in te richten.
Daar aangekomen werden we al verwelkomt door Guus Pouderoyen. Wim Driessen en ondergetekende hadden al onderling contact gehad over wie ,wat zou meebrengen. Ook Thomas Bultje was al van de partij.
Met 6 boten, in de variatie van speed-, zeil-, sleep- en patrouilleboten, was de stand mooi compleet.
Het weer bleef nog aan de koude kant, omdat de zon nog niet over de bebouwing heen kwam
De aanloop van het publiek was s’ morgens redelijk , s’ middags was het gezellig druk.
Oude bekenden en geïnteresseerden waren er genoeg voor een gezellig praatje en de onderlinge uitwisseling van gegevens.
Wat bleek, de nieuwe burgemeester Marco Oosterwijk van Ridderkerk, stond voor onze kraam. Hij wist niet dat er een modelbouwvereniging in Ridderkerk bestond !!! Terwijl hij zelf met een schippers dochter is getrouwd!!!
Hij heeft een bestuursfunctie bij de Koninklijke Binnenvaart Nederland en is voorzitter van het C.B.O.B. (Christelijke Bond van Onderneming in de Binnenvaart).
Wij hebben in het kort ons even voorgesteld, maar hij heeft afgesproken zeker eens op een dinsdag bij ons langs te komen.
Al met al een geslaagde dag met weer eens een promo voor de SMVR binnen onze gemeente.
Hartelijk dank aan de deelnemers en de organisatie, met vriendelijke groet,
Adrie Boele
Zaterdag 20 mei 2023.
Ook dit jaarzijn we weer uitgenodigd via Koolen & Koolen om op de Nautische dag in Numansdorp te komen staan met ons bassin. We hadden genoeg deelnemers, dus op deze dag met z’n allen naar Numansdorp, waar wij wederom een plek aan de haven hadden toegewezen gekregen. Dit keer niet ergens in het midden van het terrein, maar juist direct op de kade naast het water. Hierdoor zouden we aan het eind van de demo geen problemen hebben met het leeg laten lopen van het bassin.
Dus vroeg opstaan en om 07.00 uur op weg naar Numansdorp. Dit keer heen wel via de Kiltunnel, daar de Heinenoordtunnel dicht was richting het zuiden. Was iets te vroeg dus wachten op de Arie in ’t Veld met de aanhangwagen, die overigens mooi op tijd was. We konden het bassin met de originele maten goed kwijt, dus het opbouwen was vrij snel gedaan. Toen we klaar waren stond de brandweer al klaar om de bak te vullen met water uit de haven. We hadden zelf de 2 kramen op de goeie plek opgebouwd, dus de aanwezige leden konden hun modellen alvast gaan plaatsen.
Het was door de stevige wind en nog weinig zon best fris aan de waterkant. Maar er was goed weer voorspeld, dus moed houden was de kreet.
Inmiddels hadden de 14 deelnemers hun modellen op de kramen geplaatst. Het stond lekker vol, want in totaal waren er 23 modellen neer gezet.
Wim Driessen had zich ook weer ingespannen om de bootjes voor de kinderen vaarklaar te hebben. Samen met Cor Gonlag was het ook deze keer weer een succes. Het laatste uur van de demo was dit zeker het geval, toen stonden er nog veel kinderen te wachten tot ze aan de beurt
waren.
Halverwege de ochtend kwam ook Hans En-gelsman nog langs. Ook hij had een model bij zich. Toen hij hem in het water zette en ging va-ren leek het wel een speedboot, hoewel hij zich wel behoorlijk ingroef.
Het begon, zoals we gewend zijn, nu ook langzaam drukker te worden en kregen we bij de kraam en aan de bak steeds meer belangstellen-de bezoekers.
Ondertussen was het ook steeds warmer aan het worden, dus de jassen konden uit. Dus ook nog maar even de markt overgelopen, Veel verschil met andere jaren was er niet, maar wel gezellig. En ze verkochten lekkere kibbeling.
Arie in ’t Veld had de surfplank van Graupner weer bij zich. Het varen hiermee werd door de kinderen langs het bassin ook nu weer erg leuk gevonden.
Het was inmiddels erg lekker geworden qua weer, dus de boten in het bassin waarvan de waterkanonnen werkten hadden ook weer succes. Er werd veel gescandeerd om nat gespoten te worden. Gelukkig hadden onze vaarders daar ook vandaag geen moeite mee, maar wel zonder te overdrijven.
Een uurtje voor het einde van de demonstratie hebben we de nieuwe dompelpomp in het bassin gezet, zodat we de bak gecontroleerd konden legen. De pomp werkte goed, zodat tegen het einde van de demo er nog maar een klein laagje water moesten laten weglopen. Ook dit ging zonder problemen. Na het zeil schoon gemaakt te hebben en het voor een groot deel gedroogd was. Kon het weer opgevouwen worden en in de aanhangwagen gelegd worden.
Dit was het laatste wat gedaan moest worden, dus konden we daarna weer tevreden naar huis gaan.
We hebben deze dag weer een leuke en gezellige demo gehad.
Henk van Hattem
Nieuwjaarsreceptie 2023
De voorzitter heet alle aanwezigen van harte welkom. De opkomst inclusief partners is laag te weten slechts 28. Bestuurder, redacteur en zeilwinnaar Henk is helaas afwezig doordat hij door corona geveld is.
Vanavond is er geen bingo en heeft Wim Driessen een filmcollage gemaakt van zeer oude, oude en nieuwere activiteiten van onze club. Tijdens toespraken en prijsuitreikingen wordt de film even op pauze gezet. Wim bedankt voor het samenstellen.
De voorzitter vraag een korte stilte voor degene die afgelopen jaar overleden zijn.
Afgelopen jaar was een bewogen jaar. Ook voor de voorzitter was dit zichtbaar of juist niet zichtbaar. Zijn beide ogen zijn van nieuwe lenzen voorzien. Dat wordt uitkijken komend seizoen voor de andere deelnemers aan de zeilwedstrijden!
Met het ouder worden van onze leden zijn wij zeer blij met twee nieuwe jeugdleden Thomas en Walter. Ze schudden ons regelmatig wakker. De ervaren leden kunnen daartegenover de jonge mannen helpen met motor- en zeilbootproblemen.
Deze maand hopen we een actieve start te kunnen maken met een kleine tentoonstelling in het zorgcentrum Riederborgh en volgende maand met de Modelbouwshow te Goes.
De data voor de zeilwedstrijden en motorbootvaren zullen binnenkort door de havenmeesters Leen en Lieuwe vastgesteld en gepubliceerd worden in het clubblad.
Komende Algemene Ledenvergadering zullen drie bestuursleden aftreden. Twee reglementair, omdat de termijnen om zijn en de 3e i.v.m. drukke werkzaamheden privé met als gevolg te weinig tijd voor de club.
De voorzitter wens ter afsluiting van zijn toespraak allen een heel gezond 2023 en een prettige avond. Barbera heeft gezorgd dat voor alle tafels hapjes klaar staan en Leen droeg de zorg voor koffie en andere drank. Hartelijk dank daarvoor.
Om 21:00 uur wordt gestart met de prijsuitreikingen.
Havenmeester Lieuwe krijgt het woord.
Aan het motorbootvaren is afgelopen seizoen een nieuw aspect toegevoegd met het ring/bal slepen. Lieuwe legt dit nog eens uit voor de aanwezigen. Met 2 lijnen en 4 koortjes varen alle deelnemers gelijktijdig zo snel mogelijk door de poortjes. Echter sleept ieder bootje een drijvende ring met daarin een drijvende bal. Deze bal moet tijdens de wedstrijd in de ring blijven. Belangrijk aspect is dat alle deelnemers gelijktijdig varen en niet op elkaar hoeven te wachten. De ervaring van de deelnemers was gunstig en wordt natuurli jk gekeken naar verbeteringen.
Voor dit hele vaarseizoen is de 3e prijs gevallen op Jan Klinge. Jan heeft alle keren gevaren, zonder schade en met verschillende boten.
De 2e prijs is behaald door Lieuwe.
Met een extra handicap omdat hij behalve deelnemer ook
vaak moest fungeren als jury. De voorzitter reikte hem de prijs uit.
De 1e prijs ofwel de clubkampioen van dit seizoen is Wim Driessen. Hij heeft ook alles gevaren en heeft 2 maal de dagprijs gewonnen.
De prijsuitreiking voor de zeilwedstrijden wordt door havenmeester Leen gedaan.
Helaas is slechts één winnaar aanwezig.
De 3e prijs is gewonnen door Henk van Hattem. De 2e prijs is door Arie in ’t Veld gewonnen.
En de 1e prijs gaat naar Wim Driessen.
De bokaal wordt door Leen aan hem uitgereikt en ontvangt hij tevens de wisselbeker. Helaas heeft Wim geen schoorsteenmantel in huis en zal hij een andere geschikte plek voor al zijn prijzen moeten vinden. Karin wensen wij veel poetsplezier om de bekers steeds maar te laten schitteren.
Over 14 dagen komen we weer bij elkaar en wenst de voorzitter nogmaals een goed 2023, wel thuis en dankt allen voor het komen.
Jan van Alebeek
Motorboot varen 2022:
Dit jaar hebben we weer zonder corona beper-kende maatregelen kunnen parcoursvaren in de Rijnsingel. Voor het eerst hebben we op een an-dere wijze parcours gevaren. Het oude parcours is vervangen door een parcours met vier poortjes en wat de meest grote verandering is, is dat we tegelijk konden starten om in een directe strijd onderling de vier poortjes zo snel mogelijk te ne-men. Om te voorkomen dat de snelste boten een voordeel zouden hebben heeft men achter de boot een ring met een bal aan een touw. Men moet bij het afleggen van het parcours er wel voor zorgen dat de bal in de ring blijft. Bij te hard varen kan de bal uit de ring gaan en moet men naar de kant om de bal weer in de ring te doen om vervolgens weer te starten waar de bal uit de ring is gegaan. Deze wijze van parcoursvaren werd door de deelnemers als zeer positief erva-ren, een directe strijd zonder op elkaar te hoeven wachten zoals in het verleden het geval was. Wat wel bij het oude is gebleven zijn de te behalen dagprijzen, die op de eerst volgende clubavond worden uitgereikt. Het jureren is nog wel een punt van aandacht. Het is bijna onmogelijk om mee te varen als deelnemer en tegelijk te jureren, zoals ik als meevarende havenmeester wel heb ge-daan op sommige dagen. Gelukkig zijn er leden geweest die het jureren een keer hebben over genomen. Mijn oproep bij deze is dan ook : wie wil bij het parcoursvaren in de Rijnsingel de taak van jurylid op zich nemen?
Het enthousiasme voor deze nieuwe vorm van parcoursvaren is ook gebleken in een groter aan-tal leden dat parcours is gaan varen. Toch bleek het moeilijk om op al de vaardagen het parcours af te leggen in de vorm van dat men niet kwam varen of dat men door technische storingen het parcours niet kon afleggen. Het aantal leden die op alle vaardagen aanwezig waren en alle heats, dat zijn er vier per keer, gevaren hebben, waren er uiteindelijk drie. Omdat er bij het varen met strafpunten is gewerkt, hebben deze leden ook de minste strafpunten behaald en zijn ze daardoor ook in de prijzen gevallen. Degene met de minste punten is de winnaar en tevens clubkampioen geworden.
Op de derde plaats met 19 punten is geëindigd Jan Klinge.
Op de tweede plaats in geëindigd Lieuwe van der Net.
Op de eerste plaats en daardoor ook clubkampi-oen 2022 is geworden Wim Driessen.
Alle drie van harte gefeliciteerd met deze sportie-ve prestatie.
Voor het komende jaar hoop ik dat het enthousi-asme voor deze nieuwe vorm van parcoursvaren blijft bestaan en dat er nog meer leden gaan mo-torbootparcours varen in de Rijnsingel.
Lieuwe van der Net
Havenmeester motorbootparcours varen.
Zaterdag 10 september 2022.
Voor vandaag stond de demonstratie tijdens de Molenmarkt in Kinderdijk op het programma. Deze markt vond plaats bij de molens.
Het was dan ook vroeg dag, om 07.00 uur liep de wekker af en was ik na gegeten te hebben rond 08.15 uur op de locatie waar wij zouden
staan. Adrie Boele was reeds aanwezig en op zoek naar onze kraam, welke nog niet op onze plek stond. Deze kraam was echter, gezien de weersverwachtingen van dat moment, wel erg noodzakelijk. De kraam is uiteindelijk toch geplaatst en ook de stroom was snel geregeld, zodat
er door Leen Stok koffie gezet kon gaan worden. Ik had zelf koffie meegenomen, dus die had ik al op.
Het begroeiing was in de voorgaande dagen gemaaid, want dit stond langs de waterkant zeker een meter hoog. Dus hadden we een prima plek
om te staan, nl. precies bij de loopbrug.
Wat mij op dat moment wel verbaasde, was dat er zoveel mensen over die brug naar de andere kant liepen. Dat bleken, naar later bleek, allemaal passagiers te zijn van cruiseschepen, welke al vroeg in de Lek afgemeerd lagen. Dit “spektakel” ging de hele dag door, dus ook op latere tijdstippen meerden er cruiseschepen af, speciaal voor de molens van Kinderdijk
De regen bleef nog steeds weg, om 11.00 uur was het nog altijd droog. Gedurende de hele dag dreven er wel veel dreigende wolken over, maar veel meer dan een paar spatten hebben we niet gehad.
Wat mij wel opviel was de opkomst van onze leden. We waren met z’n zevenen, wat ik voor onze vereniging toch wel teleurstellend en onder de maat vind.
3D-Printen is blijkbaar een nieuwe trend, want ook Thomas had vandaag een in aanbouw zijnde sleepboot bij zich, welke hij helemaal met een 3D-printer gemaakt had.
De kramen van de Molenmarkt waren over het gehele terrein verspreid. Het daardoor ook een gezellige en leuke markt, met ook wel veel lekkere streekproducten. De organisatie was de kraamhouders niet vergeten, ’s morgens en ’s middags kwamen ze langs met koffie en thee voor de deelnemers, het koekje ontbrak zelfs niet.
Tegen 14.00 uur kregen we buren. Een orkest uit de omgeving kwam een concert geven, waarbij ze voor ieder wat wils speelden.
De vijver tussen de brug en het oude stoomgemaal was een prima water om te varen, zeker de twee zeilboten van Arie in ’t Veld en Adrie Boele hadden het goed naar hun zin, waarbij de laatste de meeste tijd bestuurd werd door ons nieuwe jeugdlid Thomas.
Het varen in deze vijver was niet altijd even makkelijk, bleek in de praktijk, toen Leen Stok zijn boot, de Antje, “kwijt” was. Deze was even aan het oog onttrokken en door de wind onder de brug door gewaaid naar het water aan de andere kant van de brug. Gelukkig was het weer snel gevonden en kon Leen hem terug varen naar ons deel van het water.
Het was nog niet klaar, want even later zat Thomas met de zeilboot van Adrie Boele vast aan het beeld “Het wiegje van Beatrijs”, dat een paar meter voor onze blek in het water lag. Hij kwam niet los, dus moet Thomas met de boot van de vereniging er naartoe roeien en hem bevrijden,
wat zonder veel kleerscheuren gedaan kon worden. Eén stag was kapot, maar kon simpel gerepareerd worden.
Het was nog niet klaar voor deze dag, want later meldde ook Arie in ’t Veld zich. Zijn zeilboot was ook “zoek”. Na enig speurwerk door de aanwezige leden werd hij weer gevonden. Hij lag verscholen bij de andere brug over het water, nl. degene die leidt naar het oude stoomgemaal.
Henk van Hattem
Dinsdag 4 oktober 2022.
Vanavond is het weer zover. We kunnen weer ver(p)lichtvaren aan de Rijnsingel in Bolnes. De hele dag is het al lekker weer en dat zet zich ook door naar de avond.
Voor dit doel had ik mijn model van de Grimmershörn voorzien van de nodige verlichting, waarbij gebruik is gemaakt van kerstverlichting, welke ik vorige kerst speciaal voor dit doel gekocht had. Ook de andere deelnemer hadden zich aardig uitgesloofd en hun model van extra verlichting voorzien, zoals ook op de foto’s goed te zien is.
Alleen Antje had authentieke verlichting, Leen had niets extra’s aangebracht, wat vroeger ook de opzet was van het verlichtvaren. De opkomst vanuit de leden was deze avond, ondanks het mooie weer en prachtige vaarwater, vijver was helemaal schoon, toch wel zeer matig te noemen.
Er waren 5 leden met een model op komen draven, wat voor onze vereniging toch wel teleurstellend te noemen is. Er waren ook weinig leden aan de waterkant om te komen kijken en genieten van dit toch wel erg leuke schouwspel. Hopelijk zal dit het volgend jaar beter zijn, wat natuurlijk ook geldt voor het aantal deelnemers.
Om 19.00 was iedereen aanwezig, maar was het toch nog wat te licht. Gelukkig werd het snel echt donker, waardoor de verlichting erg goed te zien was. Ook kwamen er gelukkig nog wat kijkers langs, die het varen met de verlichte boten erg leuk vonden. Rond half negen gingen we tevreden weer naar huis.
De foto’s zijn gemaakt door Ronald de Graaf.
Henk van Hattem
Pinkstermarkt
Zaterdag 4 juni 2022.
We waren al vroeg uit de veren en om 06:45 uur reden Leen en ik van de Rijnsingel met de demo-aanhanger naar het Koningsplein.
Enkele dagen ervoor was de demo-locatie nog gewijzigd van de Coosje Ayalstraat naar het Koningsplein bij het terras van Proeflokaal Bregje.
Een veel mooiere locatie dan de oorspronkelijke.
Met hulp van Adrie, Wim, Lieuwe, Thomas en René was het bassin in een heel nieuwe vorm,
namelijk een kwart cirkel, in een half uur opgebouwd. De brandweer was al vóór acht uur ter plaatse en we waren dan ook om half negen al
helemaal klaar. Leen maakte de koffie voor ons klaar en Wim trakteerde op gevulde koeken. Er stond weliswaar een koude wind, maar het was
gelukkig droog. De modellen konden klaargezet worden.
Wim had niet alleen de drie door hem prachtig gerenoveerde kinderbootjes meegenomen, maar ook de ponton SMIT TAK 2 om te kunnen slepen. Hoe functioneel zo’n sleepobject ook kan zijn bleek later. De sleepboten zijn tenslotte werkboten en kunnen dus wel wat te slepen gebruiken. En als je dan twee sleepboten aan de ponton koppelt vereist dat nogal wat van de sleepbootkapiteins! Op een gegeven moment werd de ponton getrokken door sleepboot Fairplay V van rederij RV, een 45 jaar oude boot, en sleepboot Smit Ierland van rederij WD, een sleper met de meest moderne apparatuur aan boord. Graag wilde beide slepers hun krachten laten zien, maar daarbij kwam ongelukkigerwijze de Fairplay V met haar sleeplijn dwars op haar sleepobject te liggen en trok de krachtige sleper Smit Ierland de Fairplay V bijna geheel om (slagzij van 90 ̊ ). De walkapitein sprong onmiddellijk in het water om zijn boot voor erger te behoeden. Na een dweiloperatie in de boot bleek gelukkig alles nog te functioneren. De sleper was weer geheel droog in tegenstelling tot de broek, de schoenen en voeten van de walkapitein. Opvallend was dat daarna de SMIT TAK 2 slechts aan één sleper werd gekoppeld. De Bes van Lieuwe, maar ook de Fairplay V namen regelmatig de ponton op sleep. De razendsnelle surfer en speedboot anno 1980 van Arie en de zeilboot Micro Magic van Wim gaven een mooi contrast met de wat rustiger vaartuigen in het bassin.
De wedstrijdzeilboot van Wim met zeilnummer 49 stond bescheiden op de achtergrond te prijken op haar standaard. Na 12:00 uur liet de zon zich wat meer zien en werd de temperatuur aangenamer. De drie fraaie kinderbootjes P 48, Borndiep en RWS 17, waarmee kinderen om beurten konden varen, waren wederom een succes. Kinderen konden zo’n 10 minuten varen tijdens de vaarrondes van een half uur om 11:00; 13:30 en 15:30 uur. Ter bescherming van de boten van de leden werd bij deze kinderactiviteit een “olieboom” in het bassin gelegd.
De klassiekers van Adrie, speedboot Magita en het motorzeiljacht Marina, de bijzondere Rijnsleper Pieter Boele van Adriaan, de Lemsteraak
Elisabeth van Henk en de trawler Antje van Leen zijn plaatjes en behalve de eigenaren zelf keken ook de bezoekers met veel aandacht naar deze boten. Nog een klassieker, althans wat haar uiterlijk betreft, was de oude sleper Trompenberg met hoge schoorsteen van Jan Klinge. De
schoorsteen van deze sleper was niet alleen hoog, maar ook haar vaarsnelheid! De snelheid was wel heel modern, maar dat kan ook aan de
kleindochter van Jan liggen die even aan de knoppen mocht zitten. De boot kwam bijna door haar hoge snelheid op de steiger i.p.v. langs de
steiger. Jan Brouwer had een duwboot meegenomen, voer als een naaimachine ! De mooie sleper Smit Nederland van Thomas had veel weg
van de Smit Ierland van Wim.
Om 17:00 uur was de markt afgelopen en werd het langzaam leeg laten lopen van het bassin onze hoofdtaak. Eerst met twee hevels en daarna
het laatste water weg laten lopen door enkele schotten te verwijderen. Dit gebeurde direct naast het terras van Proeflokaal Bregje, wat vervolgens aanleiding was voor de bedrijfsleider van Bregje om deze actie onmiddellijk te laten stoppen omdat gasten op het terras hier last van hadden. Dat het gecontroleerd weg laten lopen van het bassin-water niet anders kon vond de bedrijfsleider niet zijn probleem....... Ondersteuning van de marktorganisatie en aanwezige politieagenten bood gelukkig de mogelijkheid het gedoseerd draineren met extra schotten alsnog voort te zetten, waarna we zo tegen 18:00 uur alles ingepakt hadden en moe maar voldaan huiswaarts keerden.
Alle deelnemers hartelijk dank voor het meedoen, opbouwen en afbreken van onze S.M.V.R. demonstratie. Het was een geslaagde dag!
Jan van Alebeek
Demo Numansdorp
Zaterdag 28 mei 2022.
Na 2 jaar van Corona is het nu eindelijk weer over, we hebben weer een demonstratie en staan vandaag in Numansdorp.
Niet op de bekende plek voor de voormalige schoenenzaak, maar dit jaar voor het eerst aan de haven.
De aanhangwagen, welke getrokken werd door Arie in ’t Veld, vertrok om 07.30 uur vanaf de Rijnsingel in Bolnes. Om 08.00 kon dan ook gestart worden met het opbouwen van ons bassin, nadat de juiste locatie bij de haven bepaald was. Na 50 minuten hard werken, was tenslotte na een lange tijd weer de eerste keer, stond het bassin klaar voor de brandweer, die rond 09.00 uur aanwezig zou zijn om hem te vullen. Dus was er nu even tijd voor koffie. Cor Gonlag stond inmiddels, zoals we wel gewend zijn, alweer te eten van een krentenbol.
Op de afgesproken tijd was de brandweer aanwezig in de persoon van een commandant en veel hulpjes van de jeugd brandweer. Dus de aanzuigslang in het water van de haven en daarna vullen maar. Het water was erg schoon, dus dat was geen probleem. Ondertussen bleek
wel dat de weg behoorlijk afliep naar de haven, zodat de bak niet overal even vol was.
Maar ja, daar konden we verder niet meer aan doen. Tegen het einde van het vullen ging het bijna goed mis. De jonge brandweerlieden konden de slangen niet meer goed in bedwang houden waardoor de spruitstukken gevaarlijk begon te slingeren. Gelukkig bleef het bij wat natte pakken en raakte niemand gewond. Na afloop konden de slangen opgerold worden en stonde de bak ter beschikking van ons. Ondertussen hadden Cor Gonlag en Bas Knaape onze vlag aan en van de lantaarnpalen bevestigd.
De eerste modellen gingen dus te water, waaronder als eerste de ‘Prinzess”, een speedboot, van Arie in ’t Veld. Ondertussen kwam René Vliegenthart er aan met zijn ‘Smit Nederland’. Een model van 140 cm in de schaal van 1:20. Hoewel we aan de haven stonden, dus best wel ver van de rest van de markt en dus eigenlijk in een soort uithoek, hadden we gelukkig vanaf het begin niet echt te klagen over de aanloop.
Er stond deze dag veel wind, zeker op de locatie waar we stonden, maar was het de gehele dag droog en scheen meestal de zon lekker, maar warm was het niet. Ook dit keer waren de bootjes, die door Wim Driessen in een ander jasje waren gestoken, voor het varen door de kinderen weer aanwezig. Ze zagen er weer prachtig uit. Cor Gonlag en Wim Driessen hielden zich, zoals bijna gebruikelijk, daar vandaag een aantal sessies mee bezig. De bak werd voor dit doel voor 60% vrijgemaakt voor de kinderen middels een Drijvende lijn.
De belangstelling hiervoor was groot, zodat er tijdens deze sessies veel publiek langs de bak stond. Voor mijzelf liep het op een gegeven moment niet ze lekker. Mijn boot, de ‘En Avant 27’, deed helemaal niets meer.
Na lang zoeken bleek dat mijn stuurservo een soort sluiting veroorzaakte, waardoor niets het meer deed. Gelukkig kon ik rekenen op Wim Driessen, hij had nog een voor mij passende servo bij zich. Dus oude eruit en de nieuwe er weer in en varen maar weer. De kapotte servo stonk wel, dus zal wel wat doorgebrand zijn.
Tegen 16.00 uur was het tijd om de bak te gaan legen. Helaas ontstond daar een probleem. Het moest gedaan worden door de brandweer. Helaas waren zij hiervoor niet uitgerust. Na tussenkomst van o.a. Koolen & Koolen konden we als nog gaan hevelen.
Nadat we goed konden peilen hoe het water vanuit de bak naar de haven zou lopen, konden we na verloop van tijd ook een plank verwijderen, waardoor alles wat sneller ging. Rond half zes was alles opgeruimd en konden we naar huis.
Henk van Hattem
HELAAS DOOR ORGANISATIE GECANCELLED!
Modelbouwshow Goes 2022
Op zaterdag 19 en zondag 20 februari 2022 wordt de inmiddels 30e editie Modelbouwshow in de Zeelandhallen van Goes gehouden.
De organisatie is in andere handen gekomen en is nog niet bekend of bijvoorbeeld op vrijdag al opgebouwd kan worden.
Deze Modelbouwshow is een belangrijk publieksevent in de Benelux voor elke modelbouwer, bouwsteenliefhebber, hobbyist en fanatiekeling, van jong tot oud. Jaarlijks staan er circa 850 deelnemers en trekt het evenement ruim 10.000 bezoekers.
Mocht je als lid van onze vereniging mee willen doen, dan kan je je opgeven bij de Activiteitencommissie. Voorheen was aanmelden mogelijk tijdens clubavonden, maar er zijn momenteel nog geen clubavonden.
Opgeven kan wel via een e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of een telefoontje 06 241 444 16. Geef dan aan met hoeveel modellen je denkt te komen en hoeveel tafeloppervlak je nodig denkt te hebben.
Je kan ook alleen komen kijken. Koop dan een ticket via de website https://modelbouwshow.nl Denk ook aan een parkeerticket. Aan het loket kan je natuurlijk ook een toegangsticket kopen, maar dan sta je misschien langer in de rij. Er zijn diverse eetlocaties aanwezig. Adres is: Da Vinciplein 1, 4462 GX Goes.
Mocht je via de A29 over de Haringvlietbrug willen reizen houdt dan rekening met vertraging i.v.m. de werkzaamheden aan de brug.
Modelbouwbeurs Goes 2020
Zaterdag 15 februari 2020.
Net als in de voorgaande jaren is ook nu weer een dag eerder de opbouwploeg gestart met het inrichten van onze stand tijdens alweer de 28e Modelbouwbeurs in de Zeelandhallen te Goes.Dit keer hebben we geen gebruik gemaakt van de bus van Arie Alderliesten, maar zijn alle
spullen, zoals de kleden, banners, verhogingen, enzovoort, vervoert met onze eigen zeilaanhanger, welke door onze voorzitter vrijdag naar Goes is meegenomen achter zijn auto. Het was die dag nog goed weer, dus dat leverde verder geen problemen op.
De kramen werden ook nu weer door de opbouwers voorzien van de groene en blauwe kleden, waarna de stand er weer snel vertrouwd uit zag. Heren, jullie hebben met deze opbouw er ook dit
jaar weer een mooie SMVR-stand van weten te maken.
Dit jaar waren er iets minder deelnemers, die zich van te voren bij de activiteitencommissie hadden opgegeven, dan de vorige keer dat we deelnamen. Helaas moesten 2 leden hiervan aan onze organisatie laten weten dat ze toch niet konden komen. De leden, die er wel waren, zijn er met elkaar toch weer in geslaagd om onze
stand van fraaie modellen te voorzien, dus bedankt voor het verzorgen van deze wederom fraaie SMVR-stand.
Zaterdagmorgen vroeg opgestaan en om 07.00 uur samen met Arie Nicolaas naar de Zeelandhallen gereden. Onderweg al wel veel wind gehad, maar daar verder geen enkele last van gehad. Bij aankomst, net na 08.00 uur, was het snel de boten uitladen en de auto weer op de grote parkeerplaats aan de voorkant van de hal parkeren. Onze stand stond niet ver vanaf de achteringang, dus hoefden we niet al te ver te lopen met onze modellen. Buiten was het met
het uitladen van de spullen door alle deelnemers, zoals gewoonlijk weer een aardige chaos, maar ja dat zijn we na al die jaren wel gewend.
Naast ons stond een stand, welke bemand werd door de Modelbouwgroep Devel, dit in samenwerking met de Zeeuwse Modelbouwvereniging Zuid-Zuidwest. In deze stand stonden voor ons vele bekende oud-leden van onze eigen vereniging.
Het was deze dag vrij druk bij de stand, er was veel belangstelling voor de fraaie modellen in onze stand, zoals o.a. de schepen van Lieuwe van der Net, Jan van Alebeek, Arie de Snoo en de kraan van Thijs Volker. Ook de treinen van Arie Nicolaas kregen de nodige belangstelling.
Gelukkig kon ook ik de nodige verhalen kwijt over de bouw van mijn schepen.
De bouwhoek voor het maken van gratis kinderbootjes van Arie in ’t Veld trok erg veel belangstelling van de kinderen, die allemaal wel erggraag een bootje wilden bouwen. Het leuke was dat ze het ook na het bouwen gelijk konden testen in het bassin, dat bij Arie op de stand stond. Ook Adrie Boele had weer het e.e.a. aan elektronica op de kramen uitgesteld staan.
Al met al viel er weer veel moois in onze stand te zien, wat ook wel bleek door de bezoekers die bij ons bleven hangen.
’s Middags kon we ook nog even Bas Bouman Jr. bij ons in de stand begroeten. Na jaren van afwezigheid heeft hij de hobby weer opgepakt en komt hij de eerstvolgende clubavond weer eens langs.
Net als de voorgaande jaren was Lieuwe weer met zijn boten (sleper Bes en motorblazer Anna Hendrik) veelvuldig in het grote bassin, dat bij ons in de hal stond, te vinden, hoewel hij dit keer wel concurrentie had van Arie in ’t Veld en Wim Driessen. Sleper Bes heeft wel een aanvaring gehad met een onderzeeër. De schade aan de slepersromp was met een likje teer verholpen. Bij de onderzeeër was de schade aanzienlijker.
In onze hal stonden ook dit jaar veel modellen van schepen opgesteld, waarvan de kwaliteit erg goed was. Fijn om te zien dat het bouwen van
schepen toch nog steeds een belangrijke factor is in modelbouwland. Wat wel opviel was dat er veel modellen van historische zeilschepen stonden. Erg leuk om allemaal te zien.
Zoals ik al eens eerder geschreven heb, vind ik
nog steeds dat de vooraf vermeldde thema’s onderbelicht blijven. Dit jaar was het ‘papier/kartonmodelbouw’ als thema. Helaas waren er slechts 3 stands met deze vorm van modelbouw. Er stonden wel heel fraaie modellen in deze stands.
Rond half zes konden de uitrijkaarten opgehaald worden bij de info-balie, wat Jan van Alebeek voor zijn rekening nam. Hierna was het voor mij weer tijd om, samen met Arie, af te reizen naar Ridderkerk, om de volgende dag weer aanwezig te zijn.
Tijdens de reis naar Goes had ik toch wel meer last van de voorspelde storm als de dag ervoor
Dit voorspeldde niet veel goeds voor de terugreis deze avond. Zeker niet als je naar de weersverwachtingen luisterde of op Buienrader.nl keek. Afwachten dus maar.
Deze dag was ik er rond 11.30 uur weer. Gelukkig had ik gelijk een plekje voor mijn auto op de parkeerplaats, wat weer veel tijd scheelde.
Bij binnenkomst was het ook nu weer lekker druk in alle hallen, wat de sfeer alleen maar ten goede kwam.
Ook in onze stand was het weer gezellig druk en werd er veel gepraat.
Deze middag kwam Jan van Alebeek nog voor een dilemma te staan. Een oplettende en deskundige bezoeker meldde dat er in de mast van de botter van Jan, de BU215, een kleine fout zat
Jan baalde daar natuurlijk wel van, maar of hij dit gaat aanpassen weet ik nog niet. Horen we later misschien nog wel.
Net als in de voorgaande jaren was het ook nu weer een leuke en gezellige beurs waar veel te zien was, maar waar ook de nodige onderdelen voor de hobby gekocht konden worden. Er was ook nu weer een goed balans tussen beiden gevonden.
Ook nu was het mogelijk om rond half zes de uitrijkaarten op te halen, wat ook dit keer door Jan van Alebeek gedaan werd. In een eerder stadium hadden we van Jan van Alebeek ook al de herinneringsvaantje voor de deelnemers gekregen. Inmiddels was het alweer tijd geworden om onze modellen in de auto te gaan zetten en de stand af te
breken. Dit alles ging weer gecontroleerd en in een snel tempo. Om 18.15 uur kon ik weer huiswaarts.
Als SMVR kunnen we weer terugkijken op een zeer geslaagde beurs.
Henk van Hattem
Dinsdag 7 januari 2020.
De voorzitter heette deze avond alle aanwezige leden, donateurs en hun echtgenotes van harte welkom op deze eerste clubavond in 2020, en wenste een ieder een gelukkig en gezond nieuwjaar.
Er waren deze avond in totaal 44 mensen aanwezig. Het was inmiddels de 2e keer dat wij onze nieuwjaarsreceptie in het clublokaal van de ERHV De Waal in Ridderkerk-Rijsoord hielden.
De voorzitter meldde dat de vereniging heel blij is met deze locatie als onderkomen voor ons, dit mede door de goede samenwerking met de hengelvereniging.
Ook stond hij nog even stil bij de leden en familieleden van onze leden, welke in het afgelopen jaar overleden zijn.
In het bijzonder heette hij ook nog Ad de Bot van harte welkom, die na een aantal reanimaties aan het eind van vorig jaar, toch weer in ons midden aanwezig was.
Verder meldde hij nog dat er voor dit jaar al weer 2 demonstraties geboekt staan, nl. de modelbouwshow in Goes en onze Opendag in het voorjaar.
Verder is de activiteitencommissie in gesprek met organisaties voor andere demonstraties.
Hij had toch ook nog een punt van zorg. De vergrijzing slaat, net als bij heel veel andere verenigingen, ook toe binnen onze vereniging. Nieuwe leden, en zeker jongere leden, zijn dan ook van harte welkom.
Ook ik kwam nog even in zijn praatje aan de orde. Eind dit jaar stop ik echt als redacteur, dus is de vereniging al langere tijd opzoek naar een opvolger. Liefhebbers kunnen zich melden bij het bestuur.
Als laatste puntje deelde hij nog mee dat de koffie en thee, alsmede de cake en oliebollen gratis zijn vanavond en dat alle aanwezigen 3 consumptiebonnen krijgen uitgereikt.
Nadat iedereen in de pauze een drankje had bemachtigd, was het tijd voor onze traditionele bingo, welke dit keer werd verzorgd door Wim Driessen en Han van Geijn.
Zoals altijd duurde het even voor de zaak goed opgang kwam. Altijd is er verwarring hoe de verdeling van de rijtjes nu echt is. Maar na de eerste balletjes ging het toch lekker.
We spelen deze avond drie ronden met elk drie prijzen In de eerste ronde ging de 3e prijs naar Olievier de Cloe, de 2e prijs naar Robert
Beenes en de 1e prijs naar Arie Nicolaas. Arie kon keizen uit de enveloppe met vraagteken of een melkopschuimer. Hij koos voor de enveloppe, welke een acculader bleek te bevatten.
Louis Riem en Arie in ’t Veld hadden slechts 2 nummers op hun kaartje kunnen doorstrepen en kregen als troostprijs van Han een pen.
In de pauze na deze ronde werden de tafels rijkelijk voorzien van nootjes, zoutjes, kaas en worst.
Hierna volgde de tweede bingo ronde, waarbij de 3e prijs ging naar Jilles Striegel, de 2e naar mevr. Bultje en de 1e naar Bas van de Knaape.
Nu nam de voorzitter weer even kort het woord, hij nodigde de havenmeesters uit om de vaarprijzen uit te reiken. Als eerste kwam Lieuwe van de net aan het woord, die de winnaar van het motorbootvaren bekend maakte.
Het was ook dit jaar weer een spannende strijd tussen Wim, Lieuwe en Henk van Hattem, die uiteindelijk door Wim werd gewonnen met een foutloos parcours in een tijd van 3 minuten en 21 seconden. Dus Wim Driessen was voor 2019 de clubkampioen.
Hierna was Leen Stok aan de beurt om de prijzen voor het zeilen uit te reiken.
Als 3e was Jan van Alebeek geëindigd, 2e prijs was voor Wim Driessen en de 1e prijs ging ook dit keer weer naar René Vliegenthart.
Alle winnaars van harte gefeliciteerd en veel succes met het varen in dit nieuwe seizoen.
De havenmeesters deden nog wel een oproep aan de leden om met elkaar te zorgen voor een grotere opkomst in beide categorieën, deze was in 2019 soms aan de magere kant.
Na weer voor een drankje te hebben gezorgd was het tijd voor de derde en laatste bingo ronde. De 3e prijs hierbij ging naar Henk van Hattem en mevr. Kik, die samen moesten delen, de 2e prijs was voor mevr. van de Weg en de 1e prijs ging naar mevr. de Boef.
De kaartje mochten hierna nog niet weg, want Han en Wim hadden in de ronde nog een extra prijs in de vorm van een 3D puzzel. Deze werd in de wacht gesleept door Rinus van de Weg.
Na de deze laatste bingo ronde nam de voorzitter nog even het woord, waarin hij alle aanwezigen bedankte voor hun komst en hen verder een gezellige avond toewenste.
Net als in de voorgaande jaren kunnen we ook nu weer terugkijken op een gezellige en geslaagde avond.
Henk van Hattem
Demo Riederborgh
Zaterdag 20 september 2014.
Ook dit jaar werden we weer uitgenodigd voor de jaarlijkse buurtdag, die mede door het Wijkbeheer West wordt georganiseerd en waar wij een graag geziene gast zijn .
Mooie zonnige plaats met water voor de ingang van de Riederborgh. Na meermalen aandringen bij de gemeente Ridderkerk om de vijver vaarbaar en schoon te maken hielp ook het warme weer en geen regen om de vijver schoon te krijgen.
Maar ons kent ons dus varen op zaterdag 20 september, goed weer goed opkomst en de GROTE boten eerst om het vuil te vermalen, zo gezegd zo gedaan, daarna kwamen de kleinere boten ook op het water .Tijdens het middaguur werd er door de organisatie een heerlijk lunch pakket aangeboden en de koffie was ook al gratis, goed geregeld heer van Loo. Toch in de middag kwam er wat los vuil in de schroeven, maar geen nood, op de kant reinigen en verder varen.
Er hoefde geen bak te worden opgeruimd, dus om 16u00 nog een laatste portie poffertjes en na een gezellige dag weer huiswaarts.
Dank aan de organisatie en de deelnemers. Misschien tot volgend jaar met meer belangstelling vanuit de vrijwilligers van de Riederborgh en een betere bekendheid.
De voorzitter
Demo Rijsoord
Zaterdag 6 september 2014 was het weer zover: onze jaarlijkse demonstratie in Ridderkerk/Rijsoord. Om zeven uur zijn we met de kar achter de auto van Adrie op weg gegaan naar Rijsoord. Om ongeveer kwart over 7 zijn we daar aangekomen. Al gauw waren daarook een aantal andere leden en hebben we met vereende krachten de bak opgezet. We waren net klaar toen de boer met zijn giertank kwam om de eerste lading water uit het Waaltje in de bak te storten. Hij moest nog 2 keer rijden voordat de bak voldoende gevuld was. En toen was er koffie! Inmiddels werden ook de kramen die al klaar stonden in de straat, opgebouwd en stalden de kraamhouders hun spullen uit.
De kranenboys waren er deze keer niet bij, dit keer was er maar één met een kraanponton en binnenvaartschip. Er was dus ruimte genoeg om met de kleinere sche-
pen in de bak te varen. Zoals bijna altijd in Rijsoord was het ook dit keer weer mooi weer, ook al liet de zon zich niet vaak zien. In dit weekend waren ook de Wereldhavendagen in Rotterdam, maar ondanks dat hadden we niet te klagen over de
publieke belangstelling.
De tijd vloog om en voordat we het wisten was het al weer tijd om tegen 5 uur de boel weer op te ruimen en de bak leeg te laten lopen. We kunnen terug zien op weer een geslaagde demo in Rijsoord.
Lieuwe van der Net
PR-vitrines in bibliotheek
Naar aanleiding van de geslaagde sessie in Ridderkerk, wilde Alblasserdam ook wel die mooie modellenshow in de Bibliotheek .
Zo gezegd, zo geregeld. Met de contactpersoon (Thea de Jong) datum en tijd op papier gezet, zodat we op de afgesproken dinsdag om 14u00 de modellen konden brengen.
Na het leeghalen van de drie vitrines werden door de bekwame leden van de SMVR kordaat de meegebrachte modellen er in gezet. Beide me- dewerkers van de bibliotheek waren zo enthousiast dat de overige klanten moesten wachten om geholpen te worden .
Het is een bonte verzameling geworden van Schepen, Stoommachines, Karren, Wagens (een Drankorgel?), Papier, Hout, Plastiek en Metaal, van alles wat.
Na een half uurtje zaten we gezellig aan de koffie om nog wat na te praten. Jan Dekker ging niet eerder weg alvorens ALLE vitrines gecontroleerd te hebben of ze wel op SLOT zaten (natuurlijk van wege de drank, red.). Het is zeker de moeite waard om eens een bezoekje te brengen aan de ruime en lichte bibliotheek te Alblasserdam. De modellen ze staan er tot 28 oktober.ij deze alvast een hartelijk bedankje van de voorzitter aan de deelnemende leden en de medewerkers van de bibliotheek.
de voorzitter, Adrie Boele
Demo Werkendam
Zaterdag 5 juli 2014. Vandaag is het tijd voor onze laatste demonstratie voor de zomervakantie, die plaats vindt in Werkendam tijdens de havendagen. Ik was door de storingen bij de NS de afgelopen 2 dagen niet in staat om al heel vroeg naar Werkendam te gaan. Er moest thuis ook nog het e.e.a. gedaan worden. Met Jan van Roon afgesproken om tegen 08.00 uur te vertrekken, en dus kwamen wij rond kwart voor negen aan. Het bassin stond al en het vullen met water uit de rivier was in volle gang.
Bij aankomst was het al lekker druk aan de bak met leden van de vereniging.
De kranenjongen waren al druk bezig met het opbouwen van hun kranen. Na de auto’s twee keer te hebben verplaatst hadden wij uiteindelijk toch een parkeerplaats in de buurt waar wij mochten blijven staan. Leen Stok had de koffie inmiddels ook klaar, dus was het tijd voor een bakkie en een boterham.
Zoals bij demo’s gebruikelijk is, stonden er dit keer echter geen dranghekken om het bassin. In het begin was dat geen probleem, maar toen het later op de dag toch een stuk drukker werd heb ik ze toch wel gemist. De vele kinderen langs de bak konden niet alleen met de oogjes kijken en deden dit ook met de handjes, wat ik wel kan begrijpen, maar wat niet echt fijn vind. Hopelijk de volgende keer toch maar weer een afzetting rond de bak. Het bassin was inmiddels vol dus kon de demonstratie beginnen. Helaas waren op dat moment de weergoden ons ongunstig gezind, het begon n.l. te regenen. Dat was erg jammer, we hadden er echt zin in. Het publiek bleef hierdoor ook weg. Meer konden we niet doen, dus toen maar met Jan een rondje gemaakt over de gezellige braderie en langs de opengestelde bedrijven. Het werd tegen 12.00 uur gelukkig wat droger, dus terug naar de bak. Daar aangekomen was het inmiddels echt droog geworden. Ook waren ondertussen de prima lunchpakketten gebracht en kon er gegeten worden.
Ondertussen kon er eindelijk gevaren worden, wat ook veel gedaan werd. Het was gezellig druk in de bak en de overslag van rijst, en later nog kolen, van en naar de binnenvaartschepen was in volle gang.
Bram Korporaal had het ook erg naar zijn zin en kon de ellende van de afgelopen tijd (ziekte en inbraak) een beetje van zich afzetten. Het leek rondom hem af en toe wel een reünie, zoveel be- kenden dat er op hem afkwamen. Gelukkig heb ik bij hem het toegangsklepje naar zijn batterijen weten te vinden en konden we hem af en toe even uitzetten.
Jammer genoeg kwam er nog een laatste regenbui voorbij, maar hierna werd het echt mooi weer. De zon kwam door en het was toen goed toeven aan de bak. Het publiek kwam ook weer, dus was het lekker druk rondom het bassin.
De modelbouwvereniging MBC Replica uit Wer- kendam stond er ook, dus ook bij hen nog even wezen kijken. De bedrijvigheid daar viel tegen, in het bassin voer geen enkele boot, erg jammer.
Tijdens de demo was het duidelijk merkbaar dat er in het publiek veel mensen stonden, die veel met de scheepvaart te maken hebben. Er was veel belangstelling voor onze modellen en er werden veel zinnige vragen gesteld. Naast de modellen in en rond het bassin hadden ook de 5 modellen van Jan Klinge veel belangstelling, zeker uit de hoek van de binnenvaart.
Het liep inmiddels tegen 17.00 uur, dus was het tijd om het bassin leeg te laten lopen. Eerst met 2 hevels en later door er ook en schot uit te halen. Het water kon vrijwel onbelemmerd in de rivier lopen, dus was dit klusje redelijk snel gedaan. Na
het zeil ontdaan te hebben van de nodige rijst resten, enz. en het resterende water weggeveegd te hebben, kon het bassin verder afgebroken wor- den. We waren hier rond 18.00 uur mee klaar en konden wij ook deze keer weer met een tevreden gevoel naar huis gaan en ons opmaken voor de wedstrijd van Nederland op het WK in Brazilië.
Henk van Hattem
Modelbouwbeurs Goes 2014
Zaterdag 22 februari 2014.
Vandaag was het dan zover, onze eerste demo van dit jaar stond op het punt van starten. Met veel zin ben ik vanmorgen Jan van Roon op gaan halen om samen naar Goes te rijden. De reis verliep voorspoedig dus rond 09.00 uur kwamen wij aan bij de Zeelandhallen. Bij aankomst konden wij makkelijk naar de artiesteningang rijden om onze modellen, enz. uit te laden. Er was door Jan Brouwer al een plaatsje voor onze schepen gereserveerd, dus waren wij snel gesetteld. Na de auto op de grote parkeerplaats neergezet te hebben kon wat mij betreft de beurs beginnen. Het was al lekker druk in de stand, die de dag ervoor al was opgebouwd door verschillende leden van de vereniging. Ook dit keer zag onze stand er weer verzorg en goed uit. Er waren veel nieuwe gezichten, de meeste nieuwe leden waren ook aanwezig met hun modellen. Zoals wel vaker hadden wij ook nu weer wat mazzel, want de stand tegenover de onze was leeg. Daar wij meer modellen hadden dan beschikbare plek, konden wij deze stand ook bemannen. Alle modellen van de kranen, behalve de modellen van Dirk Baggerman vonden daar een uitstekende plek. Olievier de Cloe was ondertussen begonnen met het uitdelen van de naamplaatjes van de vereniging aan de aanwezige leden. De hal begon inmiddels aardig vol te lopen, dus aan publieke belangstelling geen gebrek. Zoals altijd tijdens deze beurs liepen wij al snel oude bekenden tegen het lijf, van buiten en binnen on- ze vereniging, wat al snel een reünie gevoel gaf.Voor mij is dat ook altijd de charme van deze beurs. Er was ook dit keer weer genoeg te zien en de scheepsmodelbouw was erg goed vertegenwoordigd. Ook waren er voldoende stand voor het aanschaffen van de nodige modelbouw materialen. Ook ik heb van deze gelegenheid gebruik gemaakt om mijn voorraden aan te vullen, zoals bv. houten latjes voor het dek van mijn boot, de En Avant 27, die ik aan het bouwen ben. Helaas moet ik toch ook op het gebied van de catering weer in herhaling vallen. Deze was n.l. weer slechter dan de voorgaande jaren, met hoge prijzen voor een matige kwaliteit. Erg jammer, ze laten volgens mij hiermee veel inkomsten liggen. Het thema van deze beurs is Modelspoor. Persoonlijk vond ik dit thema niet al te sterk vertegenwoordigd. Er stonden prachtige banen bij, maar in zijn totaliteit niet veel meer banen dan in andere jaren. Ondertussen naderden we al snel de klok van 18.00 uur, dus tijd om naar huis te gaan, na een erg gezellige dag.
Zondag 23 februari 2014.
Om 10.00 uur kwam Jan mij halen om weer naar Goes af te reizen. Na ook Arie Nicolaas en Leen Stok opgehaald te hebben reden wij in een heerlijk zomers zonnetje naar Zeeland. Bij binnenkomst was het alweer lekker druk in de hallen. Ook in onze stand was het weer erg gezellig en had een ieder het weer goed naar zijn zin. Deze dag kwamen wij natuurlijk weer de nodige bekenden tegen waaronder ook Arie Penning. Het ging gelukkig weer een stuk beter met hem na zijn hartinfarct, welke hem trof toen hij in Duitsland was. Het was kantje boord met hem, maar gelukkig was hij alweer aardig de oude, al moet hij het wel rustiger aan gaan doen. Inmiddels was het weer tijd om een pilsje te gaan drinken in het restaurant. Druk was het er niet maar toch stonden we ook deze keer weer lang in de rij. Jammer. In het restaurant werd ik nog gebeld door Leen, iemand wilde mijn boot kopen. Dus even terug naar de stand. Een serieus bod was
het niet, dus maar verder met mijn pilsje, wat nog in het restaurant stond. Bij de kranen was het, net als bij de rest van onze stand, weer gezellig druk.
Wat natuurlijk weer de nodige verhalen opleverde. Ook de nieuwe leden waren al aardig ingeburgerd en hadden een fijne dag. Thijs Volker was er deze dag ook en had zijn nieuwe kraan bijzig, wat echt weer een plaatje geworden was. Bram Korporaal was er gelukkig ook vandaag, zijn val van de trap was dus goed afgelopen.Het was inmiddels 4 uur geweest, dus nog gauw even een bakkie koffie drinken bij bekenden van mij en Jan uit Zeeland, die dar stonden met hun verzameling van Opels. Hier zagen we nog gauw Arie voorbij komen, die het niet kon laten om bij een van de stands toch nog een bouwdoos van een tank te kopen. 5 uur weer terug in onze stand, en dan maar wachten tot 6 uur,einde van de beurs. Bij terugkomst bleek dat Wilfred nog even zijn zeilboot verkocht had. Dit laatste uur duurde ook dit keer weer lang, publiek was er bijna niet meer. Rond kwart voor zes werd er langzaam begonnen met het afbreken van onze stand, waarbij wij veel hulp kregen van de dames Tempelaar en van der Net, die voor ons de kleden keurig opvouwden en in de boxen opbergden. De samenwerking onderling was ook nu prima, waardoor alles snel opgeruimd was en wij om half zeven op huis aan konden gaan. Weij kunnen op een zeer geslaagde beurs terugkijken, waarbij onze stand een erg goede indruk achter gelaten heeft. De organisatie, Jan in ’t Veen, heeft ook dit keer een goede beurs neergezet, mijn complimenten hiervoor.
Henk van Hattem
Dinsdag 7 januari 2014. Het nieuwe jaar is in-middels alweer een paar dagen een feit. Daarom heeft de vereniging op deze avond een extra clubavond
ingelast om onze jaarlijks terugkerende Nieuwjaarsreceptie te houden. Deze receptie werd deze keer druk bezocht, er waren 65 leden en echtgenotes aanwezig. Door de laatste op-knapbeurt van de ruimte waar wij onze clubavond altijd houden aan de Bachstraat zag het er allemaal erg gezellig uit en zat de sfeer er al lekker in.
Bij binnenkomst wat het een drukte met het onderling uitwisselen van nieuwjaarswensen. Gelukkig stond er daarna voor iedereen koffie met cake klaar, wat gretig aftrek vond. Leen Stok, onze barman, had het er dan ook erg druk mee.
Om kwart over acht nam onze voorzitter het woord en heette een ieder hartelijk welkom. In zijn openingswoord keek hij kort terug op het afgelopen jaar, waarin het woord gezondheid eenbelangrijke rol speelde.
Ook werd nog even voor-uit gekeken, waarbij er ook voor 2014 weer een aantal demonstraties op de rol staan, te beginnen met Goes in februari van dit nieuwe jaar.
Het bestuur had voor deze avond nog een kleine bingo georganiseerd. Na zijn openingswoord werd door de voorzitter dan ook begonnen met het uitdelen van de bingobriefjes. Zoals gebruikelijk begon de bingo na de uitleg van de voorzitter over hoe er gespeeld zou gaan worden, wat rumoerig. Maar gaan de het spel kwam er toch ook nu weer lijn in het geheel. De eerste die en goede bingo had was Arie Nicolaas, waarna er verder werd gespeeld voor een vol briefje. Dit was voor Thijs Volker en Jan Stoeltie toch nog moeilijk, want zij riepen al bingo toen ze pas 1 horizontaal rijtje vol hadden, dus voor hen jammer genoeg een valse bingo. Van de 2 bingorondjes wisten Ben Bezemer en Jan Klinge de hoofdprijs in de wacht te slepen.
Hierna was het gelukkig tijd om Leen achter de bar aan het werk te zetten, en kon iedereen zijn drankjes gaan halen, welke op kosten van de vereniging waren.
Ondertussen waren ook de snacks gearriveerd en werden wij door de dames van het bestuur voorzien van lekkere hapjes. Het was erg gezellig en er werd dan ook heel wat afgekletst.
Intussen was het tijd geworden voor het volgende onderdeel van het programma, de uitreiking van de puzzelprijs. Er waren 6 goed ingevulde puzzels ingeleverd en Sjanie Stok had Nel van Roon als winnares uit de schaal gehaald.
Aansluitend werden door de havenmeesters de prijzen voor het wedstrijd varen uitgereikt. Voor het motor-bootvaren waren Ron Jongeneel, Henk van Hattem en
Jan Klinge de gelukkigen.
Bij het zeilen viel deze eer te beurt aan Rene Vliegenthart, Ben Bezemer en Henk van Hattem.
Het officiële gedeelte was hiermee afgesloten en kon er lekker verder gekletst worden. Het was een bijzonder geslaagde avond waar de vereniging zeker weer op terug kan kijken.
Henk van Hattem
Zaterdag 21 september 2013.Vandaag waren wij als vereniging uitgenodigd om te komen varen bij verzorgingshuis
de ‘Riederborgh’ in Ridderkerk. Het Wijk Idee Team West en Ridderkerks organiseerde deze dag voor elkaar Wijk het West Burenfeest Riederborgh. Dit is een dag vol activiteiten voor jong en oud en vindt plaats in de Blauwkaai-zaal van Riederborgh, ons Wijkcentrum "Gasterij de Ontmoeting" en in het atrium van De Orchidee (middelste flat) en allerlei buitenactiviteiten!
Wij waren daar als onderdeel van de buitenactiviteiten en voeren in de vijver bij het onlangs geopende terras "De Riede". De vijver was voor dit doel in de week ervoor schoongemaakt, hoewel hier en daar nog wel wat vuil was achter gebleven.
De weergoden waren ons na een week van slecht weer gunstig gezind, het was mooi weer met zeker ’s middags een lekker zonnetje. De opkomst was dan ook ruim voldoende. Bij aankomst was het terras al in gericht en stond binnen de koffie voor ons klaar. Er was op het talud aan de zijkant van de vijver een locatie gemaakt, waar onze schepen wat makkelijker te water gelaten konden worden. Vanaf het terras was dat voor veel schepen niet mogelijk, tenzij je een ‘Klinge-tas’ had. Het was al snel en drukte van belang op het water, waarbij Koos Dolk met een nieuwe boot van 2,20 mtr. Rondvoer. De kranenbouwers hadden dit keer besloten om met hun schepen te varen i.p.v. een demo te geven met hun kranen, daar de vijver met terras zich hier niet zo goed voor leende.
Tussen de middag kregen alle deelnemers een goed lunchpakket aangeboden, wat de heren zich allemaal goed lieten smaken. En had je tussendoor nog trek in een beker koffie, gen probleem, kon je gewoon binnen gaan halen.
Het was erg gezellig op het terras, waar wij ook veel bezoeker uit het verzorgingshuis mochten verwelkomen. Als ik
zo over het terras rondkeek en zag al die modelbouwers van de SMVR, kreeg ik toch een heel ander idee over het begrip ‘grijs bouwers’. Op het water gebeurde natuurlijk ook van alles, zo kwamen de boten van Jan Jansen en Bart de Jong vast te zitten aan het nog aanwezige vuil in het water. Ook overkwam dit Rob Hageman, terwijl hij nog Engelsman probeerde met zijn opduwertje nog de nieuwe boot van Koos weg te duwen, maar dat liep bijna niet goed af. Dit gebeurde met zoveel power, dat zijn bootje over de kop sloeg. Gelukkig liep het allemaal goed af.
Het liep alweer tegen 16.00 uur, dus was het tijd om in te gaan pakken. Geen bassin inpakken, dus we waren dit keer erg snel klaar en konden met een goed gevoel weer naar huis.
Henk van Hattem
Zondag 8 september 2013. Deze dag hadden wij de eerste demonstratie na de zomervakantie. Wij zijn uitgenodigd om te komen varen in een duwbak van de firma CDC (Coöperatieve Duwbakken Centrale). Zij zijn drie dagen bezig geweest om de duwbak met water te vullen, er moest tenslotte 2700 ton water in. In het water lagen 2 kleine gekoppelde pontons, waarvan wij de boten in het water konden leggen. De toegang tot dit ponton, middels 2 trappen, was niet makkelijk, maar door elkaar te helpen was het geen probleem.
Zondag-morgen heb ik om 08.15 uur Jan van Roon opgehaald en zijn we naar de Wilhelminakade gereden. Toen wij daar aankwamen waren er al een aantal leden aanwezig, maar de duwbak liet nog even op zich wachten. Het was inmiddels droog geworden en even later kwam de duwboot ‘Shadow’ met de bak. Deze werd vakkundig afgemeerd en nadat ook de loopplank op zijn plek lag en goed verankerd was konden wij aan boord. Hierbij werden wij hartelijk verwelkomd door René, de eigenaar van CDC en kapitein van de ‘Shadow’. Al snel stond de koffie lekker te pruttelen en konden wij een lekker bakkie koffie met koek nuttigen. Er lagen al snel een aantal boten in het water en werd er lekker gevaren. De kranenbouwers hadden een goede plek gevonden op de kade, waardoor het publiek ook hun verrichtingen kon volgen. Bij hen zat ook Olievier de Cloe, die ook dit keer weer onze promotie verzorgde.
Wij lagen met de duwbak eerste rang, want alle demonstraties, welke door schepen uit de Rotterdamse haven gegeven werden, vonden vlak voor ons plaats. Wij konden alles dan ook goed volgen. Het gevolg van het varen in de duwbak was wel dat deze af en toe wat schommelde, wat zeker ook het geval was met het water in de bak. Dit was voor de varende schepen echter geen enkele belemmering, zij konden gewoon doorgaan met varen. Ondertussen liep de toegezegde catering prima, rond etenstijd werden wij dan ook getrakteerd op broodjes hamburger, patat, enz. De aanwezige leden lieten het zich dan ook goed smaken. Jammer dat het tegelijkertijd weer even begon te regenen, maar nadat het droog was geworden, kwam de zon er lekker door en kon de jas uitgetrokken worden. De rest van de dag was het prima weer en konden wij nog steeds volop genieten van de demonstraties met o.a. de nodige sleepboten van Fairplay en Kotug. De demonstraties van de 2 helicopters ia van zo dichtbij ook erg spectaculair. Ook kwam de ‘Pride of Rotterdam’, een grote ferry van P&O, ons nog bezoeken. Hij moest ter plekke draaien, wat toch wel een erg mooi gezicht is, want zoveel ruimte was er nou ook weer niet. De kranenbouwers konden zich ondertussen uitleven met het vele bekijks dat zij kregen. Ook met de vaarders in de duwbak ging het prima. Er deden zich dan ook geen problemen voor. Alleen Arie de Looff zijn accu was op een gegeven moment leeg, gelukkig kon hij zijn boot, de ‘Black Money’, met behulp van een paraplu naar de pontons krijgen, waar Leen Stok zich over hem kon ontfermen.
Rond halfvijf werd de duwboot ‘Shadow’ los gekoppeld van onze duwbak, want hij moest nog even een klusje klaren, n.l. samen met de ‘Hunter’, ook een duwboot van CDC, moest hij voor de afsluitende ceremonie een ponton, met daarop een muziektent, naar de naast ons gelegen tribunes varen. Hierna konden wij op ons gemak de spullen weer gaan inpakken en konden wij vanaf 18.00 uur precies, dus geen seconde eerder, de spullen in de auto’s laden en weer naar huis vertrekken.
Wij kunnen terug kijken op een bijzonder goed geslaagde dag, want in zo’n duwbak varen was toch wel erg leuk. Ook wil ik de firma CDC bedanken voor de uitstekende verzorging en de gezellige sfeer aan boord. Dat was echt fantastisch. Wat mij betreft dan ook op naar de volgende keer.
Henk van Hattem
Busreis 2013
Zaterdag 9 maart 2013. Vandaag was het eindelijk dan zover, we gingen met de bus op reis met de SMVR en het beloofde een leuke dag te gaan worden. Helaas begon de reis iets minder vrolijk na de mededeling van de voorzitter dat de vrouw van Piet Nicolaas donderdag jl. was overleden. Hij, en natuurlijk ook Arie met zijn vrouw, hadden zich dan ook voor de reis afgemeld. Verder waren de weergoden ons, na een week met mooi weer, niet gunstig gezind. Voor de hele dag was regen opgegeven. Bij ons vertrek vanaf deparkeerplaats bij sportpark Bolnes regende het dan ook al lekker. Nadat iedereen een plekje had gevonden in de bus, vertrokken wij iets na achten en gingen op weg naar de koffie. Na een rit van anderhalf uur rijden, wij gingen n.l. helemaal binnendoor, kwamen wij aan in Buitenkaag, waar wij in restaurant “Kaagzicht” koffie met gebak kregen aangeboden. De stemming zat er al goed in en de sfeer was
erg gezellig. Rond kwart over tien, de koffie was inmiddels op, gingen wij weer verder op weg naar Amsterdam. Om elf uur werden wij afgezet bij het Scheepvaartmuseum, waar wij na ontvangst van
polsbandjes voorzien werden en daarna opgedeeld werden in 4 groepen. Elke groep kreeg onder leiding van iemand van het museum een rondleiding van ruim een uur door het museum, waarbij de nodige kennis aan ons werd overgedragen van wat er allemaal te zien was, zoals de globecollectie, navigatie-instrumenten en scheepsmodellen. Na het bezoek aan het museum was het weer tijd om verder te gaan. De bus stond al klaar en werden wij naar het VOC-café “de Schreierstoren” gebracht waar de lunch op ons wachtte. Het hele café stond tot onze beschikking voor een besloten lunch. Voor dat de lunch werd geserveerd, had Bram Korporaal voor het tafeltje,
waar ik ook aanzat, voor een lekker pilsje gezorgd wat uitstekend smaakte. Na de lunch kwam de voorzitter met een voorstel voor de rest van de invulling van de dag. Het regende nog steeds dus was het voorstel om de middag, op verzoek van vele leden, verder door te brengen in het Scheepvaartmuseum of toch Amsterdam in te gaan. Voor beiden waren voorstanders, dus zij (de meeste vrouwen),
die de stad in wilden, konden vanaf het VOC-café de stad in gaan, de rest werd met de bus weer bij het museum afgezet.Ik zelf ben weer terug naar het museum gegaan en kan dus weinig vertellen over
het bezoek aan het centrum van Amsterdam. In het museum, waar het behoorlijk druk geworden was, zijn wij de rest van de tentoonstellingszalen gaan bekijken, zoals ‘het verhaal van de walvis’, ‘haven 24/7’ en ‘zie je in de gouden eeuw’. Na nog wat in het restaurant van het museum gedronken te hebben, was het om half vijf weer tijd om naar de bus te gaan. Daar parkeren rond het museum een groot probleem is, werd ons verzocht om echt op tijd te zijn, hetgeen ook helemaal slaagde.
Daar de meesten toch wel moe waren van het vele slenteren, was de reis naar het restaurant voor het diner een welkome afwisseling. De weg kwam ons wel erg bekend voor en ja hoor, wij gingen eten bij het restaurant waar we ’s morgens ook koffie gedronken hadden. Bij aankomst, het regende nog steeds, werden wij snel voorzien van een lekker drankje, wat na het vele praten, de meesten goed smaakte. Ondertussen waren ze in de keuken al druk doende om het ‘kaag-menu’, bestaande uit tomatensoep, Wienerschnitzel en een coupe ijs, voor ons te bereiden. Het gehele menu smaakte een ieder heel goed, de borden waren tenslotte allemaal leeg.
Geheel voldaan gingen wij na afloop weer naar de bus om de terugreis naar Ridderkerk aan te vangen. Het was al donker, dus gingen we ditmaal via de snelweg terug naar Ridderkerk, waar wij iets over achten weer aankwamen. Na afscheid genomen te hebben ging een ieder weer zijns weegs op weg naar huis. Wij kunnen terug kijken op een erg leuke dag en ik wil het bestuur dan ook hiervoor hartelijk bedanken. Op naar ons volgende uitje.
Henk van Hattem
Modelbouwbeurs Goes 2013
Zaterdag 23 februari 2013. Het was vandaag weer zover, de modelbouwbeurs in de Zeelandhallen in Goes ging van start. Om wat vlotter naar binnen te kunnen, hadden we, Jan van Roon en ik, via Internet alvast entreekaartjes besteld. Dus om kwart voor negen op naar Goes. Bij aankomst stond er al een lange rij in de ijzige kou te wachten, waaronder ook Ton Kik met zijn vrouw en kleinzoon. Na binnenkomst eerst maar even een bak koffie genomen om weer warm te worden. Wat meteen in het restaurant opviel was dat de keuze voor een hapje eten tussen de middag dit jaar alweer minder geworden was, maar ja we zouden tegen die wel zien.
In de hal eerst maar eens onze jas zien kwijt te raken, gelukkig liepen wij direct tegen de stand van onze adverteerders Scaldis (Wim v.d. Meer) aan, waar wij de jassen kwijt konden. We konden nu gaan starten. Eerst maar even naar de stand van Nel Sauerbier waar wij de nodige profielen moesten uitzoeken om verder te kunnen met onze nieuwe boten. Met Nel en de kinderen ging het, na het overlijden van Rob, gelukkig weer wat beter. Na afgerekend te hebben zijn we verder rond gaan lopen. Het viel ons al direct op dat het SMVR-gehalte vandaag erg hoog was. In korte tijd hadden we al meer dan 10 leden van onze vereniging gespot, waaronder de voorzitter en de kranenbouwers, die met hun modellen in de stand van SMGJZ van Jan Zwenger stonden. Dat kwam goed uit, want hier konden wij mooi onze gekochte spullen stallen.
De beurs zag er goed uit, er stond meer kwaliteit dan de vorige keer, jammer vond ik het wel dat bijna alle standhouders weer op de zelfde plek stonden als in andere jaren, dus op dat vlak was het weinig verrassend. Er stonden wel veel mooie scheepsmodellen. Ook in de andere hal stonden prachtige treinbanen, waar je je ogen ook dit keer weer de kost kon geven.
Het was behoorlijk druk, zeker in de hal met Lego. Ook hier stonden weer een groot aantal fraaie modellen en in de bouwhoek voor de jeugd was het een drukte van belang.
Henk van Hattem
Nieuwjaarsreceptie 2013
Dinsdag 15 januari 2013. Deze clubavond was ook dit jaar weer onze traditionele nieuwjaarsreceptie. Daar het alweer de 2e echte winterse dag was, bleef de opkomst van onze leden deze avond onder de maat, maar gezien de omstandigheden misschien wel verklaarbaar. Ondanks de geringere opkomst was het ook deze keer weer erg gezellig. De drank was deze avond ook weer voor rekening van de vereniging en werden wij nog getrakteerd op lekkere bitterballen. De voorzitter opende deze avond met de mededeling dat Lieuwe van der Net niet aanwezig kon , omdat hij herstellende was van een zwaar onderzoek, waarvan de uitslag gelukkig positief was. Ook Leen Lems was niet aanwezig i.v.m. ziekte van zijn vrouw. Er waren nog andere leden die zich afgemeld hadden bij de voorzitter en zij waren volgenshem dan ook niet aanwezig ?. Hierna gaf de voorzitter nog een klein terugblik op het afgelopen jaar, dat voor ons goed verlopen was. Enkele activiteiten waren de verschillende demo’s, 7 nieuwe leden, een bruiloft en de bouw van onze vaartregelaars. Voor 2013 staat er een busreis op het programma, welke plaats zal vinden op 9 maart. Hier wordt wel een eigen bijdrage van € 10,-- per persoon gevraagd. Hierna vond de uitreiking van de bekers voor het varen plaats. Adrie Boele reikte de bekers voor het motorbootvaren uit,waarbij de eerste plaats ging naar Ron Jongeneel. Leen Stok reikte de bekers voor het zeilen uit. Hier ging de eerste plaat naar Rene Vliegenthart. Een bijzonder bijkomstigheid was dat de tweede plaats ging naar Jan van Roon en Henk van Hattem, toeval?!
Henk van Hattem
Bouw Vaartregelaar:
Op dinsdag 4 december was het dan zover, er kon gebouwd worden aan de vaartregelaar, welke binnen de club ontwikkeld is door Jan van Roon, Adrie Boele en Karel Langerveld.
Demo in Rijsoord:
Zaterdag 8 september 2012. Het is vandaag tijd voor onze laatste demonstratie van dit jaar. Deze demo vindt plaats in Ridderkerk-Rijsoord, dus voor de meesten een thuiswedstrijd. Er waren voldoende opgaven voor het opbouwen en daarom besloten om zelf dit keer niet zo vroeg op te staan en op te bouwen. Maar ja, alles loopt niet altijd zoals gepland. Mijn kleinzoon belde met de mededeling dat deze dag voor het eerst een wedstrijd moest voetballen met de F4 van VV Rijsoord. Dat betekende dus dat ik toch nog vroeg uit de veren moest en stond ik om 08.00 uur op het voetbalveld. Het bassin was inmiddels al opgebouwd en de eerste lading water was al gelost. De kramen stonden allemaal al klaar, dus er was goed werk verricht. Na de voetbalwedstrijd, welke door VV Rijsoord verloren werd, weer terug naar de auto en de boot vaarklaar maken. De andere deelnemers aan de demo waren inmiddels ook aanwezig. We stonden op dezelfde plek als de vorige keer en dat beviel weer uitstekend. Het was al snel druk in het water en om het bassin. De sfeer zat er dan ook snel in. Er was dit keer op het grasveld naast de parkeerplaats veel te doen voor de kinderen, zoals een erg grote ‘Wipe-out’ baan, een erg groot springkussen en bungeedumpen voor de kleintjes. Deze attracties vonden gretig aftrek bij de kinderen, ook bij mijn kleinkinderen, die na het voetballen natuurlijk nog even langs kwamen. De stellage met de 5 modellen van één het zelfde binnenvaartschip van Jan Klinge kreeg veel belangstelling van de bezoekers alsmede ook veel lovende woorden. Het weer was deze dag prachtig, kon eigenlijk niet beter, en dat betekende veel kijkers en ook veel lol onderling langs het bassin. Ook Giel Verschuren kwam met zijn vrouw ’s middags nog even langs, er leuk om hem weer te spreken. De tijd verliep snel en het was zo weer half vier, dus tijd om langzaam te beginnen om het bassin leeg te laten lopen. Omdat er nog meer opgeruimd moest gaan worden had ik mijn camera helaas niet meer stand-by. Waarom dat dan, nou op het einde zakte Piet Zuiddam door zijn stoel en dat was toch echt een foto waard geweest, maar helaas. Na bekomen te zijn van het lachen, Piet mankeerde gelukkig niets, kon het bassin verder afgebroken gaan. Dit verliep zonder incidenten, hoewel het, net als altijd, weer de nodige natte kinderen opleverde. Dat is, zeker met dit mooie weer, altijd weer een klein feestje. Rond 5 uur was de klus geklaard en konden wij weer met een tevreden gevoel huiswaarts.
Henk van Hattem
Demo Strijensas:
Zaterdag 7 juli 2012. Voor het eerst in de geschiedenis van de SMVR waren we door de jachthaven Strijensas uitgenodigd om een demonstratie te geven in de jachthaven van het dorp. Ook was er op deze dag het dorpsfeest van Strijensas. We zouden alleen maar drie kramen bemannen en geen bak meenemen. Het varen kon gedaan worden in de jachthaven zelf. Om half negen was het vertrek van de Rijnsingel. De weersvoorspellingen voor de zaterdag waren dit keer prima. Rond de klok van negen uur waren de meeste leden van de club aanwezig en konden we met het plaatsen van de kramen beginnen. Na overleg met de havenmeester werd besloten dan we aan de waterkant zouden gaan staan, tussen de bootlift en het havengebouw. Dit was een mooie plaats om ook je boot te water te laten op de dichtstbijzijnde steiger. Er waren drie kramen voor ons besteld, we hadden echter genoeg aan twee. De ene kraam werd bemand door de “kraanmannen” met drie kranen en de andere door boten met als aanvulling wat promotiemateriaal. De belangstelling van het publiek voor onze stand was de gehele dag redelijk tot matig. Qua locatie stonden we ten opzichte van het dorpsgebeuren wat uit de looproute van het publiek en moesten we het voornamelijk hebben van de belangstelling van mensen die in de jachthaven met hun boot lagen.
Voor de inwendige mens was prima gezorgd. De gehele dag door gratis koffie in het havengebouw en de plaatselijke bakker bakte verse bolussen, appelflappen en gevulde koeken. Ook was de KNRM aanwezig met een reddingsboot in de haven waarop men uitleg gaf over hun werk en de boot waarover ze beschikten. Door heerlijk in de zon te zitten en een zacht briesje in je nek was het goed toeven aan de waterkant. Ook werden er door onze bijna vaste pr man weer diverse attributen van onze vereniging verkocht. Tegen de klok van vier uur werd het weer tijd om huiswaarts te gaan. De auto’s stonden dichtbij geparkeerd op het jachthaventerrein dus was alles snel weer ingeladen. Door het mooie weer, de goede verzorging en de redelijke belangstelling van het publiek was het toch een geslaagde dag.
Lieuwe van der Net
Demo Werkendam:
Zaterdag 23 juni. Dit was de eerste keer dat wij als club een demo zouden verzorgen op de Open Havendag te Werkendam. Voor acht uur hadden zich al een aantal leden verzameld om vanaf de Rijnsingel af te reizen. Nadat de kar achter de auto van Adrie was bevestigd reden we met een aantal auto’s richting Werkendam. De weersverwachting voor de zaterdag was goed, wel veel wind maar zonnig en wat nog belangrijker was, het zou droog blijven. Bij Werkendam aangekomen werden we door verkeersregelaars gewezen waar we langs moesten rijden om op de juiste plaats terecht te komen. Na enig gezoek en wachten op een vrachtwagen die de weg blokkeerde, kwamen we aan waar we moesten zijn. Onze standplaats was voor het scheepsbetimmeringsbedrijf Hoogendoorn. Dit was een mooie plek, uit de wind, met uitzicht op de Nieuwe Merwede. Er waren drie kramen voor ons gereserveerd. Voor deze kramen hebben we de bak opgezet. Inmiddels was ook de brandweer gearriveerd om de vaarbak vol water uit de rivier te spuiten. Dit ging heel voortvarend. Met twee grote brandslangen en de pompmotor op volle kracht was de bak in zeer korte tijd vol. Na het uitladen van de boten uit de auto’s moesten de auto’s geparkeerd worden op een parkeerterrein niet ver van onze standplaats vandaan. We lieten als vereniging een gevarieerd aanbod van boten en kranen zien, wat de gehele dag veel publiek heeft getrokken. Ook waren er heel wat bekenden en kennissen van leden die gezellig wat kwamen praten en ondertussen kijken naar bewegende kranen en varende modelschepen. Door de organisatie was ook voor de inwendige mens gezorgd in de vorm van broodjes, fruit en drinken. Alles was goed verzorgd. Mede door het zonnige weer was het prettig toeven op de havenkade in Werkendam. Officieel zou de demo tot zes uur duren. Rond de klok van vijf uur zijn we langzaam begonnen met de hevels de bak leeg te laten lopen. Ook andere kramenhouders waren begonnen met het opruimen van hun kraam. Rond de klok van zes uur was alles weer in de aanhanger geladen en kom de thuisreis beginnen. Het was evenals bij de heenreis nog wel even wachten, passen en meten om van het activiteitenterrein af te komen. Ook dit is weer gelukt en konden we aan de thuisreis beginnen. Terugkijkend was het een zeer geslaagde dag met mooi weer, een goede standplaats en veel belangstelling van het publiek. Vooral met het weer hebben we het getroffen, want zondag was het zeer slecht weer met heel veel regen van ‘s morgens vroeg tot laat in de middag. Hierdoor is het motorbootparcoursvaren op van die dag niet doorgegaan.
Lieuwe van der Net
Numansdorp 2012:
Zaterdag 19 mei was het dan weer zover, onze demo te Numansdorp. Bijna zoals van ouds was het schitterend weer. Om zeven uur is de opbouwploeg vertrokken vanaf de Rijnsingel. Met vereende krachten is de vaarbak in elkaar gezet. Mooi op tijd want om acht uur kwam de brandweer om het bassin vol te spuiten. Er moest nog even gezocht worden naar de man die de sleutel had van de twee rekken waar de afzethekken in stonden. Na een tijdje was die ook gevonden en kon alles opgebouwd worden voor die dag. Er waren in totaal vijfentwintig boten mee gebracht plus ook nog eens twee kranen met toebehoren. Net als voorgaande jaren mochten we gebruik maken van het toilet van de schoenenzaak waar we voor stonden. Door de vele boten en het enthousiaste varen van de leden hebben we de gehele dag veel publiek getrokken. Als je naar de boten kijkt die wij als leden hebben gemaakt dan kun je wel zeggen dat wij een hoog niveau van modelbouw bedrijven. Alles verliep op rolletjes. Er was een klein incident doordat een klein jongetje binnen de hekken was gekomen en een van de kranen omver liep. Gelukkig bleef de schade beperkt. Tegen de klok van vijf uur zijn we begonnen met het langzaam leeg hevelen van de bak. Een tweetal enthousiaste leden bleef door varen net zo lang tot hun schepen met hun kiel de bodem van de bak raakten. Nadat een aantal zijschotten weggenomen waren, liep de bak snel leeg. Gelukkig ging het meeste water in de put vlak naast het bassin en liep de straat niet helemaal onder water. Voor de klok van zes uur was alles weer in de aanhanger geladen en kon men terug zien op een zeer geslaagde demo in Numansdorp.
Lieuwe van der Net
Demo in Zwijndrecht:
Dordt in Stoom was op vrijdag 1 juni al begonnen met mooi weer, zowel op de vrijdag als de zaterdag. Met de club zouden wij op zondag in Zwijndrecht staan voor een demo. De weersverwachting voor de zondag was niet al te best. Langdurige regen in de morgen en buien in de middag. Om 7.30 uur was het verzamelen en vertrekken vanaf de Rijnsingel. Het regende om die tijd pijpenstelen en de vooruitzichten waren ook niet goed. Er werd besloten om niet met de bak naar Zwijndrecht te gaan, omdat het te slecht weer was. Rond 8.00 uur waren de meeste leden die zich opgegeven hadden in Zwijndrecht aanwezig. De brandweer zou om 9 uur de bak vol spuiten i.p.v. de bunkerboot. Deze werd afgezegd. In het café naast de bloemenzaak, waar we zouden staan met de bak, werd overlegd wat nu te doen. Op dat moment is besloten om ook niet de scheepsmodellen tentoon te stellen in de twee kramen, die ons ter beschikking waren gesteld. Afgesproken werd dat we gebeld zouden worden door het bestuur, om, als het weer op zou klaren, ‘s middags alsnog onze boten tentoon te stellen. Na dit afgesproken te hebben gingen we weer op huis aan. Om ongeveer 12 uur werd ik gebeld door Jan Dekker met de mededeling dat we alsnog ‘s middags de boten en de kranen tentoon zouden stellen. Het was inmiddels ook droog geworden en volgens de buienradar zou het de gehele middag droog blijven. Dus weer op naar Zwijndrecht. We hebben met twee kramen gestaan in de straat die van de dijk af liep naar de opstapplaats van het voetveer naar Dordrecht. Dit was een mooie standplaats met ondanks het slechte weer (het heeft ook nog een hele tijd gemotregend) toch veel belangstelling van het publiek. We hebben natuurlijk ook mooie boten en kranen tentoon te stellen. Tegen de klok van vier uur zijn we de boel in de auto’s gaan laden en vertrokken richting huis om weer warm te worden van de regen en kou.
Ondanks het slechte weer was het toch een geslaagde middag met in verhouding ook veel belangstelling. We hebben ons als vereniging daar goed op de kaart gezet en is het voor de volgende Dort in Stoom een aanrader om daar weer te staan.
Lieuwe van der Net
Nieuwjaarsreceptie 2012
De eerste clubavond van 2012, zij het op een andere datum, was weer een feit. En traditioneel was het weer onze nieuwjaarsreceptie, de opkomst was groot (57 personen). Het was dan ook een gezellige avond. Door de voorzitter werd nog even teruggekeken op het afgelopen jaar waarin ook nu weer veel gebeurd was. Ook werden deze avond weer de prijzen voor het varen in het afgelopen seizoen uitgereikt door de havenmeesters. Onder het genot van een drankje en lekkere hapjes werd er weer heel wat afgepraat. Als verrassing kregen alle leden een fraaie pen met inscriptie van de vereniging uitgereikt.
Henk van Hattem
Wijkwest dag 2011
Zaterdag 3 september 2011 was het weer zover, onze eerste demonstratie na de zomervakantie stond weer voor de deur. Dit keer vond hij binnen de gemeente plaats, n.l. aan de Ferdinand Bolstraat in Ridderkerk-West. De vijver, die helemaal vol gegroeid was met waterplanten, lag er deze dag keurig bij. De gemeente had de vijver goed schoongemaakt, dus kon er zonder problemen gevaren worden. Bij mijn aankomst waren de meeste leden al aanwezig en lagen de haven al in het water. Er stonden 2 marktkramen voor ons klaar, welke al helemaal vol stonden met modellen van de aanwezige 15 leden.
Het was duidelijk de eerste demo na de vakantie, want er werd inde kramen door verschillende leden druk gesleuteld aan hun modellen, Arie Nicolaas moest zelfs de handleidingvan zijn zender nog thuis gaan halen om zijn probleem op te lossen, wat gedeeltelijk ook gelukt is. Hij kon weer varen, zij het met een kleine handicap.
De organisatie had een goede dag uitgekozen, ’s middags liep de temperatuur op tot 28 graden. Het was dan ook erg warm aan de waterkant.Gelukkig zorgde een bestaande treurwilg voor de broodnodige schaduw.
Tussen de middag kregen alle aanwezige leden een keurig verzorgd lunchpakket, hulde voor de organisatie. Op de rest van het grasveld naast de vijver stonden vele kramen met oude ambachten, wat het erg gezellig maakte. We hebben aan de waterkant vele leuke reacties gekregen, zeker de aanwezige jeugd was zeer enthousiast. Het was een erg gezellige dag waar wij zeker op terug kunnen kijken. Ook van de organisatie kregen wij leuke en enthousiaste reacties.
Henk van Hattem
SMVR uitje
Eindelijk was het dan 21 mei 2011. Vandaag vindt het uitje van de SMVR in verband met het 35-jarig bestaan dan plaats. De weergoden waren ons uiterst goed gezind, het was prachtig weer, de zon scheen lekker en er stond niet veel wind. Dus om half elf lopend naar het Transferium. Daar aangekomen om 5 voor elf bleek iedereen er al te zijn en konden we gelijk afvaren met de Smaragd1. Onder het genot van een lekker kopje koffie en een gebakje met het logo van de vereniging erop (was erg leuk) konden wij luisteren naar het welkomstwoord van onze voorzitter, Adrie Boele. Het was wel jammer dat Bram Korporaal er niet bij kon zijn, hij was n.l. eerder die week gevallen en had daarbij zijn pols gebroken.
Na de koffie was er een run naar buiten om lekker in de zon zittend te genieten van het geboden uitzicht. De camera’s kwamen uit de tassen en er werd lustig op los geschoten. Inmiddels werden ook de eerste consumpties besteld, welke betaald konden worden met de munten, welke wij bij binnenkomst van het bestuur gekregen hadden. De sfeer zat er al snel in, ook omdat er vanaf het schip genoeg te zien was, zoals de fraaie skyline van Rotterdam met o.a. de oude hefbrug, fraaie nieuwe gebouwen, de nodige schepen en natuurlijk ook de SS Rotterdam.
Vanaf het Transferium in Slikkerveer zijn wij de Nieuwe Maas afgevaren tot voorbij de opslagplaatsen van Mammoet en Vopak. Hier zijn wij gekeerd om weer richting Slikkerveer te gaan. Onderweg werden nog verschillende havens bezocht, waarin o.a. de Vox Maxima afgemeerd lag.
Om 1 uur werd de lunch geserveerd, die vanuit de vloer omhoog kwam, hetgeen een erg leuk gezicht was. Het zag er allemaal goed uit en smaakte uitstekend. Iedereen had trek, dus de lunch vond gretig aftrek onder de aanwezige leden en hun vrouwen.
Na de lunch, welke om 2 uur achter de rug was, konden wij weer naar buiten en genietend van het zonnetje lekker uitbuiken. Iedereen had nog muntjes, dus werden er nog verschillende consumpties besteld. Onder het genot hiervan werd er rustig terug gevaren. Om half 4 kwamen wij weer aan in Slikkerveer en kon het ontschepen beginnen.
Ik wil langs deze weg dan ook het bestuur bedanken voor dit uitje, het was goed verzorgd en erg gezellig. We kunnen dan ook terug kijken op een geslaagde dag.
Jubileum tentoonstelling
Op 18 maart zijn wij begonnen om onze expositie af te breken en te starten met de opbouw van onze tentoonstelling. De opbouwploeg was keurig op tijd aanwezig en het duurde dan ook niet lang of de modellen van de expositie waren op een veilige plaats gestald. Hierna kon gestart worden met de opbouw. De tafels, welke bij Opmeer gehuurd zijn, waren al keurig bezorgd, dus het uiklappen hiervan kon beginnen. Onder tussen was Maurice van de gemeente met zijn collega druk doende om alle benodigde schotten en spotjes te verzamelen. Het opbouwen kon beginnen. Allereerst werden de schotten conform de gemaakte tekening geplaatst en konden de tafels ervoor geplaatst gaan worden. Een aantal leden hadden het bekleden van deze tafels al snel onder de knie en konden de tafels, welke op de goede plaats stonden, gaan bekleden. Ondertussen werden ook de vele spotjes aan de schotten bevestigd en aangesloten. De vitrines, welke nog van de expositie gevuld waren met modellen, konden nu ook op hun definitieve plaats gereden worden en voorzien worden van verlichting. Ook de bloemstukken van de Bloemenjungle konden op de juiste plaatsen worden neergezet, wat voor een fraaie aankleding zorgde. Nadat alle tafels bekleed waren, wat een hele klus was, konden de reeds aanwezige modellen op hun plaats gezet worden. De tijd liep door en het was inmiddels etenstijd geworden, dus even pauze. Conform de afspraken werden om 18.00 uur al de eerste modellen binnen gebracht. Vanwege beperkte parkeermogelijkheid voor het gemeentehuis was de schoonzoon van Jan bereid gevonden om met zijn bus een pendeldienst te onderhouden tussen de parkeerplaats bij de oude Kuyperschool en het gemeentehuis. Hierdoor hadden we geen problemen met het parkeren voor het gemeentehuis. Dit werkte heel goed.
Door de goede indelingstekening van Jan, konden deze direct op de goede plaats gezet worden. Nu was het tijd om de nieuwe naam bordjes bij de modellen te plaatsen. Hier zaten bij een paar kaartjes nog een foutje in, welke Henk nog dezelfde avond aangepast heeft. Om 20.00 uur waren alle modellen binnen en, nadat iedereen naar huis was, kon de TT-commissie nog de laatste hand leggen aan de indeling. Hier en daar werd er nog met de modellen geschoven, maar om half tien stond alles op zijn goede plaats en konden wij met een zeer tevreden en goed gevoel naar huis, in afwachting van de volgende dag.
Op zaterdag waren wij om half negen weer present en nadat de laatste modellen van Wilfred ook binnen waren was alles compleet. Het was mooi weer, dus hebben we ook nog ons nieuwe spandoek buiten voor de ingang neergezet, welke al van verre te zien was. Om half tien waren er al veel leden aanwezig en was het wachten op de burgemeester. Om kwart voor tien was het voor de TT-commissie dan eindelijk zover, de opening vond plaats. Na een korte speech van de voorzitter en mevr. A. Attema, burgemeester van Ridderkerk, kon de bel geluid worden en was de TT geopend. Voordat de burgemeester door de voorzitter rondgeleid werd, stond er nog een kleine verrassing op het programma. De leden, welke al 35 jaar lid zijn, werden door de burgemeester gehuldigd, en dus werden de jubilarissen, naar voren geroepen en kregen een medaille omgehangen.
Het was inmiddels al erg druk geworden en dat ging de hele dag zo door. Er was erg veel belangstelling voor alle tentoongestelde modellen. Wij kregen dan erg veel positieve reacties en dat gaf de TT-commissie toch wel een erg fijn gevoel. Onder de bezoekers waren ook veel bekende gezichten, zoals van oud-leden. Ook de ons bevriende verenigingen hebben wij mogen ontvangen, zoals MBV Focus, MBV Alblasserdam en KMYCA uit Antwerpen. Ook onze hulp en toeverlaat Maurice kwam nog even kijken en was onder de indruk. Zoiets hadden ze in het gemeentehuis tenslotte nog niet eerder meegemaakt. Op het terras, dat ingericht was door Grandcafé Het Plein, was het de gehele dag ook gezellig druk en was een goede toevoeging aan onze tentoonstelling. Ook kon men hier onder het genot van een drankje op een groot scherm kijken naar oude en recente beelden van onze vereniging. De vele aanwezige leden hadden het de hele dag druk met het geven van uitleg over de bouw van hun model. Dat gold ook zeker voor de bouwhoek van Leen , die weer, nu samen met zijn kleinzoon Sjoert van 9 jaar, bezig was met de bouw van papieren modellen. De stand met kranen had ook deze keer weer niet te klagen over belangstelling. Het stond er af en toe 2 rijen dik. Ook zij moesten de gehele dag vele vragen beantwoorden. Rond lunchtijd had de TT-commissie ook nog gezorgd voor een goed lunchpakket, dat gretig aftrek vond. De hele dag is bijzonder prettig verlopen en om 17.00 uur konden wij met een tevreden gevoel beginnen met het afbreken van de TT. Ook nu hadden wij gelukkig weer de beschikking over een pendeldienst naar de parkeerplaat van de oude Kuyperschool. Het afbreken verliep, mede door de vele handen, zeer voorspoedig. Rond zes uur waren de meeste modellen weg en de ruimte opgeruimd. Als vereniging kunnen wij dan ook terugkijken op een zeer geslaagde dag.
Expositie
Op maandag 7 maart was het dan eindelijk zover. Na een lange tijd van voorbereiding door de TT-commissie kon de expositie opgebouwd gaan worden. ’s Morgens om 10.00 uur waren wij aanwezig in het gemeentehuis en kon er gestart worden. In bijzonder goede samenwerking met Maurice van de gemeente werden de expositie-ruimte opgebouwd. Dankzij de tekening, die Jan gemaakt had, stond alles al snel op zijn plaats en kon begonnen worden met het aankleden van de tafels. Na het kunstwerk weggewerkt te hebben met schotten, kon Arie ook alle bordjes van onze sponsors gaan ophangen. Als totaal plaatje zag dit er erg goed uit. Rond 13.00 uur kwamen de eerste modellen al binnen en konden deze op de geplande plaats neergezet gaan worden. Natuurlijk moest er nog het nodige geschoven worden, dat is normaal, maar uiteindelijk stond alles op zijn plaats. De vriendin van Edward had nog 35 foto geplastificeerd en ook deze konden op de borden gehangen worden, hetgeen een goede toevoegde waarde was. Rond 16.00 konden wij naar huis en stond er in onze ogen een mooie expositie. Hoe het bezoek in deze 14 dagen was, weten we niet, maar de keren dat wij zelf zijn wezen kijken liep er altijd publiek rond te wandelen en kregen wij alleen maar positieve reacties. Ik denk dan ook dat het succesvol geweest is. Zeker als ik dat aflees aan onze flyers, deze waren bijna allemaal weg. Vanaf deze kant wil ik mijn grote dank betuigen aan Maurice en zijn collega, die ons meer dan voortreffelijk hebben geholpen met de totale inrichting, grandioos.
Henk, TT-commissie
Krantenknipsels van de Jubileum tentoonstelling
Van de voorzitter
Beste leden, familieleden, donateurs, adverteerders en sponsors, via deze weg wil ik allen noch de Beste Wensen en een Gezond 2011 toe wensen, in het bijzonder voor hen die er in het nieuwe jaar alleen voor zijn komen te staan.
We hebben het afgelopen jaar in dat opzicht een aantal leden moeten verliezen en zullen er dit komend jaar nog wel even aan terug moeten denken.
We zijn tenslotte een club op leeftijd en mogen dit jaar ons 35 jarig jubileum vieren. De actieve TT commissie heeft al HEEL VEEL voorwerk verricht,
( Hartelijke dank namens het bestuur ) en hopelijk zullen de leden hier ook hun steentje aan bijdragen door zo veel mogelijk gevarieerde modellen aan hen door te geven, zodat zij die bonte verzameling op 19 maart kunnen tentoonstellen.
Het bestuur zal zijn best doen door de aangeboden DEMO’s zo goed mogelijk met jullie steun te organiseren, zodat we in mei het wel verdiende extraatje met een rondvaart in dit jubileum jaar te mogen vieren. Ik weet zeker dat we er weer een mooi jaar van gaan maken met de vaste activiteiten en ik wens jullie veel SUCCES met al de voor genomen bouwplannen.
A. Boele.
Uitje SMVR
De vereniging bestaat dit jaar 35 jaar. Om dit te vieren houden wij een expositie van 7 t/m 18 maart en een jubileum-tentoonstelling op 19 maart 2011 in het gemeentehuis van Ridderkerk. Tevens organiseert het bestuur voor de leden een uitje met het schip “
Smaragd 1” van Smaragd Partyschepen. Dit uitje zal plaatsvinden op zaterdag 21 mei 2011. Het is de bedoeling dat er 5 uur gevaren gaat worden van 11.00 tot 16.00 uur met als vertrekpunt de aanlegplaats van de FastFerry aan de Schans (Transferium) in Ridderkerk-Slikkerveer.
Om 11.00 uur wordt iedereen ontvangen aan boord van het schip met koffie en gebak. Hierna zal het schip afvaren voor een tocht door de Rotterdamse Havens.
Om 13.00 uur zal de kok van het schip het brunch buffet openen en kan iedereen van dit lekkere buffet genieten. Rond 15.30 uur zal er weer afgemeerd worden bij het Transferium in Ridderkerk-Slikkerveer, waarna rond 16.00 uur het uitje ten einde is.
Opgeven kan bij het bestuur met het elders in dit blad geplaatste strookje of via de mail, maar wel vóór 26 april 2011. Als er iemand is, die een dieet heeft, moet dit bij de opgave aangegeven worden, zodat de kok aan boord van het schip hier rekening mee kan houden.
Het bestuur
Nieuwjaarsreceptie 2011
Ook dit jaar hebben wij op de eerste clubavond van het jaar onze nieuwjaarsreceptie gehouden.De datum was dit keer 4 januari. De voorzitter gaf, na iedereen welkom te hebben geheten, een korte terugblik over het afgelopen seizoen. Hierbij stond hij nog even stil bij de leden die ons dit jaar jammer genoeg zijn ontvallen. Ook bracht hij het jubileumjaar nog even onder de aandacht, waarbij hij de aanwezigen opriep om hun aanmeldingsformulier voor de jubileum-tentoonstelling snel in te leveren. Na allen nog een gelukkig en gezond Nieuwjaar te hebben gewenst sloot de voorzitter zijn praatje af.
Halverwege de avond gingen de havenmeesters Lieuwe van der Net en Leen Stok nog over tot het uitreiken van de prijzen voor het motorboot varen en het zeilen. De eerste prijzen in beide groepen gingen dit jaar naar Ron Jongeneel en Henk van Hattem. De uitslagen staan elders op de site.
Henk van Hattem.
Zeilen aan het Waaltje
Zaterdag 25 september, opstaan en snel naar buiten kijken, het regent. Niet echt een goede start voor de dag waarop de laatste zeilwedstrijden van het seizoen gehouden worden aan het Waaltje in Rijsoord. Maar na ontbeten te hebben, bleek dat de zon er alweer door begon te komen. Dus toch maar de boot in de auto laden en op naar Rijsoord. Ik was niet de enige met deze gedachte want er waren al 7 andere schippers aanwezig. Even later kwam ook onze voorzitter nog met zijn zeilboot. Dus waren wij met in totaal 9 zeilschepen. De havenmeester had, toen ik aan kwam, het parcours er al in liggen. Dus na een lekker bakkie koffie van Jan Dekker, helaas zonder suiker, konden wij van start gaan. Alle negen schepen gingen goed van start. Ook Robert Kunst had geen problemen met de start, de accu van zijn zender was nu tenslotte wel vol. Door de overtrekkende buien, waar gelukkig bijna geen regen uit viel, was de wind erg veranderlijk en werd het af en toe een vreemde wedstrijd. Rene Vliegenthart wist deze ruim winnend af te sluiten. Ben Bezemer werd tweede en Henk van Hattem derde. Tijdens de pauze wakkerde de wind flink aan, wat voor enkele schepen te veel werd en zij vielen dan ook om. Gelukkig leverde dit niet veel schade op, alleen bij de boot van Dirk van de Wetering brak een stag, welke weer gerepareerd kon worden. Nadat de havenmeester het bandje om te starten weer aangezet had, konden de schepen weer te water. De wind was niet veel veranderd, dus ook dit was werd weer een wispelturige race. Ook nu weer wist Rene te winnen en werd Henk tweede. Het kleine schip van Frans Campfens wist zich goed staande te houden tussen de grote broeders en werd derde. Achter hem was het nog een spannende race tussen Ben en Koos Dolk. En wat nog nooit eerder gebeurde, was nu wel het geval, zij gingen exact gelijk over de finish en wisten aldus beslag te leggen op de gedeelde vierde plaats. Na de race hielden wij het uiteindelijk niet meer droog en moesten wij in de stromende regen de boel weer opruimen.
Hiermee was er dus een einde gekomen aan een leuk en gezellig vaarseizoen en nu maar afwachten wie de uiteindelijke winnaar geworden is.
Henk van Hattem
Demonstratie in Willemstad
Het is zondag 19 september en onze laatste demonstratie van het seizoen staat voor de deur. Voor deze demo moeten wij dit keer naar Willemstad, waar Willemstad Maritiem wordt gehouden. Om kwart voor acht ben ik met Jan van Roon naar Willemstad gereden, waarbij wij onderweg achter de aanhangwagen van de vereniging kwamen te rijden, die getrokken werd door Jan Dekker. Daar aangekomen stonden de hekken al keurig in een rechthoek opgesteld, waar binnen wij ons bassin konden gaan opbouwen, wat zonder problemen verliep. Hierna kon de reeds gearriveerde brandweer het bassin gaan vullen. In het begin was het oppassen geblazen daar het water alle kanten opspoot en enkele leden konden het water nog maar net ontwijken. De kramen kwamen ook al snel dus konden wij, nadat deze opgebouwd waren, onze modellen opstellen. Tijdens deze activiteiten hadden wij inmiddels ook al ons oud-lid Gerrit van Die gespot. Hij stond er met zijn gerestaureerde vrachtwagen van het merk DAF. Dit was voor velen weer een leuk weerzien.
Al snel lagen er veel schepen in het water en werd er lekker gevaren door de 21 aangemelde leden. Ook de jongens met de kranen, Leen, Jan en Bram waren al snel druk in de weer met het laden en lossen van het binnenvaartschip van Leen. Voor Jan en mij werd het langzamerhand tijd om ook een de rest van de markt en schepen eens te gaan bekijken. Wij kwamen niet erg ver. Wij liepen n.l. direct al aan tegen een super mooie sleepboot, de Abel Forte, met een machinekamer om te zoenen. In de motor waren zelfs een aantal deksels vervangen door gehard glas, waardoor het mogelijk werd om b.v. de krukas te zien draaien. Mijn belangstelling voor dit schip was dan ook gewekt en heb met de eigenaar, die het schip zelf gebouwd heeft, ook afspraken gemaakt over het verkrijgen van tekeningen van dit schip. Het lijkt mij een leuk object om te gaan bouwen. Na weer wat gevaren te hebben ben ik ook nog even in de tent geweest bij Rijkswaterstaat. Daar zag ik in een hoek onder een tafel een model staan van een vlet van Rijkswaterstaat, de Tille. Het zag er erg verwaarloosd uit, wat ik zonde vond. Ik heb nog geprobeerd om dit model te kopen, zodat ik er weer een mooi model van zou kunnen maken. Helaas is dat niet gelukt. Wel zijn er verschillende contacten gelegd en zal men proberen om nog tekeningen van deze vlet te bemachtigen en ben ik uitgenodigd om bij Rijkswaterstaat op Duivelseiland in Dordrecht foto’s te maken van het schip. Dit moet wel op niet al te lange termijn daar hij verkocht
gaat worden. Al met al is het voor mij dus zeker een vruchtbare dag geweest. Nu maar eens kijken wat er allemaal van terecht komt.
Weer terug naar het bassin. Hier werd nog steeds lekker gevaren en kon ik ook mijn steentje nog even bijdragen. Om half vijf moest ik met Jan echter weer weg, want wij hadden een plaatsje gereserveerd voor een tochtje met de ‘Jan Blanken’, waar wij ook weer even konden bijpraten met de kapitein, Jan Timmers, welke wij nog goed kennen van andere activiteiten, zoals de IJsselmeertocht. Dit was een recordpoging om met modelschepen het IJsselmeer over te steken, hetgeen bij de tweede poging ook gelukt is. Het staat nu dan ook in het Guinness Book of Records.
Met het droge weer en alle andere bijkomende zaken kan ik weer terugkijken op een zeer geslaagde dag en ik hoop dat dit ook voor de andere deelnemers geldt.
Henk van Hattem
Demo Rijsoord
Op zaterdag 4 september was het weer zover, onze demonstratie tijdens de Rijsoorddag staat weer voor de deur. Om 08.00 uur was het verzamelen in Rijsoord om de bak op te bouwen op de parkeerplaats van de plaatselijke voetbalvereniging. Bij aankomst was de aanhangwagen al aanwezig, maar helaas. Opbouwen konden wij niet daar Adrie, die de kar dit keer trok, de sleutels van de aanhangwagen was vergeten. Hij was inmiddels teruggegaan om deze uit onze container te halen. Tegen half negen konden wij alsnog starten met het opbouwen, wat soepel verliep, dus de bak stond snel op zijn plek. De trekker met tankwagen, gevuld met water uit het Waaltje, stond al klaar en kon de eerste 8 m³ gaan lossen. Jammer genoeg was het water niet zo helder als wij normaal gewend zijn. Er zat er veel zand in, wat het water wel heel erg troebel maakte. Helaas konden wij hier niets aan veranderen. Nadat de trekker nog 2 keer heen en weer was gereden om water te halen was het bassin gevuld en kon er, nadat de havens er ingelegd waren, gevaren worden.
Intussen was gebleken dat de bevestiging van een van de gasveren van de rechter klep compleet uit het hout van deze klep gescheurd was. Dit betekend dus dat er weer het nodige repareerwerk gedaan moet gaan worden. Uitgaande van de constructie van deze klep zal dat geen eenvoudige klus worden, maar ja het zal toch gedaan moeten worden. Er waren 2 marktkramen voor ons neergezet, dus de modellen konden prima gestald worden. En gelukkig stonden de kramen helemaal vol met modellen, waaronder de Aziz van ons nieuwe lid Aad de Geus. Leen Stok had de koffie spullen weer, zoals van ouds, bij zich. Dus er kon al snel een lekker bakkie koffie gedronken worden. Toen de eerste pot leeg was, had Ruud Ravestein toch ook nog wel trek in een bakkie. Helaas kon hij niet zien of hij al helemaal doorgelopen was, ondanks het kijkglaasje. En dat voor de reserve barman van de vereniging, dus Ruud voor de volgende keer wel even oefenen. Aad de Geus kreeg water binnen tijdens het varen. Er bleek een constructiefoutje te zijn gemaakt met de kluisgaten. Voor de volgende keer deze maar van binnen afdichten, lijkt mij. Er werd de hele dag lekker gevaren door een ieder. Lieuwe van der Net wilde meer gewicht voor zijn boot hebben. Hij heeft daarom de hele middag gevaren met een ponton met daarop een oude romp. Dit ponton had hij aan de zijkant van zijn boot bevestigd. Het was voor ons een thuiswedstrijd hierdoor konden wij veel bekenden aan de bak en op de braderie verwelkomen Ook de vrouwen van Joop de Jonge en Cees van Binsbergen kwamen nog even gezellig langs.
Om 16.00 uur was het einde braderie en konden wij de spullen weer gaan opruimen. Dit ging zoals gewoonlijk ook weer met vereende krachten, zodat wij om 17.00 uur met een tevreden gevoel weer huiswaarts konden keren.
De redacteur
Demonstratie Riederborgh
Zaterdag 21 september 2019.
Om 10 uur zou de demonstratie beginnen en kwamen de eerste deelnemers al rond 9 uur aan. Ton Kik, Cor Gonlag en ondergetekende konden direct de handen uit de mouwen steken. Cor van Loo van Wijkwest Idee Team had de nodige voorbereidingen al getroffen. Twee tafels stonden al in de hal van het centrum klaar en moest de vlonder uit de papiercontainer opgehaald worden.
Intussen arriveerden Adrie Boele en Arie in ’t Veld met de demonstratieaanhanger en sleepobjecten. Cor van Loo gaf nog twee parasols want het beloofde een mooie zonnige dag te worden. Het automatische koffieapparaat in het zorgcentrum was buiten gebruik en moest de koffie in thermoskannen binnen gevuld worden. Druppelsgewijs kwamen de deelnemers met de modellen. Rob Hageman had deze keer geen raceboot bij zich maar een klassiek jacht uit de jaren 60, maar deze kon wel héééél hard varen. Behalve met een stuk plastic om de schroef, dan is de snelheid er ook helemaal uit.
Al vrij snel in de ochtend vond er een aanvaring plaats tussen twee boten. De stuurlieden zagen elkaar (en de andere boot niet). De boot van Cor maakte haar eerste proefvaart en was nog geen 5 meter van de vlonder verwijderd of zij werd aangevaren. Binnen een minuut was zijn boot gezonken. Heel vervelend voor beide partijen.
Han van Geijn had bij de laatste clubavond gevraagd een sleepobject uit de container mee te nemen. Dit was een goed idee en konden sleper kapiteins hier dankbaar gebruik van maken Eerst Han met zijn Astronoom, later Stijn 3 van Jan Jansen en op gegeven moment samen met de Torben met aan het roer Wim van den Doel. Met deze sleepcombinatie ging het fout en werd de opbouw van de Torben in het water getrokken en zonk!
Na alle ellende van vandaag stuurde Arie in ’t Veld zijn speedboot, de Princess, rond 13.30 uur ook nog in het riet. Hij kwam vast te zitten met het riet in de schroef. Leen Stok heeft nog geprobeerd hem er uit te duwen, maar dat mocht niet baten. Adrie en Leen hebben de zeilaanhanger en nog wat dregattributen uit de container hiervoor speciaal opgehaald. De zeilrubberboot opgeblazen en heeft René Vliegenthart eerst de speedboot van Arie gered. Vervolgens sprong Henk van Hattem ook in de rubberboot om naar de opbouw van de Torben te gaan zoeken. Ondanks lang dreggen geen resultaat geboekt. Vervolgens naar de gezonken boot van Cor gedregd en dit gaf snel resultaat. Eerst kwam de opbouw boven drijven en daarna kon René ook de romp met inhoud naar boven halen. Alles was compleet en niet door de aanvaring beschadigd, maar de vaarregelaar heeft de duik niet overleefd. Nieuwe dregpogingen om ook de opbouw van de Torben boven water te krijgen mislukten.
Maar nu nog een stukje over de demonstratie wat wel geslaagd mag worden genoemd. De mooi Lemsteraak van Henk de Bruin zeilde rustig door de zachte wind. Han voer ook met zijn bijzondere sleper in aanbouw met haar dubbele Voith-Schneider voortstuwing. Het schip kan zich als een krab door het water bewegen en eenvoudig om haar as draaien. René, van het dregteam, voer met de sleper Fairplay en voor het toezicht en handhaving had Henk van Hattem, ook van het dregteam, zijn Havendienst 8 meegenomen. Leen voer met zijn kotter, Hans Engelsman had een “ponton” met dubbele schroefaandrijving meegenomen. Natuurlijk waren er diverse andere boten van eigenaren die in de vijver voeren, maar de hectiek heeft vooral daarop mijn aandacht gehad. Het bezoekersaantal was mede door het mooie weer uitstekend. Het terras biedt voldoende ruimte om de varende modellen te bekijken.
Cor van Loo heeft onze vereniging aangeboden niet alleen met deze gelegenheid en met een vergoeding te komen varen, maar ook op een ander moment in het jaar als de leden dat willen. Wel in overleg met hem en dan zorgt hij voor de nodige voorzieningen. Terugkijkend was het een heftige dag met vervelende vaarincidenten, maar ook waren de omstandigheden om de modellen te laten varen en bewonderen zeer gunstig.
Dank aan alle hulpverleners voor het ophalen van dregmaterialen, het dreggen en weer terugbrengen van de spullen.
Tijdens dit schrijven kwam een bericht binnen dat Cor Gonlag zijn boot van een nieuwe vaarregelaar had voorzien en wat kleine dingen gerepareerd. De volgende ochtend heeft Cor zijn boot getest in de Rijnsingel. Het bootje voer gelukkig weer prima.
Jan van Alebeek
Demo Zomermarkt
Zaterdag 24 augustus 2019.
Vandaag stond de demonstratie tijdens de Zomermarkt in Ridderkerk op het programma. In tegenstelling tot de eerder geplande demo tijdens de Pinkstermarkt, beloofde het vandaag prachtig weer te worden. De weermannen verwachten een temperatuur van rond de 30º, wat wel weer erg warm is.
Bij aankomst op de nieuw geplande locatie op de weg naast het gemeentehuis in het centrum van Ridderkerk was het daar griezelig stil. Er was niemand van de SMVR te zien. Ik kwam wel Henk de Bruin tegen, die mij wist te vertellen dat we toch weer een andere plek hadden gekregen, nu op het Koningsplein, pal voor de ingang van het gemeentehuis. Dit was voor ons een hele goede plek, al staan we wel de hele dag in de zon.
Bij aankomst gestart met het helpen opbouwen van het bassin, wat ook nu weer erg voorspoedig verliep en dan ook ruim op tijd klaar was voordat de brandweer kwam. Zij kwamen 3 man sterk om 08.00 uur, dus keurig op tijd. Het vullen van de bak was snel gedaan. Het leuke was wel dat één van de brandweerlieden vaart op de nieuwe RPA8 van de Havendienst in Rotterdam, wat de opvolger is van de door mijzelf gebouwde Havendienst 8. Hij was erg geïnteresseerd in mijn boot.
De zon scheen inmiddels al lekker, dus het beloofde, ook gezien de voorspellingen, een warme dag te worden.
Nadat ook de havens in de bak waren gelegd werd het tijd om te gaan varen. Dus de kanaalknijper van het bord gehaald en de boot te water. Deze reageerde voor mij toch wel wat raar, deed dingen terwijl ik niets deed. Bleek iemand anders toch ook op kanaal 59 te zitten, maar geen knijper gepakt te hebben. Dat is wel vervelend, maar een foutje kan gebeuren, Dus mijn boot maar uitgezet en weer uit het water gehaald.
De voorzitter had zich niet voor deze demonstratie opgegeven, maar kwam wel even langs op de fiets, Later kwam hij alsnog met modellen om ook te varen in het bassin. Ook René Vliegenthart kwam langs met zijn boot, al had hij zich niet opgegeven. Hij was nl. een dag eerder dan gepland teruggekomen van vakantie.
Toch wel leuk om weer wat oudere modellen terug te zien. Arie in ’t Veld kwam met de Princess, een speedboot, en de Orion, een jacht. Beide modellen stammen uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Bij de Princess mag er wel wat meer vermogen ingebouwd worden (groter accu’s), want de vaart zat er niet echt in. Dit weer in tegenstelling tot de snelheid van de Orion, daar mag wel wat minder vermogen in. Hij vaart voor zo’n model toch wel veel te hard. Dus is er nog werk aan de winkel voor Arie.
Ook dit jaar was Henk van Leer weer aanwezig met zijn Amsterdam. Het blijft toch wel een fraai gezicht zo’n groot schip in het bassin. Alleen er mee varen in zo’n relatief kleine bak is weer een ander verhaal. Jan Klinge weet hier dit keer ook over mee te praten. Tijdens het toch wel al te hart voor uit en achteruit varen met de Amsterdam kwam het erg kleine sleepbootje van Jan behoorlijk in de verdrukking. Zo erg zelfs dat het omsloeg en onder water verdween. Gelukkig stond Jan erbij en kon het modelletje snel uit het water halen. Hij had jammer genoeg wel de nodig schade van het water en ook zijn straalbuis was gesneuveld. Voor een volgende keer kon Wim Driessen de oorzaak verhelpen door de stuurknuppel van de zender van Henk weer verend te maken.
Het gebruik van het frequentiebord met de kanaalknijpers is voor sommigen toch wel moeilijk en soms gaan mensen twee keer in de fout. Mijn boot deed op een gegeven moment toch weer erg onverwachte dingen. Bleek toch ook nu weer de zender met kanaal 59 aangezet te zijn, terwijl een ander daar al mee voer. Gelukkig ontstond hierdoor geen schade aan de modellen in het bassin, maar dat had zomaar wel gekund.
Ondertussen was het langs het bassin erg heet geworden en zocht iedereen zoveel mogelijk de schaduw onder de twee marktkramen. Dan was het nog een beetje uit te houden.
Je kon wel merken dat we een thuis wedstrijd speelden. Er kwamen best wat oud-leden van de vereniging langs om even een praatje te maken met de aanwezige leden.
Verder was het de hele dag qua publiek wel gezellig bij de bak, maar het mooie weer speelde ons en dus ook de gehele markt toch wel parten. Het was niet zo druk als we normaal gewend zijn. Maar ja wat doe je met 30º op een braderie.
’s Middags was Arie in ’t Veld ook nog actief met wat kleiner spul, nl. erg kleine duikbootjes. Je snapt niet dat het kan, maar het duikt echt en kan verder onder water varen.
Even na vier uur zijn we gestart met het leeg hevelen van het bassin, zodat alles gecontroleerd kon gebeuren en we niet voor wateroverlast zorgden.
Het was weer een gezellige dag met elkaar en hopelijk staan we een volgende keer weer op deze unieke plek.
Henk van Hattem
Demo Numansdorp
Zaterdag 1 juni 2019.
Vandaag staat de Nautische dag in Numansdorp weer op de agenda. Dus stond de eerste demonstratie van dit seizoen weer gepland.
Net als in al de voorgaande jaren was de belangstelling onder de leden weer erg groot. In totaal waren er 25 leden aanwezig, waaronder 22 met verschillende modellen.
Dit jaar ben ik met Arie Nicolaas meegereden. Bij aankomst om 08.15 uur stond de bak al overeind en rond half negen was alles klaar, waarop de brandweer van Numansdorp, die al klaar stonden, het bassin weer traditioneel konden vullen.
Ondertussen had Leen Stok al water gehaald in de brandweerkazerne, zodat hij kon beginnen met het zetten van de koffie, die bij een ieder weer vanzelfsprekend in de smaak viel.
Net als in al de voorgaande edities stonden we weer op het pleintje voor de voormalige schoenenzaak van Quist, welke nu alweer jaren leeg staat. Zonde van zo’n mooi pand.
De weergoden waren ons nu ook weer prima gezind. Ik was blij dat ik m’n korte broek bij me had, want het werd toch wel weer erg warm rond het bassin. Dus rond 10.00 uur was het omkleden geblazen.
De twee marktkramen stonden vanaf het begin helemaal vol met modellen, zowel nieuwe modellen, als ook heel oudgedienden zoals de ‘Oceanic’ en de Çommodore’ .
Dit keer stonden er ook nog 3 roeiboten tussen, die meegebracht waren door Arie Nicolaas en Arie in ’t Veld. Het as een leuk gezicht om de 2 kleine exemplaren in het water te zien worstelen.
Echt goed rechtuit varen was er nietbij, maar dat mocht de pret echter niet drukken.
Het was inmiddels alweer half 11 geworden. De sfeer rond de bak was als van ouds, dus gewoon gezellig met een goede onderlinge sfeer. Arie in ’t Veld had ook nog een surfplank bij zich, die nu ook te water ging. Dit model voer erg snel, maar was erg goed te besturen. Hij zorgde hiermee dan ook voor de nodige hilariteit langs de bak. Een veel gehoorde vraag was of hij ook uit het bassin kon springen. Dat heeft hij maar niet geprobeerd, zoals we van vroegen nog weten gaat dat niet altijd goed.
Om 11 uur was het de beurt aan de kinderen uit het publiek om te varen in een afgezet stuk van het bassin. Dit succesvolle onderdeel vond ook dit keer weer gretig aftrek. Onder de bezielende leiding van Jan van Alebeek, Wim Driessen en Cor Gonlag werd ongeveer een halfuurtje gevaren, waarbij er drie groepen van 3 kinderen hun kunne konden laten
zien aan de ouders of andere begeleiders.
De oude voetbalbootjes waren van binnen allemaal gerenoveerd door Wim Driessen. Alle drie waren ze nu exact hetzelfde, qua accu’s, vaartregelaars, enz. Dit zag er allemaal erg goed uit. Een van de bootjes was door Jan van Alebeek omgetoverd tot politiebootje, welke wel erg in trek was. Heren, mijn complimenten, het zag er weer goed uit.
Verder op de dag zijn er nog twee sessies gevaren door verschillende kinderen.
Net als in de voorgaande jaren hebben de meeste leden ook dit jaar weer de Nautische markt bezocht. Zo ook Arie en ikzelf. Er
waren erg veel kramen voor met name dames kleding. Van het begrip nautisch heb ik niet zo veel terug gezien. En ik was niet de enige, ook van veel andere leden hoorde ik soortgelijke commentaren. Jammer, want het was in het begin toch zeker wel anders.
Maar ja, dingen, en dus ook de markten, veranderen. Aan het eind van ons rondje was het tijd om wat te gaan eten, wat wij ook gedaan hebben in de tuin van het restaurantje G’woon.
Daarna was het weer tijd om te gaan varen, waarbij ikzelf de ‘Havendienst 8’ weer eens van stal gehaald had. En dat kwam goed uit. Het weer was prachtig, dus het bluskanon draaide weer overuren, net als de bluskanonnen van de blusboot, ‘Jan-Maarten’, van Bas Knaape. Aan het eind van de middag kon ik het toch niet laten en wist een hele mooie voltreffer te plaatsen bij Arie Nicolaas.
Door het mooie weer en de gezellige sfeer bij het Bassin ging de middag toch nog snel voorbij. Om vier uur werd besloten om maar alvast een hevelpijp in het water te leggen, zodat het bassin alvast langzaam geleegd kon worden in de naast gelegen straatput. Dat ging zeer voorspoedig en al snel werd een tweede pijp bijgelegd. Toen de marktkooplieden hun spullen hadden opgeruimd was het tijd om een schot van het bassin te verwijderen, hetgeen het leeglopen goed versnelde.
Even na half zes was het bassin opgeruimd en de aanhangwagen bijna helemaal gevuld. Toen dit klaar was konden we weer met een zeer tevreden gevoel huiswaarts.
Alle deelnemende leden, bedankt voor jullie bijdrage aan deze leuke dag en op naar de volgende demo op 8 juni in Ridderkerk.
Henk van Hattem
Opendag 30 maart 2019:
Op zaterdag 30 maart hield de vereniging een open dag. Behalve een tentoonstelling van fraaie modellen van onze leden was op het buitenterrein van ERHV “De Waal“ het
bassin opgebouwd om modellen te laten varen. Met de nodige voorbereidingen, zoals deelnemers werven, kaartjes maken van de modellen met hun eigenaar, flyers drukken en een inrichtingsplan maken voor 74 modellen, werd vrijdagmiddag gestart met de opbouw van de tentoonstelling.
Met hulp van de opgekomen leden bleek dit een peulenschilletje. Enkele meegenomen modellen kregen al direct een plekje in de tentoonstellingsruimte.
Verder werden er al enkele voorbereidingen getroffen voor het opvullen van het bassin. Het water zou vanuit de sloot aan de overkant gepompt worden door 3 dompelpompen.
’s Avonds tussen 19:30 en 20:30 uur werden ook weer de nodige modellen gebracht. De volgende ochtend waren voorzitter Adrie met assistent Wim al vóór 8.00 uur bezig de pompvoorziening te installeren en kon het bassin opgebouwd worden.
Wederom met veel helpende handen ging ook dit opvallend vlot en de bijna vlakke ondergrond van het terrein vormde een uitstekende basis. Het pompen kon al snel beginnen en na wat aardlekonderbrekingen draaiden alle 3 de pompen op volle toeren. 's Morgens werden nog de laatste modellen gebracht. Zelfs modellen die niet aangemeld
waren.
Maar door enkele afmeldingen was er gelukkig nog wat ruimte beschikbaar en dat was dus geen probleem. Voor Arie in 't Veld (junior), als jong lid en net gestart in de activiteitencommissie, een mooie gelegenheid om de leden bij naam te leren kennen. De meeste varende modellen kregen een plaatsje op een van de twee picknicktafels buiten bij het bassin.
Het weer werkte fantastisch mee, de wind was zwak, maar de zeilbootjes hadden hier genoeg aan. Op verzoek van de varende deelnemers werden geen steigers in het water gelegd, zodat er meer vaarruimte was. Het kinderbootvaren was, ondanks het geringe
kinderaanbod, een succes. Wim had nieuwe vaarregelaars in de drie kinderbootjes geplaatst. De kinderen, veelal net terug van een voetbalwedstrijd aan de overkant, waren enthousiast en er werd zeer beheerst door hen gevaren. Toen kwam er een “groot kind” die ook wel eens wilde varen met zo’n kinderbootje en prompt kreeg die het voor elkaar om met het roer de schroefbladen van het bootje af te varen.
Het grote passagiersschip de Nieuw Amsterdam van Henk trok en kreeg veel aandacht. Geen black-out, maar Wim dook eerst de machinekamer in. De bakboord schroefmotor wilde niet draaien. Daarna gaf de stabiliteit problemen. Na diverse slingerproeven en met de sleper Astronoom achter en de sleper Bes voor kwam de boot
onder deskundige hulp van de sleepbootkapiteins behoorlijk in beweging. Af en toe draaide de stuurboord schroef van het passagiersschip zelf mee en het totale manoeuvreerwerk verliep zonder ook maar één keer te kapseizen.
De diversiteit van de getoonde modellen zowel statisch als varend was erg groot. Van duikboot, militaire tank, historische houten schepen, hijskraan tot werkende vuurtoren. Het was een lust voor het oog om de modellen nauwkeurig te bekijken. Ook de elektrotechniek met de moderne mogelijkheden kon werkend worden getoond. Het diorama van de radarboot Twinbros
en de houten salonboot Fratemite in aanbouw met geheel metalen stoommachine en ketel zijn topstukken van Rinus en Kees. Ook de fraaie Rijnsleper Pieter Boele van Adriaan was een plaatje. De oorspronkelijke Rijnsleper uit 1893 vaart overigens ook in het echt nog steeds rond.
Nogmaals een breed scala van modellen en de een nog mooier dan de ander. Het aantal bezoekers was redelijk tot goed te noemen maar wellicht zou in het centrum van Ridderkerk meer
publiek zijn geweest. Alle deelnemers en helpers hartelijk dank voor jullie bijdrage en hopelijk hebben jullie het net zo naar jullie zin gehad als de activiteitencommissie. Wij vonden het in ieder geval een zeer geslaagd evenement.
Arie in ’t Veld en Jan van Alebeek
Nieuwjaarsreceptie 2019
Dinsdag 8 januari 2019.
Vandaag is het de eerste clubavond van het nieuwe jaar, dus tijd voor de traditionele nieuwjaarsreceptie in ons clublokaal bij de
ERHV De Waal in Ridderkerk- Rijsoord, waarvoor de leden met hun partners allemaal zijn uitgenodigd.
Bij mijn binnenkomst waren er al verrassend veel leden met hun partners aanwezig en zat de sfeer er al goed in. De koffie met cake en de oliebollen stond klaar en vonden bij de aanwezigen gretig aftrek. Achter de bar stond Lars van de ERHV, zodat onze eigen barman, Leen Stok, een vrije avond had. Er waren deze avond 50 personen aanwezig, waaronder 16 partners van de leden. Jan Brouwer en Olievier de Cloe hadden zich bij de voorzitter afgemeld i.v.m. ziekte.
Rond kwart over acht nam de voorzitter het woord, waarbij hij de aanwezigen van harte welkom heette en een gelukkig en gezond nieuwjaar wenste. Ook stond hij nog even stil stond bij de
leden, welke ons dit jaar ontvallen zijn. Verder had hij nog een terugblik op het afgelopen jaar met als hoogtepunten onze nieuwe locatie voor
de cluavonden, de busreis naar het Openluchtmuseum in Arnhem en het nieuwe parcoursvaren met de motorboten.
Ook voor dit jaar staan er weer verschillende activiteiten op het programma, zoals onze opendag op 30 maart in ons nieuwe clublokaal en de
2-daagse demonstratie bij de SS Rotterdam tijdens de Wereld Havendagen in Rotterdam. Ook financieel staan we er goed voor, voorwaarde is wel dat de leden op tijd hun contributie betalen, aldus de voorzitter.
Net als in voorgaande jaren stond ook dit jaar
weer een bingo met leuke prijzen op het programma. Onder de bezielende leiding van Han van Geijn en Jan van Alebeek
werd voor de geplande pauze de eerste ronde gespeeld. Hierbij ging de dochter van Ron Jongeneel er vandoor met de 3e prijs en de vrouw van Thomas Bultje met de 2e prijs. De 1e prijs werd gewonnen door drie personen, n.l. de vrouw van Wim Driessen, de vrouw van Ton Kik en de dochter van Ron Jongeneel. Dit ging echter niet zomaar. Zij hadden allen, na elkaar, een valse bingo, wat kwam door een onverklaarbare reden. Alle drie hadden ze nummer 14 op hun briefje doorgestreept, terwijl het nummer helemaal niet getrokken was door Jan van Alebeek. Ra, ra, ra. Besloten
werd dan ook door Han en Jan om de drie beschikbare prijzen te verdelen over de drie dames. Hierna volgde nog een kleine verloting, achter op de bingobriefjes stond een nummer geschreven. De prijs werd getrokken door de vrouw van Arie de Looff. En geloof het of niiet, maar Arie de Looff was één van de winnaars. De andere was ondergetekende.
De tijd voor de pauze was aangebroken, dus
Lars had het even druk op dat moment.
Na de pauze volgde de uitreiking van de prijzen voor het zeilen en motorboootvaren. Leen Stok deelde de prijzen voor het zeilen uit, waarbij de 3e prijs werd gedeeld door Ben Bezemer en Henk van Hattem. De 2e prijs ging naar Wim Driessen, die 4 punten meer had dan de nummers 3. Als 1e was ook dit jaar weer René Vliegenthart geëindigd. De voorzitter reikte de prijs ging dit jaar naar onze havenmeester, Lieuwe van der Net, zelf.
Toen was het weer de beurt aan de heren Han en Jan voor de tweede rond bingo. De 3e prijs ging van deze ronde naar 2 winnaars, nl. Mevr. Van der Doel en Hans Engelsman. De 2e prijs was voor de vrouw van Ron Jongeneel en de 1e prijjs ging nu naar Jan Klinge.
Aansluitend volgde er ook nu een kleine verloting zoals voor de pauze, waarbij de winnende nummers dit keer getrokken werden door Jan Klinge.
Als eerste trok hij het nummer, dat achter op het briefje van de vrouw van Adrie Boele stond. Hierna was het toch weer de beurt
aan ondergetekende, die de andere prijs wist te winnen.
Na de 2 rondjes bingo nam de voorzitter nog even het woord, waarin hij alle aanwezigen bedankte voor hun komst en hen verder een gezellige avond toewenste.
Net als voorgaande jaren kunnen we ook nu weer terugkijken op een gezellige en geslaagde avond.
Henk van Hattem
Demo Riederborgh
Zaterdag 15 september 2018.
Vandaag was het weer de dag van de bijna traditionele demonstratie bij verzorgingstehuis De Riederborgh in Ridderkerk-West. Dit jaar was het niet in het kader van de familiedag, maar werd het dit keer mogelijk gemaakt door het Wijkideeteam voor Ridderkerk-West.
Opbouwen van het bassin hoef hier niet gedaan te worden, daar we varen in de vijver voor de deur van het gebouw. Wel moest de vlonder opgebouwd worden via welke wij onze modellen gemakkelijk in het water konden zetten. Het water was schoon, dus ook goed bevaarbaar voor onze modelboten.
Dit kwam goed uit want er waren maar liefst 18 varende leden van de vereniging aanwezig, die zich ook van te voren hadden aangemeld bij de activiteitencommissie.
Ook de weergoden waren ons goed gezind, het was, net als bij voorgaande jaren, een bijzonder fraaie dag met veel zon. Wat de sfeer zeker ten goede kwam. Ook de publieke belangstelling was goed te noemen, er kwamen veel bewoners, met hun
familieleden, van het verzorgingstehuis aan de waterkant kijken en een gezellig praatje maken. De leden hadden weer fraaie modellen bij zich, zoals o.a. Jan Klinge met zijn nieuwe bananenboot en Bas Knaape met een fraai model van een blusboot, welke hij in zijn geheel vanaf tekening gebouwd heeft. Tegen lunchtijd konden wij
binnen een menu bestellen voor het luttele bedrag van € 3,-- bestaande uit rauwkost, friet en een kipburger. Dit menu stond qua naam helemaal in het teken van onze demonstratie en heette xxxxx. Na de lunch zat het er voor mij op. Ik ging op vakantie en had daarvoor nog het een en ander te doen.
Maar voor ik ging kon ik nog net de problemen van Wim van den Doel meemaken. Er was wat fout gegaan met zijn sleepboot waardoor zij opbouw loskwam van de romp en te water raakte. Gelukkig kon door een aantal behulpzame boten van de andere leden zijn opbouw keurig naar de kant gebracht worden en was het leed dan ook weer geleden.
Door de andere resterende leden is er die dag nog verder gevaren tot de afgesproken tijd van
16.00 uur.
Henk van Hattem
Demo Goedereede 2018
Zaterdag 16 juni 2018.
Wederom was de S.M.V.R. uitgenodigd om deel te nemen aan de festiviteiten tijdens de Portdagen te Goedereede. Dit jaar was het precies 100 jaar geleden dat er een vrachtschip, geladen met vaten Port uit Portugal verging voor de Neder- landse kust. Het stadje Goedereede, stadsrechten sinds 1312, profiteerde hiervan door de lading, die door vissers aan wal was gebracht bij opbod te verkopen. In totaal ging het hierbij om 434 vaten Port.
De opbrengsten werden grotendeels geïnvesteerd in de vissersvloot. Helaas werd de haven in 1953 afgedamd en veranderde Goedereede in het pittoreske stadje zoals wij dit nu kennen.
In tegen stelling tot de eerder opgave van de organisatie stonden we dit jaar toch weer gewoon op onze ‘vaste’ plek, de noordzijde haven. De kar werd dit maal getrokken door Jan van Alebeek, op de voet gevolgd door Arie Nicolaas. Na enig overleg werd besloten de bak met 1 plank in de lengte in te korten, zodat we het minst last zouden hebben van de sterk aflopende kade. Nadat het plan bij een ieder bekend was werd er begonnen met opbouwen. Ondanks dat de groep kleiner dan meegerekend was, er kwamen deze dag 13 man i.p.v. de 15 die zich hadden opgegeven, ging het opbouwen zeer vlot. Toen was het wachten op de brandweer welke voor 10 uur ‘besteld’ was. Toen zij niet op het afgesproken tijdstip kwamen opdraven ging Arie Nicolaas op onderzoek uit en kwam na enkel minuten terug met de brandweer. De bak werd gevuld, niet met kraan water maar met water uit de haven m.b.v een kleine motorpomp. Ondertussen konden de leden genieten van een bakje koffie met koekje, weer keurig verzorgt door Leen Stok.
Wachten op water
Een mooi moment voor mij om even over de markt te lopen om te constateren dat bijna alle standhouders van vorig jaar ook weer van de partij waren. Nieuw was een handelaar in Portugese wijnen die ondanks de geschiedenis een stal had opgezet.
De kraam met Port staat er uiteraard elk jaar.
Nadat de brandweer de bak tot de nok gevuld had, de kade ligt daar echt goed scheef, konden we de steigers plaatsen en werden ook al gelijk de eerste test rondjes gevaren. Na een tweetal korte miezerbuitjes ging de lucht open en werd het een mooie zonnige dag. Jan Jansen had voor deze dag ook een zeilbootje meegenomen, helaas liep hij regelmatig vast door de lage wa- terstand aan een kant van de bak. Voor de ander boten was er genoeg diepgang om ouderwets rondjes te varen en het publiek te vermaken. Uiteraard werden wij weer door de organisatie voorzien van koffie, limonade en lunch waar goed gebruik van werd gemaakt en waarvoor dank aan de organisatie van de Portdagen.
Net als vorig jaar waren de kinderbootjes ook weer aanwezig waarbij de nieuwe dikkere olieboom goed functioneerde. De kinderen konden er niet meer overheen varen en vast geraken in de lijn. Met een kinderspeelhoek direct naast onze kraam was er animo genoeg voor de kinderbootjes. Helaas ging er weer een vaarregelaar defect. De goedkope vaarregelaars uit China, zijn geloof ik niet bestand tegen het kindergeweld. Waar de meeste jongens slechts twee standen kennen, namelijk hard vooruit of hard achteruit, moet ik bekennen dat het meestal de meisjes zijn die het best omgaan met de bootjes.
Ik ga in ieder geval onderzoeken of er vaarregelaars zijn die tegen een stootje kunnen en niet te veel kosten.
Omstreeks half vijf werd besloten te gaan afbreken. Eerst werd er met de overlooppijpen en de elektrische pomp het meeste water afgevoerd, terug de haven in, om vervolgens aan beide zijde van de bak een plank er uit te trekken. Na het verder opruimen van de bak gingen we om half zes weer huiswaard. Weer een mooie demo van onze vereniging, tot volgend jaar in Goedereede.
Wim Driessen
Demo Pinkstermarkt 2018
Zaterdag 19 mei 2018.
Vandaag was het voor de SMVR een ietwat bijzondere dag. Wij stonden deze dag n.l. met ons bassin op de Pinstermarkt in Ridderkerk. Dus eindelijk eens een demonstratie in Ridderkerk, welke Arie Nicolaas via de heren Koolen & Koolen, van het gelijknamige Organisatie- en adviesburo en organisatoren van deze markt, voor elkaar heeft gekregen. Dat is zeker een compliment aan zijn adres waard.
Om 07.00 uur ’s morgens waren er 11 ledenaanwezig, die al druk doende waren om het bassin op te bouwen. Tijdens dit opbouwen had iemand van de brandweer een standpijp geplaatst voor het vullen van het bassin. Hij moest echter weg, zodat wij het vullen zelf verder voor onze rekening namen. Maar ja, erg bedreven daarin waren we niet met als gevolg dat Jan van Ale- beek, die de slang in zijn handen had, tijdens dit vullen Arie Nicolaas toch nat wist te krijgen.
Leen Stok was ondertussen druk met de koffie bezig, zodat we om 08.00 uur met z’n allen van een lekker bakkie konden genieten.
Inmiddels was het tijd geworden om de modellen uit de auto’s te halen en op de kramen te plaatsen. Dit laatste lukt natuurlijk niet voor de ‘Nieuw Amsterdam’ van Henk van der Leer. Met zijn lengte van 2,3 meter was het alleen mogelijk hem naast de kramen te plaatsen. Om het model goed uit te laten komen waren er een paar lege
bierkratten (dus zonder flesjes) op de kop getikt door Wim Driessen bij de AH, kleed erover en we hadden een zeer fraaie plek gecreëerd. Het vervoer van dit model heeft Wim Driessen voor zijn rekening genomen. Hij had hiervoor de bus van zijn werkgever weten te lenen.
Ondertussen werd er, toen het bassin vol was, al druk door de 17 aanwezige leden gevaren. Hierdoor begon de publieke belangstelling voor ons langzaam op gang te komen.
‘s Morgens was het nog rustig om het bassin, maar ’s middags was het een stuk drukker en heerste er een gezellige sfeer rond het bassin qua publiek. Onderling was het de hele dag erg gezellig. Zeker ook doordat er veel leden en oud-leden langs kwamen voor een babbeltje.
De plaats waar wij stonden was een prima plek voor ons. Ruimte om het bassin was er genoeg en ook het publiek had een goed overzicht, zowel over het bassin als over onze kramen, waar ook veel modellen op stonden. In de bak werd door de leden veel gevaren en was het een grote drukte op het water.
Net als in Numansdorp een week eerder, konden kinderen uit het publiek ook vandaag op gezette tijden varen met de 3 demo-bootjes van de verening. Dit alles onder de bezielende leiding van Jan van Alebeek, Wim Driessen en Cor Gonlag. Om de modellen
van de leden te beschermen werd er wel een lijn uitgelopen in het bassin, welke voorzien was van isolatiekokers voor verwarmingspijpen, dit om er voor te zorgen dat
de demo-bootjes niet over de lijn konden wippen. Dit werkte perfect.
Natuurlijk was het bassin, in verband met zijn lengte, ook een prachtige testbak voor de ‘Nieuwe Amsterdam’. Het model lag volgens Henk van der Leer, de eigenaar, iets te diep, maar het was zeker wel een imposant gezicht zo’n groot schip in het bassin. Om de stabiliteit van het model te verhogen is het alleen wel noodzakelijk om de accu’s lager in het model te krijgen, hij helt nu te veel over. Ik heb inmiddels van Henk begrepen dat hier al aan gewerkt wordt.
De buren, brasserie Njoy, hadden ’s middags gezorgd voor een stuk entertainment. Bijna pal naast ons bassin trad een zanger op. Dit was op zich gezellig, maar de hele middag was toch wel wat veel. Gelukkig werd hij af en toe door twee straatbands afgelost.
Zo’n hele dag rond het bassin doorbrengen maakt hongerig, dus regelmatig zag je leden met wat eetbaars langs en bij het bassin. Cor Gonlag spande hierbij voor mij
echter de kroon. Hij begon ‘s morgens met eten en heeft dat de gehele dag door vol weten te houden. Dit was iets wat ik toch wel een hele prestatie vind, anderen heb ik het niet zo zien doen.
Daar wij door de locatie van het bassin er geen schot uit konden trekken voor het leeg laten lopen van het bassin na afloop van onze demo, werd om 16.00 uur
besloten om onze dompelpomp alvast aan te zetten. Dit werd zodanig ge daan dat de slang van de pomp direct in de rioolput kwam te hangen, dus hierdoor ook geen overlast voor anderen. Rond half vijf werden ook de twee hevels in stelling gebracht,
welke ook direct in de rioolput konden lozen. Toen er nog 20% water in het bassin stond konden we er alsnog een schot uit halen en het bassin verder gecontroleerd leeg laten lopen.
Het afbreken verliep verder erg soepel, waardoor iedereen voor zes uur al lekker op weg was naar huis.
Henk van Hattem
Numansdorp 2018
Zaterdag 12 mei 2018.
Vandaagstond de eerste demonstratie op het programma en wel aan de Burg. de Zeeuwstraat 20 in Numansdorp. Van Jan van Alebeek het bericht ontvangen dat de A29 vanaf het Vaanplein dicht was die dag, dus dan maar omrijden via de Kiltunnel. Iets later dan gepland kwam ik in Numansdorp aan, en kon gelijk helpen met het opbouwen van het bassin, enz., waarmee om 08.00 reeds gestart was Nadat we met het opbouwen klaar waren kon de brandweer uit Numansdorp starten met het vullen van ons bassin. Zij waren hiermee rond half tien klaar. Vanaf dat moment was ons
bassin en de ruimte daarom heen klaar en wij dus up en running. Inmiddels waren alle leden, die zich voor deze dag hadden opgegeven komen opdagen. We waren dus compleet, of eigenlijk overcompleet. Ons nieuwe lid, Cor Gonlag, was ook aanwezig. De eerste boten lagen al snel in het water en werd vanaf het eerste moment al weer druk gevaren in het bassin. Dit verliep zonder al te veel problemen. Alleen had Rob Hageman pech, rond 12.30 uur verloor hij de schroef van zijn boot, en was dus met dat model uitgevaren. Gelukkig kon hij met een ander model verder varen.
Ondertussen was er ook al door kinderen in ons bassin gevaren met de demobootjes (oude voet-balbootjes). Hiervoor was het bassin voor de helft afgezet met een drijflijn, welke Jan van Alebeek gemaakt had. Ondertussen bleek de Maasbank van Ton Kik te lekken, er stond veel water in. De oorzaak hiervan waren een aantal scheuren in zijn romp. Zou de reden hiervan ouderdom zijn van het model, of…. Niemand kon hier het goede antwoord opgeven, dus houden we het maar op ouderdam. Wim Driessen deed deze middag nog een verwoede poging om de schroef van Rob Hageman te
bergen. Door het bassin in te lopen, zonder zijn schoenen, wist hij hierin ok nog te slagen. Rond drie uur was het weer tijd voor de kinderen om te varen. Helaas was één van de demo-bootjes direct defect en dat was ook wel te ruiken. De vaartregelaar was compleet verbrand, echt weer een chinees product. Gelukkig was er nog een reserve, welke door Wim Driessen snel geplaatst kon worden. Hierna kon er met dit bootje
weer prima gevaren worden Tegen 17.00 uur was het weer tijd om op te ruimen. De hevels waren al eerder in het bassin gelegd. Het gevolg was dat wij om half zes weer met een tevreden gevoel huiswaarts konden keren.
Henk van Hattem
Busreis SMVR 2018
Zaterdag 14 April 2018.
Vandaag was het dan weer zover, ons uitje met de SMVR stond op deze zaterdag gepland.
Dit jaar stond voor ons een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem op het programma. Dit alles incl. koffie met gebak, lunch in het museum, uitwaaien aan de Rijnkade in Arnhem en diner in Tiel.
Om 08.00 uur was het verzamelen geblazen op de parkeerplaats bij voetbalvereniging Slikkerveer aan de Populierenlaan in Ridderkerk. De bus van de Snelle Vliet was keurig op tijd en konden wij dus vertrekken. Er ontbrak echter nog een deelnemer uit Bolnes. Na gebeld te hebben, waarbij we geen gehoor kregen, toch maar even langs gereden. Hij was wel thuis, maar bleek toch niet mee te gaan. Foutje…. Wel jammer was het dat Jan Brouwer door ziekte niet mee kon.
Na ons bezoekje aan Bolnes konden we eindelijk via de A12 op weg richting Arnhem, waar wij, na een rustige busreis, op de afgesproken tijd van 10.00 uur aankwamen bij het museum. Nadat de chauffeur de entreebewijzen voor ons geregeld had ( het museum was net open), konden we naar binnen, waar gelukkig de koffie met
appeltaart (natuurlijk met slagroom) voor ons klaar stond in het Canon Café. Dit alles vond gretig aftrek bij alle deelnemers.
Hierna werden we losgelaten en konden we individueel het museum gaan bezoeken, waarbij het de bedoeling was dat wij wel om 13.30 uur weer terug zouden zijn in het Canon Café, waar dan de lunch voor ons verzorgd zou worden.
Bij het betreden van het museumterrein liepen wij direct tegen oude trams van de ons welbekende RET aan, welke daar rondrijden om de bezoeker naar een ander deel
van het museum te brengen. Dus werd er door velen eerst een rondje met de tram afgelegd om op die manier een indruk te krijgen van het hele park. Naast de oude trams is er echt heel veel te zien, waarbij veel oude spullen zitten uit onze jongere jaren, dus heel herkenbaar voor een ieder.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan allerlei gebruiksvoorwerpen, maar ook aan een Renault 4, enz.
Alle gebouwen uit de verschillende streken van ons land zagen er erg goed uit en waren qua onderhoud in een prima staat. De huizen, boerderijen, etc. zijn prachtig ingericht. De route door het museum was een geweldig mooi
aangelegde reis door de tijd. Wandelend van het ene object naar het andere krijg je een heel goed beeld van hoe het leven er vroeger in Nederland aan toe ging.
Gelukkig waren ook de weergoden ons deze dag goedgezind, het was droog met af en toe een flauw zonnetje en de temperatuur was prima. Echt goed weer om ‘in Arnhem’ rond te lopen.
Tegen 13.30 was het tijd om terug te gaan naar het Canon Café voor de lunch, welke al klaar stond voor ons en er goed verzorgd uitzag. Naast brood, beleg, enz. was er voor een ieder een kop soep en een kroket.
Na ons gelaafd te hebben aan de lunch mochten wij tot 15.15 uur verder met ons bezoek aan het museum. Zoals gedacht, was dat eigenlijk veel te kort, want er was nog genoeg te zien. Je kan hier sowieso makkelijk een hele dag doorbrengen. Maar de tijd van gaan kwam dichterbij, dus allemaal weer op naar de bus. Voor Leen Stok en de kleinzoon van Jan Brouwer was dat blijkbaar iets moeilijker, zij waren echt niet op tijd, maar dat mocht de pret niet drukken.
Dus op naar de Rijnkade in Arnhem waar wij rond 15.45 uur aankwamen. Ondertussen was de zon volop gaan schijnen, dus was het tijd voor een terrasje. Er waren genoeg terrasjes, welke door velen werden bezocht, dus dat was geen probleem. Het was dan ook genieten van een lekker glaasje….en de zon aan de kade van de Rijn. Rond 17.00 uur was het weer tijd om terug te gaan naar de bus. Het was tenslotte tijd om naar ons dineradres te gaan in Tiel Na een korte file op de A15
in verband met een ongeluk waren we toch snel bij de afslag naar restaurant De Betuwe in Tiel, waar wij om 18.00 uur aankwamen.
Wij kwamen in een apart zaaltje terecht, dat speciaal voor ons was ingericht. Hier stonden 7 tafels keurig gedekt klaar. Nadat de obers het drinken, wat op kosten van de vereniging was, hadden opgenomen en geserveerd. Konden wij lekker gaan genieten van het 3-gangen diner, wat bestond uit tomatensoep, schnitzel met groentes, patat en gebakken aardappels en als dessert een lekker ijsje.
Na afloop was er nog tijd voor een lekker bakkie koffie, wat wel voor eigen rekening was.Inmiddels was het alweer 20.00 uur geworden en daarom tijd om weer huiswaarts te keren. Dus allemaal weer naar de bus, waarna wij rond
21.00 uur aankwamen op de parkeerplaats bij v.v. Slikkerveer aan de Populierenlaan in Ridder kerk, vanwaar wij 13 uur eerder waren vertrokken.
Wij kunnen na deze dag weer terug kijken op een gezellig en heel leuk uitje, georganiseerd door met name Adrie Boele, waarvoor mijn complimenten. Zij, die niet mee gegaan zijn, kunnen alleen maar spijt hebben.
Henk van Hattem
Modelbouwshow Goes 2018
Vrijdagmiddag 23 februari 2018.
Is de opbouwploeg weer afgereisd naar de Zeelandhallen in Goes voor het opbouwen van onze stand tijdens de 26e Modelbouwshow aldaar. Net als in devoorgaande jaren hadden wij weer de beschikking over de bus van Adrie Alderliesten om al de spullen,
zoals kleden, banners, enz. van de vereniging te vervoeren. Adrie nog bedankt voor je medewerking.De kramen werden door de opbouwers voorzienvan de groene en
blauwe kleden, waarna de stand er weer snel vertrouwd uit zag. Heren julliehebben met de opbouw ook dit jaar weer iets moois voor elkaar gekregen.
Ook dit jaar waren er weer 21 deelnemers, die zich van te voren hadden opgegeven en ook allemaal aanwezig waren. Dus deelnemers, ook jullie bedankt voor het verzorgen van de fraaie stand van de SMVR
Toen ik zaterdagmorgen om 09.00 uur de hal binnenkwam met mijn eigen model (de Havendienst 8) stond de stand er heel mooi bij en was hij ook al van verre te herkennen.
Er was al een plekje voor mijn boot gereserveerd, dus het model neerzetten, optuigen en klaar was kees. Gelukkig was de koffie al klaar en was het na een uur rijden genieten van een lekker bakkie van Leen. Met het koekje erbij van Guus was het plaatje compleet.
Nu maar even een rondje door onze stand gelopen. Hierbij kwam ik het nieuwe
ponton van Dirk Baggerman tegen met zijn kraan. Het geheel zag er weer erg fraai uit, wat de bezoekers ook vonden, want Dirk had veel bekijks. Evenals de kraan van Jan Zwenger, die ernaast stond. Ook stonden de kranen van Thijs Volker er weer prima bij. Nieuw was ook het ponton van Martijn Klinge, voorzien van een kraan.Verder stonden er natuurlijk ook heel fraaie modellen van schepen, zoals b.v.
van Arie de Snoo, Jilles Striegel, Jan van Alebeek. Ook was er en hoek met elektronica ingericht door o.a. Dirk van de Wetering en Adrie Boele. Al met al viel er weer veel moois in onze stand te zien, wat ook wel bleek door de bezoekers die bij ons bleven hangen.
Ik moet zeker Lieuwe van der Net noemen, die als enige lid van onze vereniging, met zijn ‘BES’ veel gebruik heeft gemaakt van het bassin, dat door de organisatie van de beurs naast onze stand opgesteld was.
In onze hal stonden dit jaar m.i. meer modellen van schepen opgesteld dan in de voorgaande jaren, waarbij ook de kwaliteit erg goed was. Fijn om te zien dat het bouwen van schepen toch nog steeds een belangrijke factor is in modelbouwland.
Naarmate de tijd verstreek werd het steeds maar drukker, het aantal bezoekers was prima, wat ook een gezellige drukte verzorgde. Ook Jan in ’t Veen, organisator, was erg tevreden over de bezoekers aantallen, nadat ik hem op zondag nog even gesproken heb.
Ook dit jaar was er een thema gekoppeld aan de modelbouwshow. Te weten plasticbouw. Helaas vond ik dat dit thema toch onderbelicht is gebleven. Het aanbod van deze vorm van modelbouw was zeker niet beter vertegenwoordigd dan in voorgaande jaren.
Verder was de beurs weer een prima afspiegeling van de meeste vormen van modelbouw. Het aanbod was ruim voldoende en er was voor een ieder genoeg te zien. Ook waren er voldoende mogelijkheden om die zaken aan te schaffen, welke voor de hobby noodzakelijk zijn.
Binnen de vereniging ging het ook wel goed. Leen Stok had bv. 2 modellen te koop, welke beide op de zaterdag al weg waren. Leen heeft die dag dus goede zaken gedaan.
Rond half zes konden de uitrijkaarten opgehaald worden bij de info-balie, wat Jan van Alebeek voor zijn rekening nam. Hierna was het voor mij weer tijd om af te reizen naar Ridderkerk, om de volgende dag weer aanwezig te zijn. Dus zondag rond 12.00 uur was ik er weer. Gelukkig had ik gelijk een plekje voor mijn auto op de parkeerplaats, wat weer veel tijd scheelde.
Bij binnenkomst was het ook nu weer lekker druk in alle hallen, wat de sfeer alleen maar ten goede kwam.
Ook in onze stand was het weer gezellig druk en werd er veel gepraat.
Ook nu was het mogelijk om rond half zes de uitrijkaarten op te halen, wat dit keer door Arie Nicolaas gedaan werd. Ondertussen kwam Jan in ’t Veen zelf de herinneringsvaantje voor de deelnemers uitreiken.
Hierna was het zorgen dat de modellen in de auto gezet konden worden en de kleden op de kramen konden worden opgevouwen. Dirk Baggerman en Jan Zwenger hadden, begrijpelijk, meer tijd nodig om af te breken, maar dat ging toch ook nog redelijk snel. Rond half zeven was het dan ook tijd om naar huis te gaan, waarbij wij als vereniging terug kunnen kijken op een zeer geslaagd evenement.
Henk van Hattem
Demo Riederborgh
Zaterdag 26 augustus 2017.
Dit keer stond voor ons de demonstratie bij de Riederborgh in Ridderkerk-West op het programma. De zomer vakanties waren weer voorbij, dus weer tijd voor wat inspanning. De weergoden waren ook ditkeer gunstig gestemd, het was een prachtige zomerdag met weinig wind. Dit maakte wel dat het aan de waterkant behoorlijk warm was.
Om 10.00 uur was het verzamelen bij de Riederborgh, waar wij in de bestaande vijver voor de hoofdingang varen. De gemeente had de vijver voor dit doel al in een eerder stadium schoongemaakt. Er lag wel kroos in, maar dat mocht de vaarpret niet drukken. Later op de dag waaide dat ook weg in een aangrenzende sloot.
Alle deelnemers, 18 man, die zich hadden opgegeven waren deze dag aanwezig, wat het weer erg gezellig maakte op het terras bij de vijver voor de hoofdingang van de Riederborgh. Deze opkomst is natuurlijk ook voor de activiteitencommissie een goede stimulans.
Bij aankomst stond de koffie en thee buiten al weer klaar, waar dan ook dankbaar gebruik van werd gemaakt. In de loop van de ochtend kwam Arie Nicolaas ook nog rond met bonnen voor en gratis hamburger, die ook met veel smaak werd genuttigd.
Naast de boten hadden Arie Nicolaas en Alex van der Kolk ook weer gezorgd voor het
nodigerijdende materieel, wat ook nu weer kon rekenen op de belangstelling van de bezoekers. Aan het eind van de ochtend kwam ook Lieuwe van der Net nog even
langs om te kijken. Hij had nog steeds erg veel pijn, wat ook wel aan zijn gezicht af te lezen was. Hopelijk krijgt hij volgende week goede berichten over een behandeling. Het was aan de waterkant inmiddels alweer lekker druk geworden met bezoek van de
bewoners uit het tehuis en meekomende familie. Onder hen natuurlijk, voor de vaste deelnemers, weer verschillende bekende gezichten. Naast het varen van ons was er op de familiedag ook nog een kleine braderie met onder andere een aantal
kraampjes met oude ambachten, zoals een imkeren een mandenvlechter.
Tegen het einde van onze demo kwam Rob Hageman nog even met een speedboot het water in. We kennen Rob, dus het ging ook nu weer verschrikkelijk hard. Zoals te doen gebruikelijk geeft dit in zo’n kleine vijver altijd weer de nodige spanning om met deze snekheden te varen. De belangstelling van de bezoekers was dan ook wel groot te noemen. Helaas, zoals zo vaak, ging het ook nu weer niet helemaal goed en
belandede speedboot van Rob uiteindelijk in het riet. Gelukkig wel op een dusdanige locatie, dat de boot, zij het niet makkelijk, er weer uit gehaald kon worden.Dit was de
laatste actie tijdens deze demonstratie. Het was inmiddels alweer tegen 16.00 uur gelopen en dus tijd voor ons om op te breken Dus kon er gestart worden met het opruimen vande spullen en konden wij weer naar huis met de modellen, alwaar wij, terugkijkend op een geslaagde demo, weer verder konden gaan genieten van het erg mooie zomerweer.
Henk van Hattem
Demo Goedereede
Zaterdag 17 juni 2017.
Vandaag waren wij, net als vorig jaar, weer te gast bij de organisatoren van de Portdagen in Goedereede.
Rond 08.00 zijn we dus weer richting Goedereede vertrokken en, dit in tegenstelling van vorig, onder snel blauw wordende hemel. Bij aankomst scheen de zon al lekker en beloofde het een warme dag te gaan worden. Maar voor het alle- maal zover was, moest eerst het bassin opgebouwd gaan worden. Dus de aanhangwagen, welke getrokken was door Guus Pouderoyen, op
zijn plek gezet en uitladen maar. Na het nodige passen en meten, dit i.v.m. de hoogte verschillen, stond het bassin klaar voor de brandweer.
Rond 10.00 uur waren zij aanwezig. Helaas kon door andere geparkeerde auto’s de brandweerwagen niet bij het water komen. Dus het bassin dan maar vullen met een losse motorpomp, wat wel wat langer duurde. Maar ja, de zon scheen en Leen Stok had de koffie weer klaar, dus….. Er ging onderwijl nog wel iets fout, waardoor de klompen van Olivier de Cloe vol water stonden en ook de proviandtas van Henk de Bruin het even moest ontgelden.
Na een klein uur was het bassin vol en kon er gevaren gaan worden. Gelukkig waren alle opgegeven leden aanwezig, dus was het weer een gezellige drukte rond de bak.
Naast de koffie van Leen, kwam de cadi wagen van de organisatie ook langs met koek en zopie, wat gretig aftrek vond bij de aanwezige leden en aanhang.
In tegenstelling tot vorig jaar hadden wij nu verschillende bootjes bij ons, waarmee de kinderen, die rond het bassin stonden, konden varen. Om onze eigen modellen toch te beschermen werd het bassin in tweeën verdeeld middels een touw met drijvers, wat gemaakt was door Jan van Alebeek. Dit werkte redelijk, want af en toe bleef er een bootje achter het touw hangen, maar dat mocht de pret bij de jonge kapteins niet drukken. Tussen de middag kwam de cadi wagen weer langs voor de verzorging van een lunch, wat natuurlijk gewaardeerd werd door onze leden.
Ondertussen werd er door de aanwezige leden druk gevaren in de bak en konden zij langs de kant ook genieten van het lekkere zonnetje.
Op de rest van de markt was het ook lekker druk geworden, net als bij ons en werd er het nodige aan eten en drinken door de bezoekers weggewerkt. Ook Leen Keijzer kwam nog even langs. Gelukkig ging het nu alweer een stuk beter met hem en waren de meeste wonden ook weer mooi geheeld.
Rond 17.00 uur werd gestart met het leeg laten lopen van het bassin. Dit ging hier wel heel makkelijk. Plank eruit en laat het water maar in de haven lopen. Het was ook nu weer een leuke demo, met een uitstekende verzorging door de organisatie, waarvoor onze dank.
Henk van Hattem
Pinkstermarkt Ridderkerk
Zaterdag 3 juni 2017.
Om 07:30 uur begonnen we met de opbouw van kraam 375, traditiegetrouw voor de winkel Put Fashionstore op het St. Jorisplein. Acht clubleden hadden zich beschikbaar gesteld voor deze dag, waarvan enkele iets later kwamen of eerder weggingen.
De markttijden zijn van 09:00 tot 17:00 uur. Vanaf 10:00 uur kregen we 230V van de kledingzaak Put en kon koffie gezet worden op de spiksplinternieuwe koffietafel!
De uitgestalde modellen waren heel divers. De sleper van Guus met daarnaast een frame van hetzelfde model. De terreinauto van Arie, waar vooral de jeugd belangstelling voor had, het demobootje van Joop, de stoere compacte sleper schaal 1:33 van Wim. Op het moment dat hij de machinekamer liet zien kwamen er ineens meer bezoekers. Een foto van onze zeilwedstrijdactiviteit, de nodige flyers en bouwbladen waren uitgestald. De “andere” Wim bracht een fraai statisch slepertje mee van een kleinere schaal. De Nederlandse botter uit Frankrijk en gemaakt in China… , dat is een te lang verhaal, van Jan trok vooral bij de alleroudste belangstelling.
Er werden enkele stickers vergeven, ballpoints verkocht en flyers aangeboden met vermelding dat het adres van onze clubavonden gewijzigd is. Wie weet komt hier wel een nieuw lid uit voort.
Aardig was dat Jilles, Leen en Joop erg veel passanten kenden, korter of langer niet meer gezien en dat geeft leuke gesprekken. Ook andere clubgenoten, waaronder de redactie van ons clubblad ’t Vooronder, bezochten onze S.M.V.R.- kraam.
Adrie kwam ook langs en trakteerde op overheerlijke “rozijnenbroodjes”. Dat was een aardige geste Adrie! Bedankt!
We startten met mooi weer, maar later in de ochtend kregen we een paar fikse buien. Op diverse kramen hadden zich op de slap hangende dakzeilen flinke waterzakken gevormd. Op diverse wijze werden deze voortvarend verwijderd. Sommige hielden daar een nat pak aan over, andere niet. Daarna hielden we het droog en kregen we mooi weer met het zonnetje. Wij stonden op een koele plek onder de bomen. Aangenaam voor de acht deelnemers en bij deze hartelijk dank voor jullie hulp en aanwezigheid.
Jan van Alebeek
Demo Numansdorp
Zaterdag 27 mei 2017.
Vandaag was het dan de dag van de eerste demonstratie voor de SMVR en wel in het vertrouwde Numansdorp. Ook dit jaar stonden wij weer voor de voormalige
schoenenwinkel.
De weersvoorspellingen waren heel goed, het zou een tropische dag (30º) worden. Dit was al merkbaar tijdens de opbouw van het bassin om 08.00 uur. Daar de winkel nu helemaal leeg was konden wij het hele pleintje gebruiken. Dit betekende dat er gekozen werd voor een wat aangepast opstelling, waarbij de aanhangwagen aan de andere kant van het bassin kwam te staan.
Het opbouwen ging ook dit keer weer van een leien dakje, dus voor de brandweer kwam om te vullen waren, wij al klaar.
Daar Leen Stok en Olievier de Cloe er niet waren, heb ik de taak maar op mij genomen voor de aanwezige leden te gaan voorzien van koffie, die gretig aftrek vond, dus dat zat wel goed voor de rest. Jammer wel dat bij het zetten van de derde kan koffie het klaptafeltje even dacht van bekijk het maar, want aan een kant klapten de poten er onderuit. Na dit verholpen te hebben en de rommel opgeruimd was, kon die derde kan koffie toch gezet gaan worden.
Na de havens in het bassin gelegd te hebben kon er gevaren gaan worden door de 15 aanwezige leden, waaronder gelukkig ook Jan Brouwer. Na weken thuis te hebben gezeten was hij ook weer in staat om een demo mee te maken. Wel jammer dat er 6 leden zich officieel afgemeld hadden. Praten en breien gaat niet tegelijk moest ik vandaag ondervinden. De plus- en de min-draden bij de accu waren verwisseld. Gelukkig was mijn vaarregelaar daar tegen beschermd, dus kon is deze dag wel normaal varen.
De temperatuur was inmiddels alweer wat opgelopen, hetgeen op de markt duidelijk zichtbaar was. Op de anders erg drukke markt liepen nu maar anderhalve paardenkop.
Veel mensen gaven blijkbaar de voorkeur aan het vertoeven van aan, op of in het water, wat bij 30º ook normaal is. Zelfs op de verschillende terrassen was voldoende ruimte op even een plekje te vinden. Ook het bekijks bij de bak viel hierdoor erg tegen.
Belangrijk was wel dat de sfeer onder de leden rondom het bassin prima was.
Jan van Alebeek vond het dit keer wel verantwoord om met zijn compleet opgetuigde botter, dus mét zeil, in het bassin te varen, wat echt wel een erg mooi gezicht was, zeker met een schipper die in een originele boezeroen uit Spakenburg liep te pronken, alleen jammer van die moderne korte broek eronder.
Al met al hebben we in Numansdorp ook dit keer weer een geslaagde demo gehad, waar wij met plezier op terug kunnen kijken.
Henk van Hattem
Eindejaarsavond
Dinsdag 13 december 2016. De laatste clubavond van dit jaar is aangebroken. Dit betekent dat vanavond de Eindejaarsavond gehouden wordt, waarvoor de leden en hun echtgenotes zijn uitgenodigd. Deze avond was bedoeld om ons jubileumjaar op een leuke ongedwongen manier af te sluit. Ik denk dat het bestuur hier in geslaagd is.
Bij binnenkomst zat de zaal al helemaal vol en was er een chronisch gebrek aan stoelen. Deze waren jammer genoeg niet in voldoend hoeveelheden geregeld bij de verhuurder. Gelukkig konden er toch voldoende stoelen geregeld worden, door deze uit al de andere kantoren, voor zover mogelijk, weg te halen. Er waren deze avond 60 personen aanwezig waaronder 16 echtgenotes van de leden.
Onder het genot van een bakkie koffie met een oliebol was het nu tijd om onze voorzitter in zijn jaarlijks praatje aan te horen. Hierin bedankte hij een ieder, maar special de TT-commissie, die het mogelijk gemaakt hebben dit jaar ons 40- jarig bestaan te vieren. Ook herdacht hij de leden die ons ook dit jaar weer zijn ontvallen. Verder bracht hij ons onderkomen op dedinsdagavonden nog even te berde. Het huidige gebouw van Pameijer staat te koop, maar verder nog veel vraagtekens. Het eventuele alternatief in een oud schoolgebouw aan de Genestetstraat, dat als wijkgebouw gaat fungeren, is afgelopen zaterdag officieel geopend. Een 6-tal leden is hier wezen kijken en kwamen met een positief gevoel daar vandaan. Dus even afwachten hoe verder.
De voorzitter meldde ook nog even dat we weer benaderd zijn door de bibliotheek in Ridderkerk-Centrum om op 3 januari de vitrines aldaar te vullen. Hij beindigde zijn praatje met iedereen prettige kerstdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar te wensen.
Nadat we de gelegenheid hadden om bij de bar van Leen Stok wat te drinken te halen, was het, net als het voorgaande jaar, de beurt aan Han van Geijn en Jan van Alebeek om de bingokaarten uit te delen. Er waren dit jaar fraaie prijzen, welke o.a. door de sponsors van onze TT Beschikbaar waren gesteld. Deze 1e bingoronde telde 3 winnaars, n.l Arie de Snoo, Leen Lems en Ton Kik. Na een korte pauze stond de 2e ronde alweer voor de deur, met ook nu weer, gelukkig, 3 andere winnaars. Zoals te doen gebruikelijk was er ook deze avond weer voldoende commentaar op Han en Jan, daar zij blijkbaar niet de goede nummers tevoorschijn wisten te toveren. Maar ja, dat is all-in the game.
Het was nu weer even tijd voor het rondgaan van de koude en warme hapjes.
Ondertussen was het ook weer tijd geworden om traditioneel de bekers voor het motorbootvaren en het zeilen uit te reiken aan de betreffende winnaars. Lieuwe van der Net deed dit voor het motorbootvaren en Leen Stok voor de zeilers. Wel jammer dat Ben Bezemer er niet was en dus ook geen prijzen in ontvangst kon nemen.
De winnaars vindt je elders terug op de site. Alle winnaars worden van harte gefeliciteerd met de behaalde resultaten dit jaar.
Na de uitreiking van de vaarprijzen was het woord weer aan Han en Jan, die nog 2 rondes bingo op het programma hadden staan.
Na deze rondjes nam de voorzitter nog even het woord, waarin hij alle aanwezigen bedankt voor hun komst en nogmaals prettige dagen wenste. Net als vorig jaar kunnen we ook nu weer terug- kijken op een gezellige en geslaagde avond.
Henk van Hattem
DEMO RIJSOORD
Zaterdag 10 september 2016.
Het was voor een enkeling vroeg dag. Voor 7 uur kon al gestart worden met de opbouw van het bassin. De tankwagen van Rob was ruim op tijd om met twee ritten het bazin met ongeveer 20 m3 water op te vullen. Dranghekken, een tweede kraam, drie clubvlaggen en het frequentiebord werden daarna op de juiste plek gezet. Alle steigers in het water en de koffie stond, voorbereid door Leen en Jan, al te pruttelen. Het liep op rolletjes. De modellen kwamen op de kramen of direct in het water. Het weer was prachtig met zon en een beetje wind. De bomen naast ons zorgden voor
een gepaste beschutting. De drukte was uitstekend en kregen de modellen een flinke belangstelling ook van de jeugd. De kinderen vonden het prachtig door de RPA 22 van Ted natgespoten te worden. De waterpret zou zich zou zich later op een veel grotere schaal manifesteren. De Lemsteraak Elisabeth van Henk verloor haar schroef en werd helemaal afhankelijk van haar zeilen. Hij (Henk) loofde zelfs een ijsje aan diegene die de schroef zou terugvinden! Lieuwe en Arie deden een krachtpatsertest door een
ponton met hun slepers ieder een tegenovergestelde kant op te trekken.
Het vernieuwen van de achterlichtarmaturen van de demoaanhanger door Wim en Jan was geen succes. De nieuwe armaturen bleken niet compatible te zijn met de oude.
16:00 uur was het feest voorbij en waren de voorbereidingen om het bassin netjes leeg te maken al begonnen. Het hevelen ging niet optimaal doordat de riolering verstopt/defect bleek te zijn waardoor al snel het parkeerterrein
naast ons vol met water liep. Ook het hevelen naar de singel ging moeizaam en langzaam. Wim haalde nog speciaal een dompelpomp van huis op, die effectief het water naar de goede kant wegpompte namelijk de singel. Uiteindelijk moesten we het bassin richting parkeerterrein gedoceerd openen. De kinderen hadden een prachtige waterplas gekregen. Voor de toch al drijfnatte jeugd geen probleem!
Henk vond zelf de schroef weer terug, maar kwam er niet aan toe om daarvoor een ijsje te kopen. Om half zes was alles ingepakt en kon de demoaanhanger teruggebracht worden en konden de deelnemers tevreden terugkijken op een mooie demodag.
Jan van Alebeek
DEMO RIEDERBORGH
Zaterdag 27 augustus 2016.
De zomervakanties in onze regio zijn alweer voorbij. Dit betekent dat voor ons het vaarseizoen weer verder gaat en als eerste stond de demonstratie bij de Riederborgh
in Ridderkerk-West op de agenda.
Om 10.00 uur was het verzamelen bij de Riederborgh, waar wij in de bestaande vijver voor de hoofdingang varen. De gemeente hat de vijver voor dit doel schoongemaakt. Het resultaat hiervan was wel dat er veel dode vissen in het water
dreven, wat met het erg warme weer op deze dag niet altijd erg lekker rook. Maar ja, daar kon niemand wat aan veranderen. Alle leden die zich opgegeven hadden waren ook echt op komen dagen, wat voor de organisatoren erg plezierig was.
Bij aankomst kreeg een ieder van Arie Nicolaas een bon voor een gratis broodje hamburger. Koffie kon gehaald worden in de kantine en was gratis.
Naast de scheepsmodellen hadden Arie Nicolaas en Alex v.d. Kolk een tank meegenomen, waar erg enthousiast mee werd rond gereden. Dit tot groot genoegen van de bewoners en de andere belangstellenden.
Ook voor het varen in de vijver was erg veel belangstelling van de bewoners, dieondanks de hitte toch naar buiten kwamen om te kijken. Wij kregen vanuit deze hoek, zeker van de familieleden van de bewoners, veel waarderende woorden. Dit gaf de vele aanwezige leden een toch wel prettig gevoel, want daarvoor waren wij het tenslotte gekomen.
Aan het begin van de middag konden wij ook nog een oud-lid van de vereniging aan de waterkant begroeten. Zeker voor de oudere leden was het een moment van herkenning, Louis Riem en zijn vrouw Anja kwamen vanuit Zoetermeer even bij ons kijken.
Jan van Alebeek was er vandaag ook met zijn botter, de BU215, en had zowel op de kant als op het water veel belangstelling.
Een grote uitkomst dit keer was de speciaal voor deze demonstratie gemaakte steiger om de boten gemakkelijker in het water te kunnen zetten. Het werkte uitstekend, dus Jan van Alebeek en Arie Nicolaas hadden dan ook veel eer van hun werk. Om 15.00 uur, een uur eerder dan wij eigenlijk wisten, kon er gestart worden met het opruimen van de spullen en konden wij weer naar huis met de modellen, alwaar wij, terugkijkend op een geslaagde demo, weer verder konden gaan genieten van het erg mooie zomerweer.
Henk van Hattem
DEMO GOEDEREEDE
Zaterdag 18 juni 2016.
Voor vandaag stond de demonstratie in Goedereede op het programma. Bij vertrek om 08.15 uur uit Ridderkerk scheen de zon nog lekker, maar onderweg betrok de lucht al en bij aankomst regende het al. De aanhangwagen, ditmaal getrokken door Guus Poederoyen, was ook reeds gearriveerd, dus maar snel de bak opzetten. Met de aanwezige leden was dat
snel gedaan, zodat door de brandweer, die inmiddels ook verschenen was, de bak gevuld kon worden. In de tussentijd was ook de koffie klaar, dus eerst maar een bakkie genomen.
Jammer genoeg regende het nog steeds, maar de buienradar gaf toch hoop En ja hoor, rond 11.00 uur was het droog en konden de boten het water in. Voor mij was dat wel ‘spannend’, want ik had de dag ervoor de “Grimmerhörn” omgebouwd naar de 2,4 Ghz., maar gelukkig werkte alles net als thuis, dus goed.
De cadi wagen van de organisatie kwam ook langs met koek en zopie, wat gretig aftrek vond bij de aanwezige leden en aanhang.
Vandaag was ook Jan van Alebeek met zijn Botter aanwezig om, op zijn hulpmotor en zonder zeil, te varen in het bassin. Het was een fraai gezicht om deze mooie boot in het bassin te zien, Dit beloofd nog wat, als hij er echt mee gaat zeilen.
Ondertussen was de cadi wagen weer langs geweest voor de lunch, die iedereen zich goed liet smaken.
Helaas was het weer gaan regenen en buienradar was nu niet zo positief, maar gelukkig zitten zij er ook wel eens naast. De sfeer langs het bassin werd ook dit keer niet beïnvloed door het weer, en was zeker weer goed te noemen.
Rond 15.00 uur werd het weer droog, zodat er weer gevaren kon gaan worden, terwijl ook nu de cadi wagen weer langs kwam. Het bleef de rest van de middag droog en af en toe kwam zelfs de zon er nog doorheen, zodat we tot het einde van
de demo lekker konden varen.
Om 17.00 uur werd gestart met het leeg laten lopen van het bassin. Dit ging hier wel heel makkelijk. Plank eruit en laat het water maar in de haven lopen. Het ging zelfs zo voorspoedig dat we een half uur later klaar waren met opruimen en dus weer huiswaarts konden keren.
Het was ook nu weer een leuke demo, met een uitstekende verzorging door de organisatie, maar ja ..het weer. Volgende keer maar weer beter.
Henk van Hattem
SMVR UITJE
Zaterdag 11 juni 2016.
Vandaag was het, na de tentoonstelling vorige week, tijd voor het uitje met de Smaragd II, dat door het bestuur georganiseerd was. Daar wij via de stijger van de Water bus aan boord moesten gaan, moest dit tussen half 11 en 11 uur gedaan worden. Toen ikzelf om 11.35 aankwam was iedereen dan ook al aan boord. En dat was maar goed ook want de weergoden waren ons deze dag niet helemaal goed gezind. Het wachten was alleen nog op Jan van
Alebeek en zijn vrouw Jacqueline, i.v.m. wateroverlast in de Heinenoordtunnel stonden zij in de file. Gelukkig waren ze wel op tijd, zodat ze nog aan boord konden, voordat we snel weg moesten, daar de Waterbus er al aan kwam. Bij binnenkomst had iedereen van het bestuur al consumptiemunten gekregen, maar deze waren niet nodig voor de koffie. Naast koffie was er ook een gebakje met daarop het logo van de vereniging. Dit zag er erg fraai uit en smaakte ook goed.
Na de afvaart gingen we via de Noord in de richting van Dordrecht, waar we de Oude Maas op gingen. Ter hoogte van Duivelseiland, waar ook de post van Rijkswaterstaat gevestigd is, werd gekeerd. Hierna voeren we langs het Groothoofd in Dordrecht de Beneden Merwede op. Bij het Noorderhoofd lag de sleepboot “En Avant 27” van Muller, die ik zelf als model aan het bouwen ben. Ik zag dat de kleuren weer veranderd waren, het onderwaterschip was nu rood. Ik moet nu dus wel serieus een keuze gaan maken, want er verandert wel veel de laatste tijd aan de boot. Maar dit even ter zijde.
De bar was open, dus konden de munten ingewisseld worden voor een drankje, wat ook door iedereen gedaan werd. Ze hadden een borreltje aan boord, dus voor mij was de keuze snel gemaakt.
Gelukkig deden Arie en Jan mee, dus was ik niet de enige.
Tijdens de terugweg van de Beneden Merwede richting Ridderkerk, werd het lunch buffet geopend. Het bestond uit verschillende soorten brood en beleg. Ook was er roerei, gebakken spek, enz.
Het zag er allemaal erg goed uit en smaakte navenant. Ook de geserveerde soep was lekker. Dat bleek ook wel uit het feit dat alle deelnemers,waaronder ikzelf, verschillende keren hun bord gingen vullen.
Na het buffet was er voor iedereen ook nog een lekker toetje van chocolademoes met slagroom.
Terug aangekomen bij het Groothoofd voeren we verder over de Rietbaan richting Ridderkerk. Hierbij kwamen we langs de aldaar gevestigde sloperijen voor schepen.
Ondertussen waren de weergoden ons ook wat gunstiger gestemd en was het droog geworden. Vele deelnemers hadden dan ook snel de weg naar buiten gevon-
den. In Ridderkerk gingen we een stukje de Lek op, tot Kinderdijk en daarna terug en de Nieuwe Maas op richting de Van Brienenoordbrug. Onderweg kwamen we nog de Ark van Noach tegen, die bij Rotterdam Steel Works b.v. afgemeerd lag.
Bij de buren, IHC- Krimpen, lagen 2 kabelleggers afgemeerd. Hier werd weer gekeerd en voeren we voor de laatste keer terug naar de rede van Ridderkerk. Nadat de Waterbus, die net aangelegd had, weer weggevaren was, kon onze boot afmeren bij de Schans. Hier konden we de Smaragd II
weer verlaten en na elkaar gedag te hebben gezegd weer richting huis gaan.
Henk van Hattem
Tentoonstelling 2016
Vrijdag 3 juni 2016. Eindelijk was het zover en kon, na een geslaagd voorproefje bij de Oudheidkamer, de jubileumtentoonstelling in het kader van ons 40-jarig bestaan van start
gaan. Om 18.00 uur stonden we al in de startblokken. Opmeer had de huurtafels al eerder deze dag gebracht en Jan Kooij, de beheerder van WVC Bolnes, had de meeste stoelen reeds uit de ruimtes verwijderd. Ondertussen waren er al veel leden binnenkomen wandelen en vele
handen maken licht werk. Er kon dus gestart worden om de tafels op hun definitieve locaties te plaatsen. In het begin ging dat wat chaotisch, maar al snel had een ieder door wat er gedaan moest worden en was de klus snel geklaard. Hierna volgde de volgende grote klus, alle tafels voorzien van de groene en blauwe kleden van de SMVR. Ook hiervoor gold dat het redelijk snel ging vanwege alle helpende handen van de vele aanwezige leden. Rond half tien was alles klaar en kon er gestart worden met de in- richting. De aanwezige modellen weden allemaal op de geplande locaties geplaatst. Hierdoor ont- stond er al een aardig beeld van onze tentoonstelling. Alle modellen werden voorzien van de naamkaartjes en enkele foutjes konden nog voor de opening, de volgende dag, gecorrigeerd worden. Wat we deze dag doen konden was klaar, dus om 22.15 uur zijn we tevreden naar huis gegaan.
Op verzoek van de beheerder heb ik nog snel afwijkende bonnen gemaakt voor de lunchpakketten en enkele naamkaartjes aangepast. Voor mij ging toen het lampje langzaam uit, dus tijd om naar bed te gaan.
Zaterdag 04 juni 2016. Na een goede nachtrust was ik om 08.00 uur weer present bij WVC
Bolnes. De nog ontbrekende modellen werden nu ook binnengedragen en konden op hun plek gezet worden. Inmiddels waren ook de winkeliers binnen gekomen. Zij konden ook starten met het inrichten van hun stands. Om 09.00 uur waren bijna alle modellen binnen en waren de verkoop- stands helemaal ingericht. De aanwezige leden kregen van Hegner nog een waterpas van Hegner&Ko en rolmaat van Proxxon.
Helaas ontbraken er, ondanks de opgaven aan de TT-commissie, nog een aantal modellen, die ook niet meer kwamen.
Bij de opening waren ook veel leden van de SMVR aanwezig wat de opening zeker een stuk leuker maakte.
Ondanks het gemis van deze modellen konden we toch een zeer fraaie tentoonstelling inrichten en waren we om 09.45 uur helemaal klaar voor de opening door wethouder M. Japenga, die na het welkomstwoord van de voorzitter Adrie Boele het woord kreeg.
Hij feliciteerde de vereniging hartelijk met het 40-jarig bestaan. Ter voorbereiding had hij ook nog de jubileumsite gelezen en was onder de indruk van wat we allemaal in deze 40 jaar hadden gedaan, wat o.a. bleek uit de krantenknipsels met berichtgeving over deze 40 jaar.
Na de opening kon het publiek binnengelaten worden. Vanaf het begin was het heel druk en erg gezellig. Naast de leden kwamen ook de donateurs en zelfs oud-leden langs om ons te feliciteren
Ook konden wij gelukkig sponsors van de TT en adverteerders van ons clubblad verwelkomen en hen met veel trots de modellen van de leden laten zien, die uitgestald stonden. Ook Ria de Jong was ingegaan op onze uitnodiging, zodat wij haar een bloementje en cadeaubon konden overhandigen om haar op deze manier te bedanken voor al het werk, dat zij uitgevoerd had voor onze jubileum-site.
Achter de bouwtafel hadden we Ton Kik en Leen Lems bereid gevonden om hier achter plaats te nemen. Of ze veel gebouwd hebben weet ik niet, maar belangstelling was er zeker wel.
Rond 12.00 uur was het toch wel tijd voor de lunch. De TT-commissie had bij Jan Kooij de nodige lunchpakketten besteld. De geboden broodjes smaakten, samen met de melk en soep,uitstekend.
De beide verkoopstands hadden de gehele dag niet te klagen over belangstelling. Modelbouw Shop Nederland had zelfs nog vlaggen in verschillende schalen laten maken van het logo van onze vereniging met vermelding van de jaartallen, welke tegen gereduceerde prijzen te koop waren.
De belangstelling bleef de rest van de dag ook goed.
Hierdoor was het sneller 17.00 uur dan verwacht.
Er kon dus gestart worden met het afbreken van de TT. Als eerste werden de modellen in de auto’s geladen, zodat hier niets meer mee kon gebeuren. Daarna konden met een gerust hart de kleden van de opgestelde tafels worden verwijderd en opgevouwen worden. Vele handen maken licht werk en dat bleek nu ook wel weer. De kleden waren in een mum van tijd opgeruimd. Hierna konden de gehuurde tafels opgeruimd worden en in de containers geplaatst worden. Zoals gebruikelijk ging dit goed totdat de allerlaatste tafel erin moest, dit koste nog even wat extra moeite. De andere tafels van WVC Bolnes konden nu ook weer op hun plek worden gezet, evenals de stoelen bij deze tafels. Rond 18.15 uur was alles opgeruimd en konden we even uitrusten onder het genot van een drankje van de vereniging, waarna iedereen best wel moe, maar voldaan, naar huis kon.
De TT-commissie, bestaande uit Henk van Hattem, Jan van Roon, Arie Nicolaas en Jan van Alebeek, kan zeker terug kijken op een zeer geslaagd evenement, waarvoor de dank zeker uit gaat naar de leden die hieraan meegewerkt hebben.
Henk van Hattem
PR-stand Ridderdag
Met een PR-stand op de Ridderdagen, voorheen de Pinkstermarkt, presenteerde de SMVR zich aan het Ridderkerkse publiek met als doel de modelbouw en de vereniging te promoten. Met modellen, flyers en een goed gesprek werd de Ridderkerkse bevolking op de hoogte gebracht van de modelbouwactiviteiten in Ridderkerk.
Onder de bezielende leiding van Arie Nicolaas werd op de vroege ochtend van 14 mei de PR- stand in gereedheid gebracht. De PR-stand werd voorzien van de clubbanner met clubnaam en wapen. Een mooi kleedje zorgde voor een aange- kleed geheel waar op de, door de leden meegebrachte modellen konden worden uitgestald. Een kleine verzameling van (werk)schepen en rollend materieel.
Nadat Leen Stok het koffieapparaat had opgestart, er moest echter wel eerst nog even koffie worden ingekocht, kon het eigenlijke werk van start gaan. Nogmaals met dank aan de Dames- en Herenmodezaak Put, een van onze sponsoren van de jubileumtentoonstelling, voor de stroomverzorging. De warme koffie was welkom en smaakte goed.
Gedurende de gehele dag is door de leden achter de stand de SMVR en de jubileumtentoonstelling gepromoot, met behulp van flyer en het clubblad. Ook werden er persoonlijke gespreken gevoerd met het publiek over alle facetten van de modelbouw. Soms een uitleg over het bouwen van mo- delschepen of over de besturingstechniek, maar ook over de modellen die zij zelf ooit hadden gebouwd. Ondanks de (soms) koude en natte dag was de opkomst redelijk te noemen.
Zeker de jubileumtentoonstelling mocht op een behoorlijke interesse rekenen. Ook waren er enkele bezoekers die interesse toonde in een lid- maatschap van de SMVR, deze werden uiteraard van de nodige informatie voorzien en wij hopen hen ook binnenkort te mogen verwelkomen als clublid. Uiteraard ook de gebruikelijke kinderen die, zoals gewoonlijk, met hun vingertjes willen kijken en zelfs wel de tank (King Tiger) van Arie wilden besturen! Maar helaas dat feest ging niet door.
Aan het eind van de middag, na een flinke regen- en hagelbui zocht het publiek massaal een droog heenkomen en werd besloten af te breken en huiswaard te keren.
De SMVR mag terug kijken op een, ondanks het “slechte” weer, goede PR dag.
Met hartelijke dank aan Arie Nicolaas, Leen Stok, Jan Brouwer, Joop de Boef en alle andere die deze PR dag mogelijk hebben gemaakt
Ps, de volgend keer graag iets meer vrijwilligers voor het bemannen van de PR-stand.
Wim Driessen
Demo Numansdorp
Zaterdag 7 mei 2016
Vandaag was het dan weer zover. Na een eerdere start met het zeilen en het motorbootvaren was het vandaag tijd voor de eerste demonstratie van dit jaar. Bijna traditie getrouw was het ook nu weer tijdens de Nautischedag in Numansdorp. Ook nu weer was het redelijk vroeg uit de veren, daar de brandweer om 09.00 uur het bassin zou komen vullen. Dus om half acht vertrokken uit Ridderkerk. We kwamen iets te vroeg aan, want de aanhanger was er nog niet. Die kwam iets later, er was iets met sleutels.
Dit keer konden we beschikken over het heel pleintje voor de voormalige schoenenwinkel. Deze winkel, die nu voorzien was van kunst, hoefde niet toegankelijk te zijn. De bak stond dan ook heel snel, zodat de brandweer om 09.00 uur aan de slag kan met het vullen. Voor die tijd hadden Jan van Roon, Arie Nicolaas en ondergetekende de nieuwe banner van de SMVR, welke gesponsord was door Bingham, in het bassin gelegd.
Tijdens het vullen waren wij zeer gespannen of hij goed zou blijven liggen. Gelukkig ging alles goed en hadden wij er weer een leuk stukje reclame voor de vereniging bij.
Helaas konden we dit keer ons frequentiebord niet neer zetten, daar de standaard gebruikt moest worden om de klep van de aanhangwagen omhoog te houden. Dit ter ondersteuning van het houtwerk, daar dit niet helemaal meer in goede staat verkeerde, wat ook wel bleek aan het einde van de demo, toen de klep dicht moest. Hier moet zeker op zeer korte termijn de nodige reparatie aan gedaan worden
Na het vullen konden de havens er ingelegd worden en werd er ook al snel gestart met het varen in de bak.
Het weer was deze dag uitstekend. Het was de eerste echt warme zaterdag van dit jaar, dus even afwachten hoe druk het zou worden. Er is de gehele dag publiek bij het bassin geweest
maar niet zoveel als in andere voorgaande jaren. Ook elders op de markt was het gezellig druk, maar je kon niet over de hoofden lopen.
Van de 20 opgegeven leden zijn er uiteindelijk 18 komen varen, wat een beter gemiddelde is dan vorig jaar.
De gehele dag werd er druk gevaren, dus was er voor de toeschouwers ruim voldoende te zien. Wat niet goed te zien was voor de toeschouwers was het model van Dick Baggerman. Het was deze dag het kleinste model dat in het water lag, n.l. een onderzeeër, welk Dick bij Conrad gekocht had.
Rond kwart over vijf werd het weer tijd om de hevelpijpen in het bassin te leggen, zodat dit al langzaam leeg kon lopen. Ook dit jaar is dit weer gelukt zonder overlast te bezorgen bij de andere deelnemers aan de Nautischedag. Tegen zes uur was alles ingepakt en konden wij weer huiswaarts keren.
Henk van Hattem
Internaat Julia
“Dinsdag 5 april worden voor de bezoekers van de BinnenVaartSoos scheepsmodellen tentoongesteld. Een jaarlijks terugkerend evenement.
De soos probeert elk jaar weer nieuwe hobbyisten aan te trekken om hun modellen te showen. Ook miniatuur scheepsschroeven, ankertjes en grijpers zijn zeer gedetailleerd uitgevoerd. Een lust voor elk om dit te zien. Deze tentoonstelling is te bezoeken van 14 tot 16 uur in de aula van het Julia internaat. Schipperskade 75 Zwijndrecht.
Natuurlijk staat de koffie klaar en kan er naast het zien van de tentoonstelling naar hartenlust erover gepraat worden.”
Op 5 april 2016 organiseerde de Zwijndrechtse BinnenVaartSoos weer een scheepsmodellensoos. Aan deze soos hebben al eerder leden van onze vereniging hieraan deelgenomen. Dit naast andere modelbouwers uit het hele land.
Tijdens onze expositie in de Oudheidkamer hebben we mevr. Jeanneke Wijnen ontmoet, die onder de indruk was van onze expositie. Als organi- sator van bovengenoemde soos nodigde zij Jan van Roon, Arie Nicolas en mij uit om deel te nemen aan de modellensoos, welke gehouden werd in het Internaat Julia in Zwijndrecht.
Dus op dinsdag 5 april rond 11.30 uur op naar Zwijndrecht, i.v.m. werk kon Arie niet mee. Wij hadden onze Havendienst modellen meegenomen.
Bij aankomst waren van onze vereniging Jan Klinge, Leen Keijzer, Jan Jansen en Thijs Volker reeds aanwezig. Ook waren er nog een aantal andere modelbouwers aanwezig, waaronder een uit Akerslot bij Alkmaar met een fraaie en werkende baggermolen.
Ondertussen waren ook Koos Dolk en Bram Korporaal binnen gekomen. Zij hadden een goede timing, daar toen ook de lunch rondgebracht werd, wat uitstekend smaakte.
Ook Roel van Oosten kwam nog binnen met zijn fraaie model van een riviersleper. Verder spotten wij rond 13.30 uur nog onze voorzitter, die op verzoek van mevr. Wijnen even kwam kijken.
Rond 14.0 uur was het erg druk. Er waren erg veel bezoekers, waaronder leden en ex-leden van onze vereniging. Ook Jos van Putte kwam nog binnen met een aantal scheepsmodellen.
Ondanks de kleur geel was er ook deze middag weer veel belangstelling voor de modellen van de Havendienst. Aan het eind van dag hadden we dan ook een schorre keel. Wat zeker ook voor de andere aanwezige modelbouwers zal gelden, want er
werd de hele middag heel wat af gepraat over de modellen.
Tot het einde rond half 5 was het druk en ook heel gezellig. Na afloop was het inpakken en met een lekker gevoel weer naar huis.
Henk van Hattem
40 Jaar
De SMVR bestaat dit jaar 40 jaar. In dat kader heeft het bestuur besloten om de 4 leden die echt vanaf de oprichtingsdatum, 16 maart 1976, lid zijn van de vereniging in het zonnetje te zetten.
Op de foto staan van links naar rechts Cees Stempels, Leen Lems, Jan van Roon en Henk van Hattem. Uiterst rechts de voorzitter, Adrie Boele.
Expositie Bibliotheek
Wij zijn wederom dit jaar gevraagd om weer enige vitrines te vullen in de bibliotheek van Ridderkerk-Centrum tussen 26 februari en 25 maart.
Grote regelaar Arie Nicolaas heeft zich hiervoor ingezet en diverse leden benaderd, wat tot gevolg heeft dat de leden Leen Lems, Leen Stok, Rinus v.d. Weg, Adrie Boele, Jan Brouwer en Arie zelf hier hun medewerking aan verleend hebben en diverse modellen beschikbaar hebben gesteld. Het gevolg hiervan was dat wij ook dit keer weer 3 vitrines hebben kunnen vullen.
Ook heeft Rinus zijn eigen vitrine met de radar- sleepboot als topstuk hier neergezet.
Net als eerdere keren is er ook nu weer enig documentatie materiaal van de SMVR aanwezig voor de geïnteresseerde bezoeker.
Zelf ben ik nog enige malen wezen kijken en heb met enkele bezoekers gesproken, welke allen zeer positief reageerden.
Jan Brouwer
Modelbouwshow Goes 2016
Op vrijdag was een aantal clubgenoten naar de Zeelandhallen in Goes gereden om onder leiding van Arie Nicolaas alles voor de komende twee dagen klaar te maken op onze 48 m grote stand.
21 clubleden hadden zich voor deelname opgegeven. Helaas waren twee daarvan door ziekte ver hinderd.
Ditmaal was voor S.M.V.R. geen ruimte in een van de vaste gebouwen maar bevond onze stand zich in een zeer grote paviljoentent. Diverse leden brachten hun schepen, kranen, barges en de wind turbine al mee om deze een mooi plekje te geven.
Op zaterdag was het ook mogelijk de modellen een plekje te geven, maar dan vóór 9 uur, want om 10 uur zouden de bezoekers binnenstromen en dat gebeurde ook!
Voor dit jaar had de Modelbouwshow als thema “Modelvrachtwagens”. Daarnaast was er een aantal grootse presentaties van stoomgroepen.
Nieuw is de Fischer Technik. Een constructie- en bouwsysteem waarmee op schaal echt functionerende modellen werden gemaakt. Een bekende Brusselse monument ‘Atomium’, nagebouwd metFischer Technik, werd tentoongesteld.Nieuw was ook Diorama van Playmobil.
In een ander paviljoen dan de onze vond het Lego Bouwstenenfestijn plaats. Er werd ruimte geboden voor 800 bouwers, van jong tot oud.
Op onze stand was er een mooie variatie van modellen. Vissersschepen, modern aan de steiger met teerlucht van Lieuwe, en oud schip uit de Zuiderzeetijd, radarboot met panorama aan voor en achterzijde van Rinus, slepers, een militaire tank van Arie, bevoorradingschepen, speedboten, binnenvaartschepen, een flink aantal werkende kranen en zelfs een draaiende windturbine. Daarnaast een kraan die deze turbines kan opbouwen. Prachtig en indrukwekkend Dick. De elektronica hoek van Adrie kreeg ook veel belangstelling o.a. van de redactie van De Modelbouwer met uitnodiging voor een artikel in dit blad. Ook werden diverse artikelen verkocht.
Zoals al eerder geschreven liep zaterdagochtend de tent snel vol en bleef het de gehele dag druk.
Op deze dag kwam een delegatie bestaande uit vijf modelbotterbouwers uit Spakenburg. De botter BU 215 onderging een strenge (certificaat)keuring.
De boot heeft de keuring goed doorstaan, maar er werd ook een fout gevonden! De lijn waarmee het grootzeil aan de gaffel zat is 0,6 mm te dik! Ook de redactie van De Modelbouwer stopte bij de vissersbotter en vroeg of hij een verslag voor het blad mocht maken. Complimenten genoeg.
De kranen hadden veel belangstelling, maar het viel op dat de kraanmachinisten Thijs, Leen, Koos, Hans, Jan Bart en Dennis er ook veel plezier in hadden. Ook de “nog niet af boot” RPA 14 van Jan had veel belangstelling vooral de binnenkant.Het was nu mogelijk in de machinekamer te kijken en vooral onder de bak waar de boegschroef nu nog goed zichtbaar was.
De zondag was wat rustiger, maar in het Legopaviljoen kon je over de hoofden heenlopen. De harde regen en wind bleef in de paviljoentent niet onopgemerkt. Sommige hadden last van de lage temperatuur en veroorzaakte stijfheid bij het stilzitten. De altijd aanwezige koffie moet toch enige verlichting gegeven hebben. Bedankt Leen en Jan. En Adrie bedankt voor de koekjes!
Het opruimen ging gesmeerd en iedereen werkte mee. Toen om 18:00 uur de deuren opengingen was 20 minuten later alles ingepakt en kon iedereen aan de thuisreis beginnen.
De reisroute door drie provincies was prachtig. De terugweg op zondag was wel met flinke stormachtige wind en regen, maar na zulke dagen heb je een voldaan gevoel. Voor herhaling zeker vatbaar en veel deelnemers waren zeer tevreden over de grote tafelruimte die ons was gegeven.
Wat hen betreft de volgende keer weer 48 m.
Jan van Alebeek
Modelbouwtentoonstelling Goes2016
Hierbij een Filmpje van de modelbouwtentoonstelling in Goes van Omroep Zeeland met daarin o.a. onze stand.
Expositie Oudheidkamer
Maandag 4 januari 2016. Na onze Oliebollen- avond en een gelukkig rustige oudejaarsavond, qua vuurwerk overlast, was de opbouw dag van onze expositie in de Oudheidkamer in Ridderkerk aangebroken.
Om 13.30 kwamen wij, de TT-commissie, bij de Oudheidkamer aan, onze ruimte was al helemaal leeg en schoongemaakt. Vanaf de tekening, welke wij ook aan de medewerkers van de oudheidkamer hadden gegeven, stonden de vitrines en tafels allemaal al op hun plek, wat ons weer veel werk scheelde.
Na alle aanwezigen een goed 2016 te hebben gewenst, konden wij aan de slag met de aankleding. Dus als eerste de borden voor de foto’s en de krantenknipsels in elkaar gezet en op de juiste positie geplaatst. Hierna was de kolom van de vereniging aan de beurt, die bij de ingang geplaatst werd.
Daarna lag de schone taak bij ons om de tafels te voorzien van de SMVR-kleden. In de tussentijd hadden Nellie Broekhuizen en haar man Dick voor koffie gezorgd, welke ons goed smaakte.
Na de koffie konden de eerste modellen op hun gereserveerde plaatsen neergezet worden, zodat wij al een goed beeld kregen van de expositie. Toen het tijd werd dat de deelnemers hun modellen zouden brengen, vanaf 16.00 uur, was het voor mij tijd om de kleinkinderen uit de BSO te gaan halen.
Om 19.00 uur was ik weer in de Oudheidkamer en stonden er al veel modellen opgesteld. Het zag er goed uit.
Om 19.00 uur kwamen ook de laatste deelnemers hun modellen brengen.
Dit waren de leden, die de kranentafel zouden bemannen. Met vereende kracht werden de modellen binnengebracht en op hun plaats gezet. Na wederom lekkere koffie van Nellie en Dick, konden wij de laatste hand leggen, zoals het plaatsen van de laatste afzettingen om de tafels met onze rood/witte paaltjes en bijbehorende ketting.
Ik kan niet anders zeggen dan dat wij samen met de deelnemers weer een mooie expositie in elkaar hebben gezet met fraai gevulde vitrines en tafels en zeer geslaagd zijn om een goed beeld te geven van wat onze vereniging te bieden heeft.
Gedurende de expositie ben ik, en met mij veel andere leden, een aantal keren op zaterdag een kijkje wezen nemen. De reacties, welke ik op die dagen gekregen heb, waren zeer positief. Wat ook terug te lezen was in de opmerkingen welke in het gastenboek waren geschreven. Ook van de kant van de medewerkers van de Oudheidkamer heb ik alleen fijne reacties ontvangen. Zij vonden de samenwerking met onze vereniging heel plezierig.
Er rest mij niets anders dan alle deelnemers aan deze expositie hartelijk te bedanken voor hun positieve medewerking.
We hebben een goede indruk achter gelaten en ik hoop dat wij dit met onze jubileum- tentoonstelling op 4 juni dit jaar in Bolnes kunnen herhalen.
Henk van Hattem
Demo Riederborg 2015
Zaterdag 29 augustus 2015.
Vandaag is het weer tijd voor onze laatste demo van dit jaar en wel bij de Riederborgh in Ridderkerk. Ruimte voor ons bassin is er niet, dus wordt er gevaren in
de aanwezige vijver, die voor dit doel door de gemeente is schoongemaakt. Ook waren de treurwilgen flink terug gesnoeid. Het was dan ook een prima vaarwater.
Alle deelnemers, 16 stuks, waren deze dag aanwezig, waardoor het erg gezellig was aan de waterkant.
We werden al snel voorzien van koffie, die dan ook goed smaakte. Door de vele leden was het al snel een gezellige boel op het water en konden de bewoners en hun familie lekker genieten.
Het weer was fantastisch, het was daardoor snel tijd om toch mar de korte broek aan te gaan trekken.
Naast boten was ook Alex van der Kolk aanwezig met zijn vrachtauto en ook zijn tank. Hiermee kon hij, er was ruimte genoeg, lekker rond rijden. De belangstelling van de bezoekers hiervoor was erg groot.
Ook werden wij bezocht door een dweilorkest, Hooi en Stro Kapel, die gezellige deuntjes ten gehore brachten.
Het was inmiddels half een geworden, dus werden wij door de Riederborgh voorzien van een lekkere lunch.
Vlak voor de lunch kwam ook Edward van Baarle, net terug van zijn vakantie, nog even met zijn vriendin langs.
Na de lunch werd er weer fijn verder gevaren en hadden wij niet te klagen over bezoekers. Zij kwamen er gezellig bij zitten, wat de sfeer alleen maar nog beter maakte. De schippers werden van de warmte zeker moe, want Dick van de Wetering voor met zijn boot pardoes het riet in. Helaas los komen lukte niet
daar zijn boot vast zat aan een achter gebleven vislijn. Andere schippers schoten al snel te hulp, zoals Ruud Ravestein met zijn duwboot en Wim Driessen met zijn sleper.
Helaas ook zij kwamen vast te zitten in het riet. Wim Driessen was gelukkig in staat om de slepers weer veilig op het droge te krijgen. Met de duwboot ging het wat moeilijker. Nadat Rob Hageman verwoede pogingen met zijn vishengel had gedaan, was het ook nu weer Wim die het lukte om hem uit het water te halen. Hierna kon er weer verder gevaren worden. Alleen de boot van Dick moest op de helling. Er zat een vissnoer strak om de schroef en schroefas gewikkeld.
Tegen 4 uur werden de schepen uit het water gehaald en klaar gemaakt om naar huis te gaan. Helaas ging dit niet helemaal goed met de boot van Han van Geijn. Terwijl hij naar de kant voer, hoorde hij een vreemd geluid. Toen hij zijn sleper, de Astronaut, uit het water haalde, bleek er een schroef te zijn verdwenen.
Henk van Hattem
Demo 4Com Dordrecht2015
Zaterdag 11 juli 2015.
Vandaag was het de dag van onze laatste demonstratie voor de zomervakantie. Deze keer waren wij te gast bij het bedrijf 4Com in Dordrecht, dat dit jaar 10 jaar bestaat.
Om 08.00 uur moest het bassin opgebouwd worden. Daar het vullen met water gedaan zou worden m.b.v. een dompelpomp uit de Oude Maas.
Na het opbouwen kon hiermee rond 09.00 uur gestart worden en zou duren tot 12.00 uur. Na anderhalf uren konden de eerste schepen toch al het water in, zij hadden niet veel diepgang nodig. Ondertussen konden wij genieten van de beschikbare catering, die lekkere koffie gemaakt had.
Wij stonden niet alleen op het terrein van 4Com, naast stond een stand van Vereniging de Binnenvaart, die wij kennen van het museumschip de Siegfried in Dordrecht. Verder stond er een stand met bloemen, en een met fruit. De opbrengst van de verkoop van deze spullen kwam ten goed aan de Stichting Rafael. Ook voor de catering was heel goed gezorgd, er was een kraam met vers gerookte zalm, een kraam met hamburgers, een ijskar en natuurlijk een goed voorziene uitgifte voor drank. Gezien de temperatuur deze dag werd hier door ons, maar ook door de vele bezoekers dankbaar gebruik van gemaakt. Natuurlijk was ook een kraam met nieuwe haring, welke bij velen gretig aftrek vonden.
De opzet van deze dag was voor ons nieuw, dus wat we verwachten moesten was niet bekend, maar door de vele bezoekers, erg veel uit de schipperswereld, en de inrichting met kramen was het een uiterst gezellige dag.
In de ochtend werd 4Com ook nog vanuit de lucht gefeliciteerd door Vodafone.
’s Middags was er ook nog een sneltekenaar, waar je tegen een geringe vergoeding een caricatuur van jezelf kon laten tekenen. Onze leden liepen hier echter niet voor warm, zijn misschien een caricatuur van zichzelf. Ook het shantykoor mocht niet ontbreken, De Admiraliteit uit Dordrecht was ’s middags aanwezig.
Door de vele bezoekers was er veel belangstelling bij ons bassin, waarbij wij veel lovende woorden te horen kregen over het door ons geboden schouwspel.
De leden, die zich voor deze dag hadden opgegeven waren allemaal aanwezig, wat op zich natuurlijk ook een compliment waard is. Er waren zelfs meer leden gekomen, waaronder Jan Brouwer, waar ik afgelopen donderdag met een aantal andere leden nog op de crematie van zijn overleden vrouw was. Deze demo was voor hem, zoals hij zei, een welkome afleiding. Onder de aanwezige vaarders waren ook nog 2 gastvaarders uit Maasbracht met een fraai binnenvaartschip van 2,8 m. en de vader van ons lid Le Sage met een kraan.
Door de grote opkomst was het erg druk in de bak, wat voor de toeschouwers toch weer een leuk schouwspel was. Ook de vele schalen van de schepen versterkte dit beeld. Naast het grote binnenvaartschip voor er bv ook een sleepbootje rond van ik scat 25 cm, welke Jan Klinge meegebracht had.
De demo duurde tot 17.00 uur, dus rond kwart over vier werden de hevels alvast in het bassin gehangen om een start te maken met het legen van het bassin. Toen de waterstand voor de hevels te laag werd, moesten dus toch een schot verwijderen met de hoop dat het water weer richting Oude Maas zou lopen. Gelukkig gebeurde dat voor 90%, zodat wij geen overlast voor de overige kramen veroorzaakten.
Na de boel weer in de aanhangwagen te hebben geladen konden wij weer naar huis, sommigen voorzien van goedkope aardbeien of planten.
Wij kunnen deze dag dan ook terug zien op een zeer geslaagde dag, waarbij de inwendige mens door 4Com uitstekend verzorgd is.
De directie van 4Com wordt hiervoor langs deze weg dan ook hartelijk bedankt.
Henk van Hattem
Demo Goederede 2015
Zaterdag 20 juni 2015.
Vandaag was het weer tijd voor een nieuwe demonstratie en wel in Goedereede tijdens de Portdagen aldaar.
De opbouwploeg moest om 08.00 uur aanwezig zijn, daar de brandweer om 09.00 uurhet bassin zou komen vullen. Dus om 07.15 Jan opgehaald en naar Goedereede gereden. Helaas waren wij iets later aanwezig, omdat we in een kleine file bij de Botlektunnel terecht kwamen. Daar aangekomen stond de aanhangwagen al op zijn plaats en kon er dus gelijk begonnen worden om het bassin, dit keer in een verkleinde uitvoering, op te bouwen. De nieuwe touwen, welke door Henk van Leer gemaakt waren, pasten uitstekend en dus was de klus snel geklaard. Toen de brandweer kwam waren wij zo goed als klaar en kon het water, uit de haven, in de bak gespoten worden.
Ondertussen was de organisatie van Goereese Portdagen al langs geweest met lekkere versie koffie voor de aanwezige leden.
Na het vullen konden de havens er in gelegd
worden en was de bak rond 10.00 uur helemaal en stonden ook de dranghekken op hun plaats.
Ook de weergoden waren ons zeer gunstig gezind, we stonden lekker in het zonnetje en, belangrijk, ook uit de wind. De jassen konden dan ook al snel uit. Rond 10.00 uur kwamen ze ook van de organisatie weer langs met koffie, die we ons ook nu weer goed lieten smaken. Ook het bezoek van de Portdagen kwam langzaam op gang en werd het in het centrum van deze manifestatie gezellig druk.
Inmiddels was het tijd geworden om zelf ook eens een rondje te gaan lopen. Hierbij kwamen we ook langs de grote viskraam, waar allerlei gebakken en gerookte vis te verkrijgen was. Voor mij was de gerookte tong nieuw, dus maar even proeven.
Conclusie, geef mij toch maar en gebakken tong, smaakt stukken lekkerder. Niet elke vis kan je, naar mijn smaak, roken. Hierna nog even een borreltje gepakt, samen met
Jan en Arie, op het terras van “Eetcafé Sas”. Tot onze verrassing kregen alle terrasbezoekers gratis een advocaatje aangeboden. Deze kwamen van de eerder gehouden wedstrijd, wie maakt de lekkerste advocaat. Of wij de er een kregen van de winnares weten we niet, maar hij smaakte goed.
Hierna was het weer tijd om te gaan varen in ons bassin, waar het bijzonder gezellig toeven was. Ondertussen kwam de organisatie ook nog de lunch voor ons verzorgen, verschillende soorten brood en beleg, welke wij zelf verder moesten klaar maken.
Ook dit was erg goed verzorgd.
De belangstelling rond het bassin was goed te noemen en er werden veel vragen gesteld, welke wij meestal wel wisten te beantwoorden, er stonden zelfs nog
Ridderkerkers naast de bak, die ons ook hadden zien varen aan de Rijnsingel. Na de koffie, welke om 15.00 uur werd gebracht, was het ondertussen tijd geworden om af te gaan breken. Wat een verademing, we hoeven met niets of niemand rekening te houden, na een plank verwijderd te hebben liep het water met veel geweld direct terug in de haven en was zodoende in een korte tijd helemaal leeg. En na het zeil droog gemaakt te hebben met onze trekkers kon het bassin weer in de aanhangwagen opgeborgen worden.
Rond 17.00 uur was alles weer opgeruimd en konden wij met z’n allen weer naar huis, terugkijkend op een zeer geslaagde dag. Waarbij ik zeker niet mag vergeten om de organisatie hartelijk te bedanken voor de geweldige ontvangst en verzorging gedurende de rest van de dag.
Henk van Hattem
Demo Numansdorp 2015
Zaterdag 16 Mei 2015.
Vandaag was het weer tijd voor de eerste demonstratie van dit seizoen. Ook dit keer was dat de demo in Numansdorp tijdens de Nautischedag aldaar. Dus vroeg opstaan en de auto laden. Om 07.30 uur ben ik dan ook met Jan van Roon afgereisd naar Numansdorp. Bij aankomst stond de aanhangwagen, dit keer getrokken door Edward van Baarle, reeds op zijn plaats en kon er snel gestart worden met de opbouw van het bassin. Ondanks het feit dat het alweer enige tijd geleden was dat we dit gedaan hadden, verliep dit erg vlot. Toen de brandweer zich om 8.00 uur meldde stond hij er dan ook helemaal compleet bij. Het vullen ging probleemloos, dus konden wij op tijd starten met varen.
Maar eerst moesten natuurlijk de havens te water gelaten worden, waar Lieuwe zich over had ontfermt. Ook moest nog het nodige opgebouwd worden door Jan Minnaard voor zijn kraan kon werken. Hij had o.a. een nieuwe beschoeiing gemaakt waartegen het binnenvaartschip kon afmeren. Helaas waren deze voorzien van wel erg lange stukjes draadeind om deze te kunnen bevestigen aan ons bassin. Ik dacht dat dit tevens een soort afstandshouders waren voor de onderbouw van zijn kraan, maar dat bleek dus niet zo te zijn.
Goede raad was niet zo duur, want Edward had zijn gereedschap koffer bij zich, waaruit al snel een ijzerzaagje werd getoverd, hierna kon Jan dus aan de slag. Toen dit klaar was kon uiteindelijk alles op de juiste manier opgebouwd worden.
Tijdens het opbouwen was het droog, maar toen het bassin stond begon het te miezeren. Met de bijbehorende wind was dat niet echt lekker en het zag er niet naar uit dat het snel zou stoppen. Dit klopte dan ook helemaal met de afgegeven weerverwachtingen. Het duurde tot rond 13.00 uur voor het droog begon te worden en ook het zonnetje er doorkwam. Ook het publiek op de markt groeide, dus ook bij het bassin kregen we nu meer bekijks, wat het weer wat gezelliger maakte. Hoewel het onderling al er gezellig was. Er viel ook dit keer onderling weer genoeg te lachen. De ene opmerking lokte vanzelf weer een andere uit.
De mooiste was wel die van Arie Nicolaas, die beweerde dat het moeilijk was hem op de kast te krijgen. Nou dat was dus zo gebeurd.
Natuurlijk was het de eerste demo, dus waren er ook de nodige kleine storingen. Deze konden gelukkig met medewerking van Edward snel opgelost worden, waardoor bijna iedereen zonder problemen kon varen.
Natuurlijk heb ik ook even de markt bezocht. Helaas was het erg rustig vanwege het weer. Bij de haven aangekomen bleek daar de nieuwe blusboot van Dordrecht te liggen. Hij is nog niet in gebruik, maar je mocht er wel op om te bekijken.
Rond half vijf werd het tijd om de hevels in het water te hangen en zodoende alvast te starten met het laten weglopen van het water. Dit was nog even ‘spannend’ daar de putten door het herbestraten van de weg op een andere plek lagen. Gelukkig liep de dichtstbijzijnde uitstekend en hadden wij geen probleem hiermee. Toen het laatste water weggelopen was, was het tijd om
de boel af te breken en weer netjes in de aanhangwagen op te bergen.
Toen dit gedaan was, konden wij ook dit keer weer met een tevreden gevoel, ondanks het vochtige weer in de morgen, naar huis gaan.
Henk van Hattem.
Ridderdag 2015
Zaterdag 23 Juni 2015.
Vandaag was het tijd om onze PR-stand tijdens de Ridderdag in Ridderkerk in orde te maken. Na om 6.45 uur Leen Stok thuis op gehaald te hebben, zijn we naar het St. Joris- plein gereden. Daar aangekomen bleken de andere leden, Jan van Alebeek, Olivier de Cloe en Joop de Boef al staan te wachten.
Hierna hebben we toen met z’n allen de stand opgebouwd en de meegenomen modellen neer gezet. Het was nog zeer fris, maar gelukkig had Joop een thermoskannetje koffie meegebracht, dus hadden we een lekker warm bakkie. Joop nog bedankt hiervoor.
Om 10.00 uur ging de deur van Put Fashionstore open en konden we stroom aftappen, zodat Leen, zoals altijd, een vers bakkie koffie kon zetten.
Na een regenachtige morgen met redelijk publiek werd het ‘s middags toch nog droog en kwam af en toe lekker het zonnetje erdoor. Hierdoor werd het toch nog lekker druk op de markt. Olivier ging zoals gewoonlijk weer aan het werk met de verkoop van pennen, wat, geloof ik, niet echt mee viel hier in Ridderkerk. Hopelijk de volgende demo beter Olivier.
Ook kwamen van de SMVR Jan van Roon, Henk van Hattem en Edward van Baarle uit belang- stelling nog even kijken. En zo liep deze dag met Pr-stand op de Ridderdag ook weer ten einde.
Nadat we om 17.00 uur weer afgebroken hadden, konden we weer terug zien op een geslaagde dag. Ik wil dan ook namens de Activiteitencommissie de leden bedanken voor hun medewerking.
Arie Nicolaas
PRstand Bibliotheek 2015
Zaterdag 30 Mei 2015.
Vandaag ben ik ’s middags, na het zeilen in het Waaltje, even naar het dorp gelopen om naar onze Pr-stand in de bibliotheek van Ridderkerk-Centrum te gaan kijken. Op de eerste etage in de grote zaal staan 3 vitrines met modellen van leden van onze vereniging. Er naast staat nog een tafeltje met clubbladen en strooifolders. Het geheel ziet er goed uit, mijn complimenten aan de kwartiermakers. Op de bijgevoegde foto’s een kleine impressie van het tentoongestelde.
Henk van Hattem