Scheeps Modelbouw Vereniging Ridderkerk

 

Demo Riederborgh

Zaterdag 26 augustus 2017.
Dit keer stond voor ons de demonstratie bij de Riederborgh in Ridderkerk-West op het programma. De zomer vakanties waren weer voorbij, dus weer tijd voor wat inspanning. De weergoden waren ook ditkeer gunstig gestemd, het was een prachtige zomerdag met weinig wind. Dit maakte wel dat het aan de waterkant behoorlijk warm was.

Om 10.00 uur was het verzamelen bij de Riederborgh, waar wij in de bestaande vijver voor de hoofdingang varen. De gemeente had de vijver voor dit doel al in een eerder stadium schoongemaakt. Er lag wel kroos in, maar dat mocht de vaarpret niet drukken. Later op de dag waaide dat ook weg in een aangrenzende sloot.
Alle deelnemers, 18 man, die zich hadden opgegeven waren deze dag aanwezig, wat het weer erg gezellig maakte op het terras bij de vijver voor de hoofdingang van de Riederborgh. Deze opkomst is natuurlijk ook voor de activiteitencommissie een goede stimulans.

Bij aankomst stond de koffie en thee buiten al weer klaar, waar dan ook dankbaar gebruik van werd gemaakt. In de loop van de ochtend kwam Arie Nicolaas ook nog rond met bonnen voor en gratis hamburger, die ook met veel smaak werd genuttigd.
Naast de boten hadden Arie Nicolaas en Alex van der Kolk ook weer gezorgd voor het
nodigerijdende materieel, wat ook nu weer kon rekenen op de belangstelling van de bezoekers. Aan het eind van de ochtend kwam ook Lieuwe van der Net nog even
langs om te kijken. Hij had nog steeds erg veel pijn, wat ook wel aan zijn gezicht af te lezen was. Hopelijk krijgt hij volgende week goede berichten over een behandeling. Het was aan de waterkant inmiddels alweer lekker druk geworden met bezoek van de
bewoners uit het tehuis en meekomende familie. Onder hen natuurlijk, voor de vaste deelnemers, weer verschillende bekende gezichten. Naast het varen van ons was er op de familiedag ook nog een kleine braderie met onder andere een aantal
kraampjes met oude ambachten, zoals een imkeren een mandenvlechter.

Tegen het einde van onze demo kwam Rob Hageman nog even met een speedboot het water in. We kennen Rob, dus het ging ook nu weer verschrikkelijk hard. Zoals te doen gebruikelijk geeft dit in zo’n kleine vijver altijd weer de nodige spanning om met deze snekheden te varen. De belangstelling van de bezoekers was dan ook wel groot te noemen. Helaas, zoals zo vaak, ging het ook nu weer niet helemaal goed en
belandede speedboot van Rob uiteindelijk in het riet. Gelukkig wel op een dusdanige locatie, dat de boot, zij het niet makkelijk, er weer uit gehaald kon worden.Dit was de
laatste actie tijdens deze demonstratie. Het was inmiddels alweer tegen 16.00 uur gelopen en dus tijd voor ons om op te breken Dus kon er gestart worden met het opruimen vande spullen en konden wij weer naar huis met de modellen, alwaar wij, terugkijkend op een geslaagde demo, weer verder konden gaan genieten van het erg mooie zomerweer.

Henk van Hattem

Demo Goedereede

Zaterdag 17 juni 2017.
Vandaag waren wij, net als vorig jaar, weer te gast bij de organisatoren van de Portdagen in Goedereede.
Rond 08.00 zijn we dus weer richting Goedereede vertrokken en, dit in tegenstelling van vorig, onder snel blauw wordende hemel. Bij aankomst scheen de zon al lekker en beloofde het een warme dag te gaan worden. Maar voor het alle- maal zover was, moest eerst het bassin opgebouwd gaan worden. Dus de aanhangwagen, welke getrokken was door Guus Pouderoyen, op
zijn plek gezet en uitladen maar. Na het nodige passen en meten, dit i.v.m. de hoogte verschillen, stond het bassin klaar voor de brandweer.
Rond 10.00 uur waren zij aanwezig. Helaas kon door andere geparkeerde auto’s de brandweerwagen niet bij het water komen. Dus het bassin dan maar vullen met een losse motorpomp, wat wel wat langer duurde. Maar ja, de zon scheen en Leen Stok had de koffie weer klaar, dus….. Er ging onderwijl nog wel iets fout, waardoor de klompen van Olivier de Cloe vol water stonden en ook de proviandtas van Henk de Bruin het even moest ontgelden.


Na een klein uur was het bassin vol en kon er gevaren gaan worden. Gelukkig waren alle opgegeven leden aanwezig, dus was het weer een gezellige drukte rond de bak.
Naast de koffie van Leen, kwam de cadi wagen van de organisatie ook langs met koek en zopie, wat gretig aftrek vond bij de aanwezige leden en aanhang.
In tegenstelling tot vorig jaar hadden wij nu verschillende bootjes bij ons, waarmee de kinderen, die rond het bassin stonden, konden varen. Om onze eigen modellen toch te beschermen werd het bassin in tweeën verdeeld middels een touw met drijvers, wat gemaakt was door Jan van Alebeek. Dit werkte redelijk, want af en toe bleef er een bootje achter het touw hangen, maar dat mocht de pret bij de jonge kapteins niet drukken. Tussen de middag kwam de cadi wagen weer langs voor de verzorging van een lunch, wat natuurlijk gewaardeerd werd door onze leden.

Ondertussen werd er door de aanwezige leden druk gevaren in de bak en konden zij langs de kant ook genieten van het lekkere zonnetje.
Op de rest van de markt was het ook lekker druk geworden, net als bij ons en werd er het nodige aan eten en drinken door de bezoekers weggewerkt. Ook Leen Keijzer kwam nog even langs. Gelukkig ging het nu alweer een stuk beter met hem en waren de meeste wonden ook weer mooi geheeld.

Rond 17.00 uur werd gestart met het leeg laten lopen van het bassin. Dit ging hier wel heel makkelijk. Plank eruit en laat het water maar in de haven lopen. Het was ook nu weer een leuke demo, met een uitstekende verzorging door de organisatie, waarvoor onze dank.

Henk van Hattem

Pinkstermarkt Ridderkerk


Zaterdag 3 juni 2017.
Om 07:30 uur begonnen we met de opbouw van kraam 375, traditiegetrouw voor de winkel Put Fashionstore op het St. Jorisplein. Acht clubleden hadden zich beschikbaar gesteld voor deze dag, waarvan enkele iets later kwamen of eerder weggingen.
De markttijden zijn van 09:00 tot 17:00 uur. Vanaf 10:00 uur kregen we 230V van de kledingzaak Put en kon koffie gezet worden op de spiksplinternieuwe koffietafel!


De uitgestalde modellen waren heel divers. De sleper van Guus met daarnaast een frame van hetzelfde model. De terreinauto van Arie, waar vooral de jeugd belangstelling voor had, het demobootje van Joop, de stoere compacte sleper schaal 1:33 van Wim. Op het moment dat hij de machinekamer liet zien kwamen er ineens meer bezoekers. Een foto van onze zeilwedstrijdactiviteit, de nodige flyers en bouwbladen waren uitgestald. De “andere” Wim bracht een fraai statisch slepertje mee van een kleinere schaal. De Nederlandse botter uit Frankrijk en gemaakt in China… , dat is een te lang verhaal, van Jan trok vooral bij de alleroudste belangstelling.
Er werden enkele stickers vergeven, ballpoints verkocht en flyers aangeboden met vermelding dat het adres van onze clubavonden gewijzigd is. Wie weet komt hier wel een nieuw lid uit voort.
Aardig was dat Jilles, Leen en Joop erg veel passanten kenden, korter of langer niet meer gezien en dat geeft leuke gesprekken. Ook andere clubgenoten, waaronder de redactie van ons clubblad ’t Vooronder, bezochten onze S.M.V.R.- kraam.
Adrie kwam ook langs en trakteerde op overheerlijke “rozijnenbroodjes”. Dat was een aardige geste Adrie! Bedankt!
We startten met mooi weer, maar later in de ochtend kregen we een paar fikse buien. Op diverse kramen hadden zich op de slap hangende dakzeilen flinke waterzakken gevormd. Op diverse wijze werden deze voortvarend verwijderd. Sommige hielden daar een nat pak aan over, andere niet. Daarna hielden we het droog en kregen we mooi weer met het zonnetje. Wij stonden op een koele plek onder de bomen. Aangenaam voor de acht deelnemers en bij deze hartelijk dank voor jullie hulp en aanwezigheid.

Jan van AlebeekDemo Numansdorp

Zaterdag 27 mei 2017.

Vandaag was het dan de dag van de eerste demonstratie voor de SMVR en wel in het vertrouwde Numansdorp. Ook dit jaar stonden wij weer voor de voormalige
schoenenwinkel.

De weersvoorspellingen waren heel goed, het zou een tropische dag (30º) worden. Dit was al merkbaar tijdens de opbouw van het bassin om 08.00 uur. Daar de winkel nu helemaal leeg was konden wij het hele pleintje gebruiken. Dit betekende dat er gekozen werd voor een wat aangepast opstelling, waarbij de aanhangwagen aan de andere kant van het bassin kwam te staan.


Het opbouwen ging ook dit keer weer van een leien dakje, dus voor de brandweer kwam om te vullen waren, wij al klaar.
Daar Leen Stok en Olievier de Cloe er niet waren, heb ik de taak maar op mij genomen voor de aanwezige leden te gaan voorzien van koffie, die gretig aftrek vond, dus dat zat wel goed voor de rest. Jammer wel dat bij het zetten van de derde kan koffie het klaptafeltje even dacht van bekijk het maar, want aan een kant klapten de poten er onderuit. Na dit verholpen te hebben en de rommel opgeruimd was, kon die derde kan koffie toch gezet gaan worden.


Na de havens in het bassin gelegd te hebben kon er gevaren gaan worden door de 15 aanwezige leden, waaronder gelukkig ook Jan Brouwer. Na weken thuis te hebben gezeten was hij ook weer in staat om een demo mee te maken. Wel jammer dat er 6 leden zich officieel afgemeld hadden. Praten en breien gaat niet tegelijk moest ik vandaag ondervinden. De plus- en de min-draden bij de accu waren verwisseld. Gelukkig was mijn vaarregelaar daar tegen beschermd, dus kon is deze dag wel normaal varen.
De temperatuur was inmiddels alweer wat opgelopen, hetgeen op de markt duidelijk zichtbaar was. Op de anders erg drukke markt liepen nu maar anderhalve paardenkop.
Veel mensen gaven blijkbaar de voorkeur aan het vertoeven van aan, op of in het water, wat bij 30º ook normaal is. Zelfs op de verschillende terrassen was voldoende ruimte op even een plekje te vinden. Ook het bekijks bij de bak viel hierdoor erg tegen.
Belangrijk was wel dat de sfeer onder de leden rondom het bassin prima was.
Jan van Alebeek vond het dit keer wel verantwoord om met zijn compleet opgetuigde botter, dus mét zeil, in het bassin te varen, wat echt wel een erg mooi gezicht was, zeker met een schipper die in een originele boezeroen uit Spakenburg liep te pronken, alleen jammer van die moderne korte broek eronder.

Al met al hebben we in Numansdorp ook dit keer weer een geslaagde demo gehad, waar wij met plezier op terug kunnen kijken.

Henk van Hattem

 


 

 


 

 

Copyright 2009-2018 (By Ron Jongeneel)