Scheeps Modelbouw Vereniging Ridderkerk

 

Zaterdag 9 juni 2018.

Vandaag stond de derde zeilwedstrijd van het seizoen weer op het programma.
Bij aankomst was o.a. René Vliegenthart drukdoende om de 4 noodzakelijke boeien in het water te leggen. De andere reeds aanwezige leden waren druk met het optuigen van hun zeilboten. Iets wat ik ook moest gaan doen.
Het weer was ons ook deze keer, zeker qua zon, weer goed gezindt. De wind

daarentegen was af en toe erg wisselvallig. Zo waaide het lekker om te zeilen, zo was er bijna geen wind meer. Gelukkig was dit iets waar alle zeilschepen last van hadden.
Om precies 10.30 uur werd er de 1e heat van deze dag gestart, waarbij in totaal 11 zeilschepen van start gingen. Mijn start was niet denderend. Gaat sowieso niet zo lekker dit seizoen, maar ja. Het leuke hieraan is wel weer dat je vanuit het achterveld een inhaalrace moet gaan houden. Als dit ook nog lukt, geeft dat ook weer

veel voldoening. Uiteidelijk wist beslag te leggen op de vierde plek, na een spannend ‘gevecht’ Frans Campfens. René Vliegenthart wist deze heat, na een spannende strijd met Jan van Alebeek, winnend af te sluiten, Jan van Alebeek werd 2e en Wim Driessen 3e. Lange tijd speelde ook Ben Bezemer een grote rol in de kop van het veld in deze heat, maar inde laatste ronde had hijheel veel moeite om de topboei te ronden. Hierdoor werd hij met achterstand 7e.

Het was nu even tijd voor een korte pauze. Na wat gedronken te hebben werd het bandje voor de start van de volgende heat gestart door onze havenmeester. De uiteindelijke start ging niet voor iedereen voorspoedig, o.a. ikzelf en Robert Beenes waren te vroeg over de startlijn en mosten daarom herstarten. Voor ons betekende dit dus bijna achteraan starten. Door de erg wisselende wind was het een rare wedstrijd, waarbij het soms erg hard ging en soms de schepen gewoon stil lagen. Na een enerverende wedstrijd wist René opnieuw de overwinning naar hem toe te halen, waarbij Wim 2e en Jan 3e werd. Op de laatste rak had ik nog een spannende strijd met Ben vor de 4e plek. Ben wist dit in zijn voordeel te beslechten, waardoor ik uiteindelijk 5e wist te worden. Ook in het veld achter ons werd gestreden voor ieder te behalen punt.

Na deze heat was het weer tijd om op te ruimen, dus ging René weer in de rubberboot om de boeien binnen te halen. Hierna konden alle spullen inclusief de rubberboot, in de aanhangwagen geladen worden. Hierna was het aan onze voorzitter om de aanhangwagen weer naar zijn thuisbasis te brengen.
Het was wederom een fijn vaardag en dus tot de volgende keer op 25 augustus.

Henk van HattemZaterdag 21 april 2017.

Na ons gezellige uitje van de vorige week zaterdag was het vandaag toch echt zo ver, we gingen weer wedstrijdzeilen. Bij mijn aankomst bij het vaarwater aan het Waaltje in Rijsoord waren er al een aantal leden met hun zeilboot aanwezig en was de

havenmeester al met enkele leden bezig om de rubberboot in orde te maken. Leen voelde zich niet helemaal lekker en dus werd Wim Driessen bereid gevonden om de boeien in het water te leggen voor hem. Iets wat Wim bijzonder goed afging.
De weergoden waren ons op deze eerste wedstrijd zeildag heel erg goed gezind. Er stond een lekker zeilwindje en de zon scheen lekker.
Toen alles klaar was om de eerste heat van start te kunnen laten gaan waren er in totaal 11 zeilers met boot aanwezig en deden ook allemaal mee. De recorder werd door Leen dan ook al snel gestart en hadden we nog 5 minuten om de boot in het water te leggen en naar de startlijn te varen.

Helaas was mijn start niet goed en ging ik bijna als laatste over de startlijn. Maar dat was geen probleem, daar ik al snel de ene na de andere boot wist in te halen. Inmiddels lag Rene Vliegenthart al weer ver voor en kon ik hem niet meer inhalen. Door een stuurfout van mij bij de boei na de startlijn in de laatste ronde moest ik Ben Bezemer en Ronald de Graaf voor laten gaan. Nadat Jan Jansen mij ook nog even een tikje gaf bij de topboei was het over en ging ook Wim Driessen mij nog voorbij. Ondanks verwoede pogingen van mij, wist ik hem op finishlijn net niet in te halen en moest in de 1e heat genoegen nemen met een 5e plaats. Na de pauze, waarin het even tijd was voor een bakkie koffie, kon er gestart worden voor de 2e heat.
Ook nu had ik weer geen denderende start, maar wist ik in de 2e ronde toch beslag te leggen op de 2e plaats achter Rene, die inmiddels alweer bijna een rak voor mij voer. Maar of de duvel ermee speelde, door te scherp om de laatste boei te willen varen, waardoor ik hem miste en terug moest, verspeelde ik toch weer 2 plaatsen. Hierdoor eindigde ik op de 4e plaats, na Rene, Ben en Ronald.
Al met al was het deze dag toch weer een prachtige zeildag en dus maar weer op naar de volgende.

Henk van HattemZaterdag 7 april 2018


Na een lange winter was het afgelopen zaterdag 7 April weer de eerste zeildag voor de zeilers binnen onze vereniging. Op verzoek van de zeilers was het nu niet direct wedstrijdzeilen maar een oefenochtend om na de winter te kunnen testen of alles nog functioneerde of aanpassingen uit te testen.

De eerste zeilers waren om 09.30 uur al aanwezig om de boten op te tuigen en binnen een half uur waren allen aanwezig, iedereen had er duidelijk weer zin in. We waren in totaal met 9 zeilers, en natuurlijk onze havenmeester Leen, een mooie opkomst, helaas misten wij nog 3 zeilers welke zich hadden afgemeld voor deze dag. Het was prachtig weer, de zon scheen al vroeg en een windje 4 erbij, het kon niet beter. Eerst Adrie en Leen geholpen met de zeilkar, rubberboot uitladen en gereed maken, zonder deze rubberboot met buitenboordmotor blijft het riskant om te gaan zeilen want bij de minste storing of aanvaring is je boot stuurloos en drijft af naar de overzijde van de Waal. Tevens wordt de rubberboot altijd gebruikt om de 4 boeien uit te zetten voor het wedstrijdparcours, Leen onze havenmeester doet dit altijd keurig en houdt tijdens de wedstrijd iedereen in de gaten of de boeien wel eerlijk worden gerond. Om 10.00 lagen alle boten al in het water, maar nog zonder boeien. Iedereen ging kriskras door elkaar heen varen, dit bleek geen succes te zijn. Er volgden diverse aanvaringen met

de nodige hilariteit, het bleek niet mogelijk te zijn elkaar mis te varen op zo’n groot water zonder parcours. Richard Driessen was de grootste pechvogel, hij was na 2 jaar ook weer aanwezig en dacht fijn mee te gaan zeilen. Helaas kwam hij in een aanvaring terecht, welke van veraf te horen was, het veroorzaakte 2 kapotte stagen aan zijn mast, hij was hierdoor al snel uitgevaren, nog voordat er serieus gevaren zou gaan worden. Leen zag het gebots met lederogen aan en stelde voor de startboei in het water te leggen, om starten te oefenen, iedereen vond dit een goed idee. Na een paar starts werd er besloten om nog een boei in het water te leggen, om een wedstrijdje te doen om deze boei en de startboei. Dit bleek in de smaak te vallen en zo werden er de nodige rondjes gevaren, iedereen de zelfde richting uit zonder botsingen. Jan van Alebeek had de grote A-klasse van 1.9m bij zich, welke hij had opgeknapt het afgelopen jaar op verzoek van familie van de overleden eigenaar. De zoon van de overleden eigenaar kwam deze zaterdag kijken bij het zeilen van deze A-klasse, en was zeer onder de indruk van het imposante zeiljacht welk door zijn vader was gebouwd.

Rene Vliegenthart had zijn zeiljacht ook helemaal opgefrist, nieuwe kleuren, nu zwart-witte hoogglanslak i.p.v. blauw-wit en daarbij nieuwe witte zeilen, ook deze boot kan weer een paar jaar mee. Frans Campfens had nieuwe onderdelen voor zijn boot besteld, helaas waren ze nog niet binnen, een nieuwe verbeterde kiel en nieuwe grotere zeilen, dit wordt duidelijk een nieuwe bedreiging voor ons op de volgende zeildag van zaterdag 21 April.
Het was weer een leuke gezellige zeilochtend waarbij we ook nog 3 toeschouwers hadden, nl. de vriendin van Robert en een motorbootvaarder van SMVR met zijn vrouw.
Dus alle motorbootvaarders binnen SMVR, kom eens kijken bij het zeilen hoe leuk en gezellig dit is.

Rene VliegenthartEinduitslag Zeilwedstrijden 2017

Datum Datum Datum Datum Datum Datum
8-apr 6-mei 10-jun 1-jul 2-sep 7-okt
Naam Zeilers W1 W2 W1 W2 W1 W2 W1 W2 W1 W2 W1 W2 Totaal Nr.
Alebeek J.P.P.v.         30 30     34 32 28 32 186 9
Beenes R.     32 26 32 32 32 34 26 36 36 30 316 3
Bezemer B. 40 38 38 40         40 40 38 36 310 4
Boele A.     30 30     24           84 13
Bruin H.f.         26 26 22 22 24 24     144 10
Campfens F. 38 36         38 38 38 38 26 26 278 6
Driessen W. 32 30 36 38 34 36 36 26 32 28 34 38 346 2
Graaf R. de             30 36     32 34 132 11
Hattem H.J.G. van 30 32 34 34 38 38             206 8
Jansen J. 34 34     28 28 26 32     30 28 240 7
Nicolaas A.M.D. 28 28 28 32 36 34 34 30 30 26     306 5
Vliegenthart R.G. 36 40 40 36 40 40 40 40 36 30 40 40 392 1
Wetering D. v.d.             28 26 28 34     116 12


Zaterdag 2 september 2017.

Na de te korte zomerstop zijn we weer begonnen met het wedstrijd zeilen op het Waaltje. Op de zaterdagochtend verzamelde zich 9 leden en uiteraard de havenmeester Leen Stok. Ondertussen zijn we gewend aan de gewijzigde situatie ten aanzien van de bereikbaarheid van de vaarlocatie. Een ieder laad zijn spullen uit en parkeert vervolgens keurig zijn auto op het parkeerterrein. Alleen de aanhanger met daarin de rubberboot en de boeien blijft aan de waterkant staan.

Op deze zaterdagochtend stond er helaas een matig windje van 1 á 2 beaufort en geen wolkje aan de lucht. De havenmeester besloot dan ook een iets kortere baan te leggen , vooral de boven boei lag korter. Desondanks bleek dit met deze windkrachten een uitdaging.


Jan van Alebeek was die dag met zijn nieuwste aanwinst gekomen, een prachtig 2 meter Americanclub (achtige) zeilboot ( eigenlijk een zeiljacht). Al snel werd duidelijk dat dit een goedlopend bootje is , met potentie om in de top 3 van het klassement te komen.
Na weer een ouderwetse start , met de oude vertrouwde tapedeck van Leen , ging de groep de eerste ronde nog aardig gelijk op. Maar de zwakke en draaiende wind bracht al gouw een schifting aan in het veld. De top drie bij doorkomst na de derde rond was dan ook, niet geheel verrassend, 1: Ben Bezemer, 2: Frans Campfens en 3: Rene Vliegendhart. Jan van Alebeek werd met zijn Monacojacht vierde.


Bij de start van de 2e heat was de wind voorspelling nog triester, zo zelfs dat ondergetekende besloot met de lichte Micromagic te gaan zeilen. Een internationale klassen die zeer geschikt is om met licht weer goede resultaten neer te zetten. Afijn dit is de theorie, de praktijk bleek echter geheel anders te zijn. De start was uitermate goed , totdat 2 meter na de startlijn ik volledig werd afgedekt door een andere deelnemer. De Micromagic kwam terplekke tot stilstand en herstelde zich pas weer toen er vrije wind was. Ook de oriëntatie van zo’n klein zeilbootje is moeilijk, zie foto.( Micromagic in de rode cirkel). Dit is een foto van voor de start, niet dat u denkt dat ik de verkeerde kant op voer.
Op groot water en met concurrentie van schepen tot 2 meter is de Micromagic duidelijk in de minderheid. Echter verrassend genoeg werd ik niet laatste, maar er zijn wel punten blijven liggen.Na een tijdje met z’n allen dobbert te hebben was de volgorde van binnenkomst heat 2 (top 3) als volgt: 1: Ben Bezemer, 2: Frans Campfens en 3: Robert Beenes. ( Robert zijn eerste top 3 klassering) Inmiddels heb ik begrepen dat Rene Vliegendhart na deze wedstrijd dusdanig teleurgesteld was in het model die hij deze dag had meegenomen, dat hij deze al weer verkocht heeft.
Na het gemeenschappelijk weer opruimen van de boeien, rubberbootje enz. werden de zeilboten weer ingeladen en keerde men huiswaarts. De volgende zeilwedstrijd is op 7 oktober, hopelijk met wat meer wind.

Wim Driessen

Zaterdag 1 juli 2017.
Terwijl ik begin aan dit stukje proza kijk ik naar buiten en zie een zelfde weer type als op 1 juli. Zoals elke zeiler kijk je gelijk naar de lucht als je wakker wordt om in te schatten wat voor zeildag het gaat worden.
Op 1 juli was dit voor mij niet anders en zag ongetwijfeld het zelfde als mijn medezeiler, goede wind ( belangrijk bij het zeilen), matige zonnige plekken (ook wel bekent als blauwe luchten en altijd te weinig) en donkere wolken ( niet echt gewenst). Gewapend met deze kennis trok ik op die zaterdag ochtend weer naar het Waaltje om met de wedstrijden mee te doen.
Je kan tenslotte alleen punten verdienen als je er bij ben. Dit keer moesten we de punten verdelen over 10 deelnemers , een mooie opkomst zeker gezien de dreigende donkere wolken.
Ons plekje moesten we delen met vissers die al de hele nacht aan het vissen waren geweest. Blijkbaar varen zij hun vislijn helemaal uit , met een kleine rubberboot naar de andere kant van het waaltje. Leen Stok kwam bijna in de knop met deze lijn toen hij de boeien ging uitvaren. Een hoop geschreeuw en gebaren vielen hem ten deel. De lijn was blijkbaar nog niet vergenoeg gezakt. Maar Leen had de lijn gelukkig niet geraakt en kon zonder problemen verder met zijn taak. Een vis lijn in je schroef betekent ellende en terug pedellen naar de kant.

Na een rommelige start, de techniek liet ons weer in de steek werd er “aan de wind” gestart en namen de toppers, René Vliegendhart en Ben Bezemer weer snel de leiding. De klacht dat de bovenboei wel er dichtbij lag werd snel terug genomen toen bleek dat de noordoosten wind daar een spelletje speelde met de boten.
Afgedekt door de bomen en de huizen ontstonden daar vreemde draaiwinden, kortom de opge- lopen winst kon daar zo teniet worden gedaan.
Des al niet te min was de strijd in het achterveld spannend en finishte deze groep dicht bij elkaar, wel voorgegaan door René en Ben.
Ik moet hun geheimen en technieken toch maar eens beter bestuderen. Dit in gedachte besloot ik de 2e heat met een ander zeil setting te varen , had ik niet moeten, ik werd uiteindelijk 7e in de tweede heat.

De start van de 2e heat ging beter , we hadden ons al ingesteld op de aangepaste start methode. Het eerder genoemde weer bezorgde in de 2e heat voor wat de Engelsen zo mooi “a light drizzel” noemen, of te wel motregen. Gelukkig was deze van korte duur en niet echt intens. De 2e heat werd zonder verder problemen uitgevaren.
Vermeldingswaardig is dat Henk de Bruin ook voor het eerst finishte dit na veel oefenen en aanpassingen aan zijn zeilboot. Hoeft hij niet meer achter Adrie aan te varen( grapje)
Na het binnen halen van de boeien en met ver- eende krachten de aanhangen weer de weg op- geduwd te hebben keerde en ieder , sommige met een illusie rijker
(waaronder ik zelf) weer huiswaarts.
De laatste wedstrijden van het seizoen zijn weer in zicht, nog maar 2 te gaan , de eventuele inhaal dag niet meegerekend. Eerstvolgend wedstrijd is op 2 september , start om 10:30.

 

 

Wim Driessen

Zaterdag 10 juni 2017.

Vandaag was het dan weer tijd voor onze 3e zeilwedstrijd van dit seizoen. Deze wedstrijd was i.v.m. onze demonstratie in Goedereede op 17 juni verplaatst naar deze datum. De zon scheen lekker en er stond een uitstekende zeilwind. Dus snel de boot uit de auto gehaald en gestart met het optuigen van mijn boot. Helaas toen bleek dat ik toch wel een probleem had met mijn zeil. De bovenste lijmnaad van mijn grootzeil had losgelaten en liet zich niet meer simpel herstellen. Gelukkig had Wim Driessen spinakerreparatietape (goed scrabbel woord) bij zich, zelfs nog in de kleur geel. Dus snel aan de slag met deze tape en gelukkig was het probleem hiermee snel opgelost. Wim nog bedankt hiervoor.

Ondertussen had Leen Stok, die gelukkig weer aanwezig was, de boeien inmiddels ook in hetvaarwater uitgezet. Hierdoor kon de 1e heat al snel van start. Door een goede start wist ik al snel de eerste plek in te nemen, met René Vliegenthart er vlak achter. Door een stom stuurfoutje wist René mee uiteindelijk te verschalken en de 1e heat op zijn naam te schrijven, waarna ik als 2e over de finish kon gaan. Arie Nicolaas werd 3e en Wim Driessen 4e.

De sfeer zat er goed in en tijdens de pauze werd er dan ook genoeg geleuterd over van alles. Maar het was intussen wel tijd geworden voor de tweede heat. Ik had ook nu weer een goede start maar moest René toch voor laten gaan. Maar ik wist de

tweede plaats zonder veel problemen gedurende de hele heat vast te houden. Achter mij was het spannender. Als Arie minder zijn mond gebruikt had, was hij misschien 3e geworden, maar nu zat er niet meer in dan een vierde plaatst. Hoewel zelfs deze plek voor hem bijna nog in gevaar kwam.
We hebben deze dag weer lekker gezeild en dus op naar de volgend keer.

Henk van Hattem

Zaterdag 6 mei 2017.

Vandaag was het weer tijd om te gaan zeilen aan het Waaltje. De zon scheen en er stond een leuk windje, dacht ik. Maar aangekomen bij het vaarwater bleek dat ik dat toch verkeerd ingeschat had. Er stond een redelijk harde wind en ik had dan ook spijt dat ik de stormfok niet had meegenomen. Dit was dan ook een leermoment, volgende keer altijd de stormfok meenemen, je weet maar nooit.

Het voordeel was wel dat we de normale 3 rondes per heat konden varen over het ons bekende parcours.
Over de nieuwe omstandigheden bij het vaarwater hoorde ik niemand meer, was blijkbaar een geaccepteerd iets. De aanhangwagen stond inmiddels wel langs het fietspad binnen de afzetting van de weg.
Vanmorgen waren 9 zeilers aanwezig, die allen enthousiast bezig waren hun zeilboot op te tuigen. De sfeer zat er goed in.
Toen iedereen klaar was kon er door de havenmeester gestart gaan worden. Op dat moment kwamen twee dames aangevaren met de mededeling dat er een zeilwedstrijd gestart was bij de verkenners en of wij het parcours niet konden veranderen of stoppen met zeilen.

Er was geen zeilboot te zien, ook niet in de verte, dus zij wij met de 1e heat gestart. Na nog geen 10 seconden lagen de zeilen van de boot van Jan van Alebeek plat op het water. De oorzaak hiervan waren gebroken stagen, dus voor Jan was de wedstrijd snel voorbij. Voor de anderen ging het gewoon verder en na drie ronden wist René Vliegenthart als eerste de finish te passeren. Daarachter was het tussen Ben, Wim en Henk nog spannend. Door een stuurfout was het voor Henk over, dus bleven Wim en Ben over. Het bleef erg spannend tot aan de finish. Op de lijn wist Ben toch nog als tweede te eindigen.
In de pauze was er ruimte voor de verkenners om ons parcours te passeren zonder elkaar te hinderen. Toen zij gepasseerd waren, konden wij met de 2e heat gaan starten. Ook nu was het weer een strijd tussen de boten van Wim, Ben, René en Henk, waarbij Ben uiteindelijk aan het langste eind trok en winnend over de streep ging met Wim in zijn kielzog. René werd derde, de oorzaak zat ‘m, volgens hem, hierbij in een strootje voor de kiel. Ja ja, niet winnen is moeilijk.

Na deze heat was het voor mij tijd om snel in te pakken en weg te wezen, ik moest tenslotte naar de verjaardag van mijn kleinzoon.

Henk van Hattem

Zaterdag 8 april 2017.

Het is eindelijk zover, de eerste zeildag van dit nieuwe seizoen is vandaag aangebroken. Dus na de afgelopen week de accu’s geladen te hebben, was het vanmorgen tij om de zeilboot in de auto te laden.

De weerman op Radio Rijnmond had voor de ochtend mist voorspeld, dus verwachtte ik weinig wind. Er was gelukkig geen mist, maar jammer genoeg ook geen wind. Niks aan te doen, maar dus toch naar het Waaltje in Rijsoord gegaan, zeker omdat ik ook nieuwsgierig was naar de vernieuwde situatie rond ons vaarwater, waar de voorzitter tijdens de clubavond over vertelde. Dit laatste vond ik meevallen, het is wat meer ge- doe, maar zeker geen reden om voor weg te blijven.
I.v.m. de ziekte van zijn vrouw was onze havenmeester, Leen Stok, niet aanwezig en werden zijn taken waargenomen door Jan van Alebeek en Wim Driessen. Wim was de kapitein van de rubberboot en was dan ook druk doende met het uitzetten van de boeien, waarbij hij nog al wat commentaar kreeg, daar de boeien erg ver uit elkaar lagen voor de weinige wind die er was. Uiteindelijk kon Jan van Alebeek, die de wed- strijdleiding op zich genomen had, om precies half elf het startsein geven voor de 1e heat. Ondertussen was wel besloten om het parcours te halveren, dus 1 boei deed vandaag niet mee. Na het startsein kon het dobberen dus definitief be- ginnen. Dick van de Wetering had het al snel gezien, zijn boot deed in vergelijk met de anderen helemaal niets. Er bleef voor hem niets anders over dan zijn boot naar de kant te halen, wat ook nog een hele toer was. Af en toe was er een beetje wind, maar dat stelde niet veel voor. Inmiddels had Ben Bezemer de leiding weten te nemen, waarbij René Vliegenthart op een redelijke afstand tweede lag. Nu kwam echter de aap uit de mouw, want de havenmeester (Jan van Alebeek) had ondertussen besloten om deze 1e heat maar 2 rondes af te leggen. René kon nu Ben helemaal niet meer inhalen. Dit leverde na- tuurlijk de nodige ludieke opmerkingen op. Uiteindelijk wist Ben te winnen en werd Frans Campfens verrassend tweede, met René als derde. Ik was zelf in een ‘felle’ strijd verwikkeld met Wim Driessen om de vijfde plek, welke ik met een neuslengte wist binnen te halen.
Ondertussen was de zon lekker gaan schijnen en werd het echt zomers aan de waterkant.Op wat gemopper na over de wind, was het deze eerste zeildag weer erg gezellig aan de waterkant en werd er door de 11 deelnemende zeilschepen om elke centimeter gestreden. Ook nieuwkomer Robert Beenes had het naar zijn zin, alleen jammer dat er een probleem in zijn boot zat met de draden vanuit de romp naar de zeilen.
Toen na de pauze, waarin net als bij Leen Stok

de wind weer wat toenam, vond Jan het tijd wor- den voor de 2e heat. Prompt was de wind weer weg en konden wij ons gaan opmaken voor ook nu weer 2 rondes dobberen. Soms iets meer wind, maar verder……René wist nu als eerste over de streep te komen met Ben als tweede. Frans wist weer iedereen te verrassen en werd keurig derde.
Hierna werd het weer tijd om op te gaan ruimen, dus werden de boeien uit het water gehaald door Wim en alles weer in de aanhanger gedaan.
Deze eerste zeildag was, op de wind na, voor iedereen weer een geslaagde en vooral ook een gezellige ochtend aan het Waaltje. Hopelijk de volgende zeildag weer net zoveel mensen en lol, maar dan wel iets meer wind.


Henk van Hattem

Einduistlag Zeilen 2016

 

Datum

Datum

Datum

Datum

Datum

Datum

 

23-apr

28-mei

3-sep

24-sep

1-okt

15-okt

Naam zeile rs

W1

W2

W1

W2

W1

W2

W1

W2

W1

W2

W1

W2

Totaal

Nr.

Alebeek J van

 

 

 

 

 

 

 

 

30

30

38

32

130

8

Bezemer B.

 

 

38

38

38

38

38

38

36

34

34

38

370

2

Boele A.

34

34

30

26

34

32

30

 

26

28

36

30

314

4

Campfens F.

 

 

 

 

 

34

34

34

 

 

 

 

102

9

Driessen W

38

38

34

28

36

36

 

 

28

26

40

36

340

3

Hattem H.J.G. van

 

 

32

34

 

 

36

36

40

38

 

 

216

6

Jansen J.

36

36

36

32

 

 

 

 

32

32

 

 

204

7

Nicolaas A.M.D.

 

 

28

30

 

 

 

 

 

 

 

 

58

10

Vliegenthart R.G.

40

40

40

40

40

40

40

40

38

40

32

40

400

1

Wetering D. v.d.

 

 

 

36

 

 

32

32

34

36

30

36

236

5

Laatste zeildag 2016

Om niet gelijk te beginnen met superlatieven, geweldige super zeildag, waarschijnlijk de beste van 2016. Een ieder die was gekomen, en er was die dag een hoge opkomst, waarschijnlijk nog de laatste kans om extra punten te scoren, voelde dit ook. Een goede sterke wind, dwars op de baan en mooie te bezeilen rakken. Geen zon maar in oktober hoeft dat ook niet, wind is belangrijker.
De verwachtingen voor de start waren hoog gespannen, een ieder rook zijn kansen om met deze omstandigheden  het  maximale  uit  zijn  boot  te halen. Vanwege enige sportvissers moest de baan iets verlegd worden.
Mede hierdoor was de verankering van de topboei niet optimaal en moest Leen terug in de boot om er voor te zorgen dat het parcours zich niet zou verplaatsen tot aan de Theetuin.
Ook de laatste onderboei kwam op een voor ons niet gunstig plek uit, te dicht bij de bomen rand.
Dit maakte de baan wel interessant, mee draaien met de wind of een extra slag maken?

De start van de eerste heat was voorspelbaar, massaal met slechts een foute start.
De 10 schepen, aan de wind te gelijk op de eerste boei af zorgt natuurlijk voor problemen.
Na wat trek en duw werk, waarbij enige tijd 3 schepen een poging ondernamen  een  nieuwe type zeilboot te introduceren, namelijk een Trimaran, werd de boei door een ieder gerond.
De schepen die wijselijk een iets ruimere koers hadden gevaren kwamen beter uit de strijd dan de 3 Amigos. Voor de wind ging het naar de tweede boei, waarbij het hebben van goede ogen de beste garantie is voor een goede ronding, zonder te veel hoogte verliezen. Ondanks dat de meeste kaarten al geschut waren na de eerste ronde bleef het enthousiasme hoog. Ook in de achterhoede.
Tijdens de tweede ronde sloeg het noodlot toe voor enige deelnemers, lege accu’s, losschietende schoten (draadjes voor de zeilstand) van de zeilwinch zorgde voor de eerste uitvallers. Een onvrijwillige verhaking van twee schepen bij de bovenboei bracht de competitie voor de topposities tot een halt. De nummer 2 en 3 zaten vast aan elkaar en dreigde aan lagerwal te geraken, aan de overzijde van her Waaltje, in het riet.
René Vliegendhart, die op dat moment op kop lag besloot te gaan helpen, nam zijn eigen schip uit de wedstrijd en stapte in de rubberboot om de onfortuinlijke heren te gaan redden.
Hij gaf hiermee een eerste plaats op, kan hij wel hebben in het algemeen klassement, maar toch, veel lof voor deze actie.


De tweede heat ging van start zonder Arie Nicolaas, hij moest opgeven met elektrische problemen. Andere pechvogels hadden hun schip weer vaarklaar gekregen voor een tweede start. De tweede heat was minder dramatisch dan de eerste, maar bracht toch problemen voor menigeen. Ook deze keer waren er problemen met de zeilwinchen en verhaken van schepen.
Ik zelf raakte deze keer verstrikt in een ander zijn verstaging, na een door mij verkeerd ingeschatte manoeuvre. Gelukkig kwamen de twee schepen weer snel los van elkaar en ondervond mijn “slachtoffer” geen positie verlies.
Na de finish bleven een aantal zeilers op het water om nog even te genieten van de wind.
De boeien en rubberboot werden voor de laatste keer dit seizoen opgeborgen onder het toeziend oog van Leen Stok.
Een mooie afsluiting van dit zeilwedstrijdseizoen 2016. Belangrijke les geleerd, zorg dat je spullen tiptop in orde zijn en zorg dat je elke wedstrijdzaterdag er bij ben. Alleen dan kan je genieten van je hobby en uiteraard ook belangrijk, punten scoren!
Ik hoop dat er volgend seizoen er weer of zelfs meer enthousiaste deelnemers met mij aan de waterkant staan om er weer zo’n mooi en leuk jaar van te maken.
Tenslotte mijn dank aan alle deelnemers en natuurlijk Leen Stok, in zijn rol als havenmeester, voor een mooi en leerzaam jaar.
 
Wim Driessen

Zaterdag 1 oktober 2016.

De zomer is inmiddels voorbij, maar ons vaarseizoen nog niet, dus vandaag weer aan de bak met het zeilen in het Waaltje in Rijsoord.
Er waren 8 varende leden aanwezig, dus het beloofde weer een echte wedstrijd te worden. René had dit keer zijn ‘oude’ zeilboot bij zich en niet de K-klasse boot. Het was vandaag niet zo warm als de laatste zeildag, maar wel prima zeilweer. Lekker windje en af en toe een mager zonnetje. Toen alle schepen gereed waren werd de 1e heat gestart door onze havenmester.
Het werd, zoals bijna altijd een warrige start, waarbij René Vliegenthart het gelijk aan de stok kreeg met Jan Jansen, die hem behoorlijk in het vaarwater zat. Met Ben Bezemer ging het beter, hij ronde als eerste de eerste boei. Ik zelf lag op
dat moment vierde. Het ging lekker vol speed naar de top boei en toen verder. Onderweg naar de derde boei lagen Ben en René elkaar dwars en zoals het spreekwoord zegt; als twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen. En dat was nu ook zo, ik kon hier 100% van profiteren en wist de eerste plek te bemachtigen, welke ik ook niet meer afstond. René en Ben
wisten op redelijke afstand 2e en 3e te worden. Dirk van de Wetering wist fraai beslag te leggen op de 4e plek.
Ondertussen was ook hen de Bruin gearriveerd. Hij liet zijn “Groene Draeck” te water. Het was een leuk gezicht om zo’n historisch schip te zien zeilen.
Na een korte pauze was het tijd voor de tweede heat. Wij startten nu een keer tegen de klok in. Ik lag er goed voor, maar helaas wist Wim Driessen dat zo om te zetten dat ik als laatste startte. Het was voor mij nu de kunst om een goede inhaalrace te zeilen. De anderen lagen al een behoorlijk stuk voor. De achterhoede wist ik al snel voorbij te gaan, maar René, Ben, Dirk en Jan was toch even andere koek.
Door andere lijnen te varen wist ik toch in de 2e ronde op te schuiven naar de derde plek. Het werd dus een heel fraai gevecht.. René kon in niet meer
pakken, maar ben maakte bij de laatste boei een fatale stuurfout, waardoor ik hem toch makkelijk kon passeren en zo 2e te worden in deze heat. Dirk legde beslag op de 3e plek en Ben werd 4e.
Hierna was het weer tijd om op te ruimen en, na iedereen een goed weekend gewenst te hebben, naar huis te gaan.

Henk van Hattem

 

Zaterdag 24 september 2016.

Het was vandaag weer een zeildag. Het weer was ondanks de datum prachtig en er stond een fijn zeilwindje. Alle deelnemers waren ruim op tijd aanwezig dus kon er op tijd begonnen worden met de eerste heat van deze dag.
Het parcours lag niet op de normale plek daar er op ons vaste stekkie al reeds een aantal vissers zaten. Dus dan maar een stukje opzij, daar starten was ook geen probleem. Na de start gingen de schepen zonder valse start naar de eerste boei, waar het in de eerste ronde nog dringen geblazen was. René wist hier toch weer als eerste de boei te ronden. Hierna kwamen Ben en Henk. In deze volgorde kwam tijdens de race verder geen verandering, dus was dit ook de uitslag van de eerste heat.
Na een pauze was het weer tijd om de tweede heat te starten. Ook deze ging weer met de klok mee. René wist ook nu de eerste plek voor zich op te eisen, waarna Henk en daarna Ben volgden. Door een kleine wijziging aan mijn boot had ik wat meer moeite met tegen de wind invaren. Dus niet zo geslaagd. Ben wist dan ook de tweede plek weer te veroveren, waardoor ik genoegen moest nemen met de derde plek, hoewel ik in de laatste ronde toch wel heel dicht bij Ben in de buurt kwam. Dus de uitslag was gelijk aan die van de eerste heat.
Nadat het parcours afgebroken was konden we weer met een goed gevoel naar huis toe, om daar verder te genieten van het fraaie najaarsweer.

Henk van Hattem

Zaterdag 3 september 2016.

Na een korte vakantie onderbreking is het wedstrijd zeilseizoen op het Waaltje weer voortgezet.
Op een mooie enigszins kille zaterdagmorgen verzamelde zich wel geteld 5 zeilers aan de start. Terwijl de zon aan kracht won werd het parcours uitgezet , waarbij wij, Adrie Boele en ondergetekende een wijze les kregen van Leen Stok over het op de correcte wijze aanhaken van de boeien. Op verzoek van Leen Stok voer ik, ondergetekende voor het eerst de boeien uit, weliswaar in het bezit van een vaarbewijs was het besturen van de rubberboot met buitenboordmotor toch iets nieuws voor mij , maar uiteindelijk zijn de boeien naar een ieders tevredenheid geplaatst.

Een goede wind stak op, dwars op het Waaltje, waardoor een drietal mooie rakken ontstonden, net niet geheel bezeild.
De start van de eerste heat, resulteerde in een collectieve valse start en het hele veld werd door de havenmeester, Leen Stok terug gefloten. We gingen, na de vakantie rust blijkbaar iets te fanatiek van start. Uiteraard waren wij ons van geen kwaad bewust , maar keerde om voor een tweede start. Het al oude vertrouwde startmelodietje, een cassette bandje met daarop het 5 minuten sein, weigerde dienst en zo moest er vanaf een telefoontimer herstart worden.
De tweede start was wel goed en de eerste heat ging zonder verdere problemen van start. Na 1 ronde kreeg Frans Camfens problemen met zijn zeilwinch en moest opgeven. De eerste heat werd gewonnen door René Vliegendhart, op de hielen gezeten door Ben Bezemer. Adrie Boele was gekomen met een nieuwe zeilboot, mocht helaas niet baten, hij kwam als laatste over de finishlijn. Blijven oefenen Adrie.
Ondertussen zorgde de zon voor een toenemend aangenaam temperatuurtje.
De tweede heat werd weer gestart met alle 5 de deelnemers weer in het veld en dit maal zonder valse start.(we kunnen het wel)
Een (zeilend) gevecht tussen René Vliegendhart en Ben Bezemer voor de eerste plaats werd uit eindelijk beslecht in het voordeel van René Vlie- gendhart. Ondergetekende kon ondanks of dankzij terugkerende zeilwinch problemen van Frans Camfens nog net een derde plaats, op de finishlijn veilig stellen.
Voor de niet zeilers onder ons , een heat bestaat uit 3 rondes, waarbij om 3 boeien wordt gezeild.(en de start boei) Deze boeien liggen in een driehoek waardoor men in principe elke windrichting voor zijn kiezen krijgt, voor de wind, halve wind en aan de wind ( tegenwind). Er wordt altijd “aan de wind” gestart. Bij het missen van een boei moet deze worden overgedaan. Er wordt in de puntentelling geen rekening gehouden met het type of afmetingen van de zeilboot. De eerste over de finishlijn is winnaar. Hulpmotoren zijn verboden.
Na het weer ophalen en opbergen van de boeien kon de eerste zeildag na de vakantie afgesloten worden. Ondanks de lage opkomst toch een geslaagde dag.
Ik hoop dan ook dat de volgend zeildag meer zeilers melden daar het bij het zeilen niet alleen om het bouwen gaat maar ook om de techniek en de onderlinge competitie.
En ja er kan er maar een winnen, maar dan moet je wel meedoen. En meedoen is zeker zo leuk.

Wim Driessen

Zeilen 28 mei 2016

Zaterdag 28 mei 2016. Voor vandaag stond de tweede zeildag weer op het programma. Daar Sjanie Stok gelukkig weer uit het ziekenhuis is, was Leen niet aanwezig, daar hij voor de verzorging van Sjanie moet zorgen. Als vrijwillige ver- vanger was Jan van Alebeek bereid gevonden.

Hij vervulde deze functie met verve, maar in sommige opzichten is hij nog erger dan Leen. Als we de heat bij hem moeten starten is er helemaal geen wind meer, dus of we nu blij moeten zijn is de vraag.
De eerste heat ging, zoals reeds gezegd, erg rustig van start. We hebben dan ook bijna het dobberen record verbroken. Af en Toe kwam er toch wind waardoor het af en toe toch nog een wedstrijd werd.

Makkelijk was dat niet want de wind ver- anderde regelmatig van richting. Het ronden van de topboei was dan ook de grootste opgave, wat niet voor iedereen makkelijk ging. Hierdoor lag Arie Nicolaas al aan het einde van de 2e ronde een ronde achter. Onze nieuwe havenmester kon het gefriemel rond de topboei ook niet goed zien, maar hij had de beschikking over een verrekijker, waardoor het voor hem een makkie werd. Ren é Vliegenthart wist de heat te winnen, Ben Bezemer werd derde en ja, je gelooft het niet, maar Jan Jansen werd met zijn snelle boot 3e.
In de pauze was het even tijd voor koek, welke Dick van de Wetering had meegebracht.
Gezien de wind werd er al snel gestart met de 2e heat. De havenmeester had besloten om dit keer tegen de klok in te starten, wat, naar later bleek, qua wind niet veel hielp. Het ging allemaal in een rustig tempo, af en toe wat sneller, maar de gang zat er niet echt in. In de 2e ronde had Wim Driessen nog pech ook, hij kwam vast te zitten aan een boei, wat hem een goede klassering koste. De uitslag van deze heat was hetzelfde als de 1e, allen was nu Dick van de Wetering 3e.
Al met al was het een fijne dag aan het water, qua zeilen had wat meer wind welkom geweest.

Henk van Hattem

Zeilen 23 april 2016

Zaterdag 23 april was het weer zover dat de zei- lers onder ons aan een nieuw seizoen mochten beginnen.
Na enkele dagen redelijk weer, werd het deze dag toch wel spannend of het droog zou blijven want de voorspellingen waren niet best. Om 09.30 uur werd er verzameld aan de waterkant. Aanwezig waren Jan Jansen, Arie Nicolaas, Rene Vliegent- hart, Wim Driessen,
Adrie Boele en natuurlijk onze havenmeester Leen Stok.
Helaas had Henk van Hattem zich deze morgen afgemeld, Jan Alebeek was op vakantie, Jan van Roon was helaas nog afwezig en Ben Bezemer
kwam ons alleen even aanmoedigen, hij voer niet mee wegens een rugblessure.

Adrie had deze dag de zeilkar en Leen opgehaald bij de stalling, wat wij natuurlijk weer zeer waarderen.
Helaas had Adrie Boele zijn nieuwe zeiljacht nog niet bij zich, volgende keer hopelijk wel, dan hebben wij er weer een concurrent bij.
Jan Jansen had een verrassing voor ons, hij had weer een andere zeilboot aangeschaft, het was een M-klasse, deze gaan supersnel, er worden met deze boten veel wedstrijden gevaren in het land. Wij kregen het natuurlijk een beetje benauwd want tegen dit geweld kan niemand op. Nadat de rubberboot gereed was gemaakt en de boeien waren uitgezet konden wij om 10.30 uur starten met de eerste heat. Er was een mooi wind- je uit het noorden, kracht 4 met een zonnetje, wel koud, rond de 10 graden maar zeilers zijn bikkels en gaan door.
De 5 boten startten redelijk gelijk en het werd een leuke wedstrijd met een mooi windje, zelfs Adrie Boele had er zin in om alle boeien te ronden en de heat af te maken met zijn oude boot.
Jan Jansen was druk met zijn nieuwe racemachi- ne, de boot liep niet zo snel zoals hij zou ver- wachten, de boten kunnen het echter wel, dat bleek tijdens een stevige windvlaag bij de derde boei. Hier voeren Arie en Jan naast elkaar om de boei te ronden, helaas konden de boten niet goed onder controle gehouden worden, waardoor er een stevige aanvaring ontstond tussen beiden, zowel met de boot als persoonlijk. Helaas was
Arie hier zo boos over dat hij direct zijn boot uit het water haalde om te stoppen na deze heat.
De winnaar werd Rene, daar opvolgend kwamen Wim, Jan en Adrie binnen.
Er werd geen pauze genomen tussen de 2 heats, toen de laatste binnen kwam van de eerste heat zijn wij gelijk doorgestart met de tweede heat. Arie had geen zin meer om de tweede heat mee te varen en tuigde zijn boot af om deze in zijn auto op te ruimen.
Tijdens de start lag Wim te ver weg van de start- lijn, waardoor Rene de leiding nam. De rest volg- de direct, het werd weer een leuke heat met een mooi windje en het was nog steeds droog. De winnaar werd weer Rene, daar opvolgend kwa- men Wim, Jan en Adrie binnen.
Ondanks het koude weer en een aanvaring was het toch weer een geslaagde zeilochtend, waarbij wij om 12.00 uur weer huiswaarts keerden.

Rene Vliegenthart

Start Zeilwedstrijdseizoen 2016

Afgelopen zaterdag 23 april was het weer zo ver, de start van het nieuwe zeilwedstrijdseizoen. Op deze koude dag waren helaas maar vijf leden met hun zeilboten aangetreden. Na een snelle opbouw

van het parcours, met dank aan Leen Stok, kon de eerste heat van start gaan. Jan Jansen was gekomen met een nieuwe zeilboot, een M-klasse met zeilnummer 17, een snelle boot. Echter de voorbereidingen bleken niet optimaal te zijn. De antenne van de ontvanger lag nog thuis en hij moest dan ook terug naar huis om deze op te ha- len. Om 10: 31 exact werd het start sein gegeven. Ondanks de kou en draaiende winden was er ze- ker een wedstrijd gaande in de achterhoede. Rene Vliegenthart was na een mooie start niet meer in te halen. Helaas had Jan Jansen nog niet de fijne kneepjes van het besturen van zo’n racemonster onder de knie, wat resulteerde in enige onvrijwillige aanvaringen met ander deelnemers.
Arie Nicolaas zag zijn noeste arbeid in gevaar komen en besloot zijn boot terug te trekken uit de race, om mogelijke schade te voorkomen. De wedstrijd werd voortgezet met vier boten. De achterste boei leverde, zoals gebruikelijk de meeste problemen. Draaiende winden, wegvallende winden of zelfs even geen wind maakte het ronde van deze boei tot een uitdaging (soms mis je de power van 2 Mabuchi 18 volt motoren). Maar ja, zo is het zeilen. Na drie rondjes te hebben gezeild was het wachten op het finishen van Adrie Boele, die ondanks zijn hoge concentratie op een ronde achterstand was gevaren. Zijn nieuwe zeilboot is helaas nog niet vaarklaar en hij moet het dus nog doen met zijn ‘oude’ weekendkruiser. Leden met een overtallige fok kunnen zich bij hem melden. De tweede heat was eigenlijk een herhaling van de eerste, waarbij opgemerkt dat Jan Jansen steeds beter werd met het
besturen van zijn racemonster en daarbij soms dichtbij een tweede positie kwam.Gelukkig kon ik mijn positie handhaven en zo finishte de twee- de heat zoals de eerste, 1e plaats Rene Vliegent- hart, 2e ondergetekende , 3e Jan Jansen en als 4e Adrie Boele.
Na nog wat trimmen aan de zeilen van Jan Jansen zijn boot (misschien een beetje dom om de concurrentie te helpen, maar ach het blijft een hob- by), werd het tijd om weer op te ruimen en huiswaard te keren. Ondanks de wat tegenvallende opkomst was het een mooie edoch koude eerste zeildag. De volgende zeildag is op 22 mei. Tot dan.

Wim Driessen

Einduitslag wedstrijdzeilen 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zaterdag 5 september 2015.


Zoals de weerberichten al aangaven, begon de dag met regen. Het was twijfelachtig of ik zou gaan of niet. Na nog even op buienradar gekeken te hebben toch maar besloten om te gaan.

Bij aankomst bij het vaarwater was het al redelijk druk. In totaal stonden er al 9 boten klaar en was ik zelf de 10e.
De lucht bleef dreigend en het begon al te rege- nen. De 1e heat kon toch van start gaan en al snel werd het weer droog, dus kon er normaal gezeild worden. Alleen was het jammer dat Arie Nicolaas op dat moment moest afhaken, daar zijn zeilwinch het niet meer deed.
Tijdens de wedstrijd was het spannend met de

strijd om de 2e t/m de 4e plek. René Vliegenthart lag n.l. vanaf de start al aan kop. Deze strijd wist Ben Bezemer in zijn voordeel te beslechten. Jan van Roon werd 3e en ikzelf 4e.
In de pauze kwam Jan van Alebeek nog rond met een heerlijk saucij- zenbroodje vanwege zijn verjaardag. Dit lieten de vaarders zich uitstekend smaken.
Zelfs de zon kwam er nog even door, maar in de verte hingen alweer donkere wolken. De havenmeester besloot dan ook om de 2e heat snel te beginnen om zo de bui voor te zijn. Helaas, dat lukte niet. Voor de boten in het water lagen, begon het weer flink te regenen. Voor mij, en ook Jan van Roon en Adrie Boele, was het
simpel. Wij stopten ermee. De regen kwam nu wel heel sterk naar beneden, zodat ik zelfs in de auto ben gaan schuilen terwijl de boot nog opge- tuigd buiten bleef staan.
De andere aanwezige zeilers gingen wel van start. Hoe de wedstrijd verlopen is weet ik niet. De regen kwam n.l. met bakken naar beneden en ik zat in de auto. Wat ik wel weet is dat zij, op z’n Hollands gezegd, zeik nat waren.

Na afloop ging Jan van Roon nog even met de havenmeester praten, daar hij, en ik ben het wel met hem eens, het gekkenwerk vond om met dit weer toch te zeilen. En hij dus ook, als hij punten wilde pakken, in dit vreselijke weer zou moeten zeilen. Hij ging dan ook not amused naar huis.

Wel jammer dat een leuke zeildag door het zeer slechte weer in duigen moet vallen.

Henk van Hattem

Zaterdag 4 juli 2015.

De afgelopen week was het zeer warm geweest in ons kikkerlandje. Ook voor deze dag waren temperaturen van boven de 30º voorspeld. In overleg met de havenmeester was dan ook besloten om op deze dag al om
09.00 uur te starten met zeilen. Vanwege het mooie weer verwachtten wij wel veel recreanten aan de waterkant. Rond half negen waren alle deelnemers aan de waterkant. Het was lekker druk, er waren 12 boten.
Na het optuigen van de schepen was het tijd om te gaan zeilen. He- laas duurde het voor Jan van Alebeek erg kort, zijn fok was n.l. kapot gegaan, lijmnaad was losgelaten. Gelukkig had hij nog een stormfok bij zich, zodat hij toch kon zeilen, zij het niet optimaal.
Ikzelf had ook problemen, en wel met mijn winch, waardoor ik na de eerste ronde van heat 1 de strijd moest staken. Ik kon mijn zeilen niet meer bedienen. Dus boot naar de kant en euvel zoeken en oplossen.
Intussen was de 1e heat afgelopen, welke door René werd gewonnen met Jan als goede tweede. Wim Driessen, die zeker een aanwinst is voor het
zeilen, wist beslag te leggen op de derde plek.
Na een korte pauze, de eerste recreanten waren al gearriveerd, kon de 2e heat van start.

Ook dit keer ging het niet helemaal goed met mijn winst, maar wist toch nog, na een spannende strijd met Arie, als 5e te eindigen. Op de meet werd ik verslagen door Arie. Ook nu was René 1e geworden.
Het was inmiddels al behoorlijk warm geworden, dus snel inpakken en naar huis.
Henk van Hattem

Zaterdag 30 mei 2015.

Na een voor mij verloren seizoen door verhuizing en een defecte zender, is het tijd voor een nieuw seizoen, dat vandaag weer gestart is. In de afgelopen periode heb ik mijn zender vervangen, dus ik hoop dat het dit seizoen weer beter zal gaan.
Vandaag dus de eerste vaardag voor het zeilen, nadat eerdere geplande data door weersomstandigheden niet door zijn gegaan.
Ook voor vandaag zagen de omstandigheden er niet goed uit, maar gelukkig klaarde het op, dus werd de auto geladen en op naar het Waaltje in Rijsoord. Na de zeilboten opgetuigd te hebben konden wij te water. Er waren 8 boten aanwezig, dus het beloofde een mooie wedstrijd te worden. Schijn bedriegt echter. Door de stevige wind was de fok van de boot van Richard Driessen kapot gewaaid, waardoor hij niet kon starten.
Na zelf mijn boot te water te hebben gelaten, bleek na enkele seconden dat de fok niet aangetrokken kon worden, dus tijdens het start protocolsnel naar de kant, wat niet eenvoudig was, en het euvel bekeken. Een katrolletje voor de bevestging van de fok was compleet weg. Gelukkig was het euvel middels een tierap, die ik van Richard kon lenen, snel verholpen. Het startsein was al bijna genaderd, maar  gelukkig op tijd klaar, dus kon ook ik van start. René Vliegenthart wist al snel de kop te pakken, voor de tweede plek was er  een  spannende strijd tussen mij en Jan van Roon. Soms ik tweede en soms Jan, maar op een gegeven moment wist ik toch de tweede plek definitief te veroveren. De boot van Jan was op achterstand, maar ook onbestuurbaar. Nadat Jan zijn boot toch richting de wallekant wist te krijgen, konden we zien dat hij helemaal geen roer meer had. Dit had als gevolg dat de boot toch niet uit het water gehaald kon worden, maar er vandoor ging naar de overkant. Richard heeft hem met de rubberboot wezen ophalen. Het roer bleek compleet afgebroken en lag ergens op de bodem.
Aan het eind van deze heat was René de winnaar en had ik de tweede plek in de wacht gesleept. Wim Driessen, die voor de allereerste keer meedeed, wist knap derde te worden.
Na de pauze werd in goed onderling overleg bsloten om de 2e heat niet meer te varen, en dit te doen als 3e heat op 13 juni, de volgende wedstrijd dag. Er waren n.l. te veel schepen met kleine dan wel grote problemen.
Dick van de Wetering was vandaag zelfs met 2 boten gekomen, maar met één kon hij helemaal niet starten. Door de harde wind was de bevestiging van zijn stagen aan een kant van de boot helemaal afgescheurd.
Al met al een leuke vaardag, maar wel met de nodige schades, welke gelukkig allemaal te repareren zijn.
Henk van Hattem

Zaterdag 13 juni 2015.

 Na een zeer warme vrijdag was het vandaag weer tijd om te zeilen. Helaas, het wordt gewoonte, waren de weergoden ons iets minder gezind. Rond 10.00 uur regende het behoorlijk. Ondanks dit weer toch de auto geladen en naar het Waaltje gereden. De andere zeilers hadden ook geen probleem met het weer, het was inmiddels alweer droog, en waren druk bezig hun schepen op te tuigen. Dit terwijl de havenmeester bezig was de boeien uit te leggen.
I.v.m. vissers werd het parcours wat meer in de richting van Rijsoord gelegd, maar dat was geen probleem.
Inmiddels was het druk op het water geworden, er lagen meer dan 10 schepen in het water. Zo ook de nieuwe aanwinst van Jan van Alebeek, die een zeilboot van Adrie Boele heeft overgenomen. Helaas was hij vandaag niet in staat aan de wedstrijden deel te nemen daar zijn winch vastgelopen was.
De wind was lekker, dus het beloofde een mooie wedstrijd te worden. Vandaag werd de 2e heat van de vorige keer alsnog ingehaald, dit met de zelfde schippers als 14 dagen geleden, de anderen moesten dus even wachten. Na de start lag Rene Vliegenthart al snel aan kop. Ikzelf had een slechte start, maar wist toch al snel de derde plek in te nemen. Helaas was het onmogelijk om René en Jan van Roon in te lopen. Dit was dan ook de einduitslag van deze inhaalheat.
Na een korte pauze ging de 1e heat van deze dag van start. Ook nu weer, het klinkt afgezaagd, was René als eerste weg. Doordat ik iets te vroeg startte, kon ik als laatste van start en wist dat niet meer helemaal goed te maken, o.a door een aantal stuurfouten bij de boeien, en eindigde na een strijd met Ben Bezemer als vijfde. Jan wist ook in deze heat de 2e plaatst te b machtigen en werd Arie Ni- colaas 3e.
Voor aanvang van de derde heat bleek dat Ben en Jan Jansen niet meer in het water te liggen. Storingen waren hier debet aan. De rest ging na het startbandje van start. Ik had nu wel een goede start en wist als eerste te vertrekken. Helaas kon ik niet op tegen het ‘geweld’ van René. Maar het was voor mij nu wel een heel goede race en wist ik na René als tweede te finishen. Achter mij werd er hard gestreden om de derde plek door Jan e Arie, die Arie uiteindelijk in zijn voordeel wist te eindigen.
Na deze 3 leuke heats was het tijd om naar huis te gaan. Op naar de volgende keer.

Henk van Hattem

Einduitslag Zeilen 2014:

Datum Datum Datum Datum Datum Datum  
7-jun 28-jun 19-jul 13-sep 4-okt 25-okt
Naam zeilers W1 W2 W1 W2 W1 W2 W1 W2 W1 W2 W1 W2 Totaal Nr.
Bezemer B. 38 34 40 34 38 30     38 32 36 30 350 4
Boele A. 30 30 26 26 28 28 30 36         234 7
Campfens F.         32 38 34   32 34 34 34 238 6
Dekker J.P.                            
Dolk K. 34 32                     66 10
Driessen R.             32 32         64 11
Hattem H.J.G. van     34 36 36 40             146 8
Hoogendoorn J.                            
Jansen J. 28 28 28 28     28           140 9
Klinge J.                            
Kunst R.A.                            
Looff A. de                            
Nicolaas A.M.D. 36 40 32 32 40 32     36 36 40 32 356 3
Roon J. van 40 38 36 40 34 36 36 40 34 38 30 38 376 1
Vliegenthart R.G. 32 36 38 38     40 38 40 40 32 40 374 2
Wegman T.                            
Wetering D. v.d.     30 30 30 34 38 34 30 30 38 36 330 5
Zuiddam P.                            

Zeiltourtocht 2014:

Zondag 27 april 2014.

De dag begon vanmorgen met regen, maar gelukkig tegen de tijd dat ik naar het water voor onze zeiltoertocht moest rijden was het alweer droog. Dus rond kwart voor tien kwam ik, toevallig gelijk met Arie Nicolaas, aan bij het vaarwater. Leen Stok en Adrie Boele wa- ren er al met de zeilkar en zij waren reeds druk- doende om de rubberboot in orde te maken. Dick van de Wetering en onze donateur Nico hagen- dijk waren ook al aanwezig. Even later arriveerde Jan van Roon, dus was de ploeg voor onze toer- tocht compleet. Het was dan ook tijd om de zeilboten op te tuigen. Voordat we gingen varen was het nog even tijd voor het nuttigen van een bak koffie met koek, welke Adrie meegenomen had. Nadat de boten en de rubberboot te water waren gelaten kan de tocht van start. Het was prima zeilweer, al stond er niet overdreven veel wind. Wij konden dit keer zonder problemen onder de brug door en dus lag het water van de Grote of Achterwaterschap (een boezemkanaal) voor ons. De reis verliep zeer voorspoedig. Leen Stok had dan ook niet veel te doen, hoewel het niet al te hoge tempo af en toe wat problemen opleverde voor de motor van de rubberboot, maar door af en toe de motor uit te zetten en rustig verder te dob- beren ging dat verder goed. Door de geringe wind was het een tijdrovende zaak om de eendenkooi te passeren, daar het vaarwater in de luwte lag van deze kooi. Onderweg was het genieten van de fraaie natuur om ons heen, waarbij wij veel grutto’s konden horen. Ook kwamen wij nog een grote groep ganzen tegen, waarvan het merendeel nog erg klein was. Na anderhalf uur varen wisten wij na 2 en een halve kilometer ons rustpunt te bereiken en kon er op ons gemak genoten worden van de boterhammen en het meegebrachte drinken. Na het eten zijn wij weer gestart met de terugtocht. Hierbij moesten wij veel tegen de wind in varen wat de nodige extra tijd koste. Helaas was tijdens de eendenkooi. Om hier voorbij te komen moest er dor iedereen erg veel gelaveerd worden, maar uiteindelijk lukte het toch. Hoewel dit niet voor iedereen gemakkelijk ging. Voorbij de kooi had inmiddels de accu van de zender van Arie het begeven en daar hij al eerder accu’s gewisseld had was het voor hem over. Gelukkig was de brug bij het einde van de tocht in zicht, dus was het geen al te groot probleem. De motor van de rubberboot had ondertussen steeds meer problemen gegeven en werd zelfs erg warm. Leen was dus genoodzaakt om het laatste stuk roeiend af te leggen. Hij had de hele dag niet veel te doen gehad dus een groot probleem was dit verder niet. Intussen wisten de 5 resterende boten wel varend het einde te halen en zo kwam er rond half drie een einde aan de tocht, welke ik toch zeker, ondanks de geringe opkomst, als geslaagd mag beschouwen. Ik moest hierna snel weg, daar ik nog naar een verjaardag moest en heb dus het einde verder niet meegemaakt.

Henk van Hattem

 

Uitslag van het zeilen, seizoen 2013

zeilwedstrijd

Zaterdag 5 Oktober 2013.

Eindelijk was het weer zo ver, er kon weer gezeild worden. Er stonden voor deze dag 4 heats op het programma. Het weer was erg mooi, hoewel de wind ons deze dag behoorlijk in de steek liet. Helaas was de opkomst dit keer mager te noemen, er waren slechts 7 zeilers aan de waterkant.
Na de start van de eerste heat dobberde iedereen naar de eerste boei. In deze heat kon je al snel zien welke boten ook met weinig wind goed uit de voeten konden. Met name de boten van Jan van Roon en Jan Jansen hadden er veel moete mee. René wist de heat winnend af te sluiten, Ben werd tweede. Een relevatie van deze dag was toch wel Dirk van de Wetering, hij wist netjes beslag te leggen op derde plaats.
Na een korte pauze, waarin er ook nu weer lekkere koffie was van Jan Dekker, met koek van Jan Jansen, kon de tweede heat gestart worden. Door een probleem met roer kon ik pas te water tijdens de laatste 10 seconden voor de start en begon dus met een achterstand op de rest. Er was nog steeds geen wind, dus snel ging het allemaal niet. Ook nu weer wist René te winnen en werd Dick heel mooi tweede. Ik lag er goed voor, dus zou dus derde moeten worden, maar door een goede zet van Ben wist deze alsnog de derde plaat voor zich op te eisen en werd ik vierde. Arie deed het nu beter en werd vijfde.
In de pauze hield Jan Jansen het vanwege de wind inmiddels voor gezien en ging zijn boot aftuigen en vertrok naar huis. Ik zelf kon door problemen met mijn boot ook niet starten. Dus werd de derde heat gevaren met slechts 5 boten. Ook in deze heat ging het weer prima met Dick en wist hij beslag te leggen op de derde plek.
Daar Jan van Roon nog naar een verjaardag moest, ging hij na deze heat zijn boot aftuigen, waar-door de laatste en vierde heat gevaren werd met 4 boten.
Hierna was het opruimen en naar huis. Voor mij dus tijd om mijn boot na te gaan kijken, zodat ik voor de volgende vaardag weer van de partij kan zijn.

Henk van Hattem.

2e zeilwedstrijd

Zaterdag 1 Juni 2013.

Na een mand wachten, de laatste keer zeilen was tenslotte op 27 april, kon-den wij vandaag weer aan de bak. Helaas was het ook dit keer weer but weer. Het was erg koud, temperatuur rond de 12º Celsius en veel wind.
Na eerst naar het voetbaltoernooi van mijn kleinzoon te wezen kijken, waar het ook erg koud was, kwam ik rond 10.00 uur verkleumd aan bij het Waaltje. Erg veel zin om te varen had ik nog niet, maar toch maar de boot opgebouwd. Voor Piet Zuiddam en Jan Klinge zat de vaardag er al op. Hun boot deed het niet, dus besloten zij maar naar huis te gaan, dit mede vanwege het koude weer. Hierdoor bleven er nog 9 zeilboten over.
De keus van fok was niet makkelijk, maar toch maar besloten om de grote fok te plaatsen. Tijdens het optuigen kwamen er nog een aantal wedstrijd kano’s voorbij. Hierbij ging iets mis, waardoor één kano omsloeg en de roeier in het water belandde. Dat moet voor hem toch wel een nare ervaring zijn geweest, want erg warm was het water niet.
Toen iedereen klaar was met het optuigen van de zeilboot, riep Jan Dekker dat de koffie klaar stond. Nou, ik kan je zeggen, dat was erg welkom, konden we van binnen toch nog een beetje warm worden.
Hierna werd door Leen Stok het bandje gestart, zodat alle boten het water in gingen en wij de eerste heat konden gaan varen. Tijdens de start was het nogal hectisch vanwege de wind, maar we konden allemaal goed van start. Vanaf de start was het spannend, de schippers deden bijna niet voor elkaar onder. Het werd dan ook een echte wedstrijd. Als eerste wist ik de 1e boei te ronden, dus het ging goed, maar bij de 3e boei liep mijn bot volledig uit het roer, er was geen houden aan. Gelukkig heb ik geen andere boten geraakt en daarmee ook geen schade veroorzaakt. Dat kan ik niet van iedereen zeggen. Ben Bezemer wist bij de volgende boei de boot van Jan van Roon niet te ontwijken en duwde hem langs de verkeerde kant van de boei. Arie Nicolaas was degene die van dit alles goed wist te profiteren, hij lag keurig aan de kop van het veld. In de laatste ronde werd het nog spannend, In de laatste rak wist René Vliegenthart nog net Arie te passeren en werd dus eerste. Net voor de finish wist Ben mij nog met centimeters verschil te verslaan en werd derde.
In de pauze nam de wind weer flink toe, wat de boot van Dirk van de Wetering bijna deed omval-len. Zijn steun voor de zeilboot was dan ook niet erg stabiel, hetgeen nogal wat opmerkingen opleverde. Hem werd geadviseerd om zijn steun onderste boven te zetten, zodat de poten in de grond gedrukt konden worden. Dirk vond dat blijkbaar een goed idee, want toen ik even later nar zijn steun keek, stond die keurig onderste boven met de poten in de grond.
Het was ondertussen tijd geworden om de 2e heat te gaan varen, dus alle boten weer het water in voor een mooie race. Ook deze heat wist René te winnen, waarbij Jan keurig 2e werd. Ben werd, ondanks problemen bij de topboei derde. Ikzelf had een wat minderen race, maar wist toch nog 4e te worden.
Henk van Hattem

1e zeilwedstrijd

Zaterdag 27 april 2013.

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk was het weer zover, de eerste zeilwedstrijd aan het Waaltje van het nieuwe seizoen stond weer voor de deur. De weergoden waren ons redelijk gezind. Het was erg fris, maar de zon scheen, het waaide voldoende en het droog.
De opkomst was groot, er waren op deze eerste wedstrijddag 12 boten aan de waterkant. Na de zeilboten opgetuigd te hebben, was het tijd voor een lekkere bak koffie, die net als voorgaande jaren verzorgd was door Jan Dekker, waarvoor natuurlijk ook dit keer weer onze hartelijke dank.
Jan Klinge was er met een nieuwe zeilboot, welke een wel erg inspirerende naam op de romp had, n.l. “oranjeflitsracing.holland’ . Helaas was deze boot voorzien van een zgn. ‘zelfremmend’ roer, wat de vaareigenschappen niet bevorderde.
Onze cassetterecorder deed het, dus was het na de koffie tijd om te gaan starten. Alle boten gingen te water en gingen klaar liggen voor de start. Helaas voor mijzelf was ik iets te vroeg en kreeg van de havenmeester een strafrondje, waardoor ik als een van de laatsten van start ging. Arie Nicolaas ging er als een speer vandoor en lag gelijk op kop, deze plek heeft hij  de hele eerste heat niet meer afgestaan. Ik zelf moest aan een grote inhaalrace beginnen, wat resulteerde in een 2e plek aan de finish. Dat ging net vanzelf, hier gingen pittige ‘gevechten’ aan vooraf met Jan van Roon en Ben Bezemer. Laatsten wisten uiteindelijk als 3e en 4e te eindigen, hoewel dit voor Ben erg nipt was, want hij werd op de hielen gezeten door Koos Dolk. Achteraf was de plek 3e plek van Ben simpel te verklaren, want tja zeilen met een leesbril gaat natuurlijk niet.
In de pauze tussen de twee heats werd er nog druk aan de boten gesleuteld door en aantal leden. Piet Zuiddam had problemen met zijn winch en de boot van Dirk v.d. Wetering waaide om, waardoor ook hier het nodige gerepareerd moest worden. Ook Jan Klinge had problemen. Piet en Jan konden jammer genoeg in de 2e heat niet van start.
Ondertussen had Leen het bandje voor de start weer aangezet en konden wij starten voor de 2e heat. Ben wilde revanche voor zijn slechte 1e heat en ging er snel vandoor. Ik lag zelf al gelijk op de tweede plek en wist deze vast te houden tot de finish. Met Jan Dekker ging het wat minder, volgens zijn zeggen zat hij aan de grond, want zijn boot ging niet meer vooruit. Maar ja, het Waaltje is ter plekke bijna 17 meter diep, dus dat leek de andere zeilers niet erg waarschijnlijk. Bij de finish had Jan van Roon beslag weten te leggen op de 3e plek.
Toen ik over de finish kwam, had ik nog even de tijd om naar de andere vaarders en hun boten te kijken. Hierbij viel mij op dat de boten van Arie de Looff en Dirk van de Wetering erg veel op elkaar leken qua kleurstelling. Volgens Arie was dit echter geen probleem, want hij had een blauw kontje.
Het was op deze eerste wedstrijddag weer een echte SMVR-dag, gezellig en veel lol onder elkaar, dus op naar de volgende wedstrijd. Aan het eind was er toch nog een probleempje. De auto van Piet Zuiddam was spontaan op slot gegaan, terwijl zijn sleutels nog in de auto lagen. Om dit op te lossen werd al snel de ANWB gebeld, die na 10 minuten al ter plaatse was en de zaak binnen enkele minuten oploste.                                                                                                                   
  Henk van Hattem


 

 

Copyright © 2009-2018 (By Ron Jongeneel)