Scheeps Modelbouw Vereniging Ridderkerk

 

Uitslag van het zeilen, seizoen 2012

Zaterdag 15 september.

Het vaarseizoen loopt ten einde, wat betekent dat vandaag de laatste zeilwedstrijden van dit seizoen gevaren worden. De opkomst was weer groot. Bij aankomst was Leen Stok druk met het uitleggen van de boeien. Ondertussen werd er al druk gezeild, maar dat ging niet helemaal goed. Er kwam een roeiboot met vissers erin binnen ons parcours. Na enige tijd begonnen zij te schreeuwen dat er een zeilboot vast zat in hun vislijnen, wat door hen niet erg gewaardeerd werd. Leen Stok is er met de rubberboot naar toe gevaren en heeft alles weten te sussen. Na de koffie van Jan Dekker was het dan zover en kon er gestart gaan worden voor de eerste heat. Mijn start was niet erg goed, ik vertrok als laatste, maar wist doordat ik een andere weg gekozen had als snel in de voorste linie door te dringen. Aan de kop ontspon zich een ware strijd tussen mij en Jan van Roon om de 1e  plaats. Door de lekkere wind werd er op het scherpst van de snede gevaren en de boeien scherp aangesneden. Dit laatste was voor mij in de laatste ronde fataal, daar ik een boei net miste. Hierdoor wist Jan definitief beslag te leggen op de eerste plaats en restte voor mij de 2e plek. Ben Bezemer wist beslag te leggen op de 3e plek. Na de pauze, waarin Rob Hageman met zijn zoon nog even een demonstratie gaf met hun speedboot, was de start voor de 2e heat. Mijn start was nu een stuk beter en lag ik vanaf het begin aan kop en heb deze positie niet meer afgestaan en wist met ruim een rak voorsprong als eerste  over de finish te gaan. Achter mij vond een zware strijd plaats om de 2e en 3e plaats en werd er veel stuivertje gewisseld. Uiteindelijk wist Ben als 2e over de streep te gaan. Rene Vliegenthart werd 3e en Koos Dolk werd keurig 4e.
Na deze laatste heat zat ons wedstrijd seizoen er op. Wij kunnen terug kijken op een mooi seizoen waarin we vele verschillende winnaars hebben gezien. Wie uiteindelijk de winnaar is geworden weten we niet. Hiervoor moeten we wachten tot de Nieuwjaarsreceptie. Tot volgend jaar.
                                                                                                                        Henk van Hattem

Zaterdag 1 september.

Deze dag kon de zeilboot weer te voorschijn gehaald worden, de op een na laatste wedstrijd dag stond weer op stapel. Dus rond 10.00 uur op naar het Waaltje in Rijsoord. Het was ook dit keer wederom een dag met prachtig weer, de zon scheen  lekker, alleen de wind had wel wat harder mogen zijn. De andere zeilers waren reeds aanwezig en druk doende om hun boten op te tuigen. Nadat ik zelf ook klaar was met mijn boot kon er gestart gaan worden. Zoals gemeld was er niet erg veel wind, dus de eerste heat was meer dobberen dan echt wedstrijdzeilen. Rene Vliegenhart lag al snel op kop gevolgd door ons nieuwe lid Ton Wegman met zijn Laser. Ik was in staat om hun goed te volgen en op in de laatste ronde. Doordat er meer wind kwam en ik daar op de goede manier van kon profiteren, kwam ik aan kop. Helaas viel de wind in de laatste 50 meter van de race weer helemaal weg, waar ik het slachtoffer van werd. Er zat helemaal geen vaart meer in de boot en was niet meer op koers te houden. Rene wist hier goed gebruik van te maken en werd met een heel kleine voorsprong eerste. Gelukkig kon ik de finish nog als 2e te passeren. Ton Wegman werd verdiend 3e. De rest van de schepen kwam met een behoorlijke achterstand ook over de finish. Na een korte pauze waarin het even tijd was om een  lekker pilsje te drinken, was het tijd voor de 2e heat. Er was gelukkig wat meer wind dan in de 1e heat en dus kon er een echte wedstrijd van gemaakt worden. Ook in deze heat was het Rene, die al snel de koppositie pakte. Achter hem waren Ben Bezemer en ik druk in de weer om de 2e plaats te bemachtigen. Door een goede manoeuvre in de laatste ronde was deze 2e plaats voor mij en kon Ben opgaan voor de 3e plaats. Helaas het passeren van de finishboei was voor hem deze keer een probleem, want hij ging er voorbij aan de verkeerde kant. Koos Dolk kon hier van profiteren en werd dan ook 3e. Voor Ben resulteerde dit alles in een 5e plaats.
Hierna was het weer tijd om de boten af te tuigen en richting huis te gaan, in afwachting van de laatste race dag op 15 september.


Henk van Hattem
Zaterdag 18 augustus.

De zomervakanties zijn weer achter de rug, dus is de tijd weer aangebroken om te gaan varen. Als eerste is deze dag, zaterdag 18 augustus, het zeilen aan de beurt. Rond 10.00 uur waren er acht zeilboten aan het Waaltje in Rijsoord en kon er door een ieder gestart worden om de boten op te tuigen. Het weer met een temperatuur van tegen de 25 graden en een erg lekker windje was deze dag perfect. Na de koffie, die zoals altijd weer verzorgd was door Jan Dekker, konden de boten te water worden gelaten voor de start. Leen Stok had als hevenmeester het startbandje weer gevonden en ook de radio was weer in goede conditie, dus konden we de start weer afwachten met het vertouwde geluid van Edward van Baarle. De start verliep soepel en de boten gingen dan snel van start. Jan van Roon ging er als een haas vandoor en lag al snel aan kop. Helaas kon hij dit niet volhouden en werd hij door Rene Vliegenthart, Henk van Hattem en Arie Nicolaas voorbij gestoken. In de laatste ronde maakte Arie een stuurfout waardoor Jan hem kan passeren. Rene ging als 1e over de finish, gevolg door Henk. Jan wist de 3e plek te bemachtigen.
Na een korte pauzewas het weer zover en kon de 2e heat van start. Ook deze start verliep zonder problemen. In deze heat zat Ben Bezemer heel goed, hij lag al snel aan kop en zou deze plek niet meer afstaan. Hij wist, ondanks de verwoede pogingen van de andere zeilers, als 1e te eindigen. Achter hem wist Rene het gevecht om de 2e plaats te winnen en werd Jan fraai 3e. Voor mij was er in deze heat geen rol weggelegd. Mijn start was goed, maar door de iets veranderde windrichting maakte ik een stuurfout waardoor ik in het achterveld terecht kwam. In de laatste ronde van deze heat kwam ik ook nog ongelukkig in aanvaring mat de boot van Frans Campfens. De boeten zaten aan elkaar vast en dus moest de havenmeester met de rubberboot assistentie gaan verlenen. Hierna kon ik doorvaren en de heat alsnog beëindigen. Dat gold niet voor Frans. Zijn boot moest naar de kant gebracht worden, om dat door en losgeschoten stag zijn mast plat op de boot lag. Gelukkig was er verder geen schade aan zijn boot. Na de mast weer opgetuigd te hebben heeft ook hij de heat nog uitgevaren.

Henk van Hattem
Zeilen 16 juni 2012.

Zo vlak voor mijn vakantie stond er deze dag nog een zeilwedstrijd gepland, dus vrijdag de accu’s geladen en zaterdagmorgen naar het Waaltje. Er stond in de straat al aardig wat wind, dus voor de zekerheid ook m’n stormfok maar ingeladen. Bij aankomst waren de andere zeilers al druk doende om hun boten op te tuigen. Er stond veel wind, dus toch maar de stormfok gebruikt. Na de koffie, wederom prima verzorgd door Jan Dekker, kon er gestart worden met de 1e heat. Mijn start was niet denderend, maar gedurende de race wist toch langzaam op te klimmen naar de 3e plaats. Arie Nicolaas was inmiddels uitgevallen met, naar al snel bleek, een probleem met de vaaraccu. De strijd ging onder tussen verder. Jan van Roon wist als eerste te finishen, ik werd zelf tweede en Rene Vliegenthart wist beslag te leggen op de derde plaats. Onder de zeilers was gelukkig ook Ben Bezemer weer van de partij en hij voelde zich als een vis in het water en was don ook helemaal in zijn element. De windkracht was van dien aard dat sommige zeilers in de pauze toch twijfelden over de keuze van hun fok, Ben besloot dan ook om de normale fok te plaatsen, wat in de volgende race echter niet goed uitpakte. Na het water uit mijn boot te hebben gehaald en Jan Jansen klaar was met het bespioneren van de aanwezige zeilboten, was het weer tijd voor de 2e heat, gelukkig was Arie ook weer van de partij. Mijn start was nu een stuk beter en kon ik in de voorste linie naar de eerste boei. Helaas maakte ik een verkeerde inschatting van mijn kant in de tweede ronde, een eerste plaats niet meer mogelijk. Jan van Roon lukte dat wel en Rene werd tweede. Ik moest zelf tevreden zijn met een derde plek.
Na de wedstrijd werd er nog lekker doorgezeild, de wind was wat toegenomen en dat leverde leuke beelden op. DE boot van Koos Dolk stond op een gegeven moment zelfs rechtop in het water, maar kon zonder schade verder zeilen. Na afloop moest niet ik alleen, maar ook andere zeilers het nodige water uit hun boot halen. Hierover alleen al kan ik een pagina vullen. Het was weer gezellig, dus op naar de volgende wedstrijd.


Henk van Hattem

Zeilen 2 juni 2012

Na een periode van mooi weer was het weer zover, onze 2e zeilwedstrijddag stond voor de deur. De weergoden waren ons goed gezind. Het was mooi weer, alleen de wind was wat wisselvallig. Maar ja, dat zijn de meeste zeilers wel gewend in het Waaltje. Helaas moesten we deze dag onze medezeiler Ben Bezemer missen. Zijn vrouw Leny is op 27 mei overleden en is op vrijdag 1 juni begraven. Tijdens de beide races heb ik, en ook de andere zeilers, hem erg gemist. Ik wens hem, namens iedereen, heel veel sterkte toe en hoop hem weer snel aan de waterkant te zien.
Na koffie gedronken te hebben werd er door de havenmeester gestart. Deze 1e heat ging goed van start en ik lag er goed voor. Helaas maak ik ook wel eens een stuur fout, want de 3e boei miste ik, waardoor ik deze een keer extra moest ronden. Door de onberekenbare wind duurde dat wel iets te lang en lag ik al snel een stuk achter. Dus toen maar de achtervolging ingezet, maar helaas lukte dat niet meer en ging ik als vierde op de streep. Rene Vliegenthart werd eerste en Koos Dolk wist verdiend beslag te leggen op de 2e plaats. Arie Nicolaas werd prima derde.
De boten werden hierna weer uit het water gehaald en hier en daar werden zaken aan de boot gecorrigeerd. Na de nodige grappen en grollen vond Leen het weer tijd om te starten, dus alle boten weer het water in en werd de 2e heat gestart. De wind was inmiddels alweer uit een andere richting komen waaien. Het werd er hierdoor niet eenvoudiger op. Op sommige stukken ging het erg lekker, maar op andere momenten was het echt dobberen. Deze heat bleven stuurfouten mij bespaard en wist ik als eerste de finishlijn te passeren. Achter mij vond tot aan de finish een mooi gevecht plaats tussen Jan van Roon en Rene Vliegenthart, welke gewonnen werd door Jan. Nadat alle boten over de finish waren was het weer tijd op de boeien uit het water te halen en huiswaarts te keren.
Henk van Hattem

 

 


 

 

Copyright 2009-2015 (By Ron Jongeneel)